Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Audio Analogic vs Audio Digital

audio1984

Postări Recomandate

Nu deschid acest topic doar pentru a îmi face "norma de postări" ci pentru a discuta exact cea ce spune titlul : Păreri , impresii , pro și contra , etc. Am avut ocazia , până la vârsta pe care o am să ascult foarte multă muzica redată atât prin sisteme analogice cât și digitale . Personal sunt fan al înregistrării și redării analogice a sunetului , că e casetofon deck , pick-up , magnetofon , etc. combinate cu amplificatoare , egalizatoare și preamplificatoare pur analogice . Casetele audio originale bine păstrate , benzile de magnetofon bine întreținute , la fel și cu discurile de vinil au asupra mea un efect extraordinar de plăcut comparativ cu un CD/DVD sau alte formate audio necomprimate ca WAV , FLAK , APE dar și cele comprimate de tipul MP3 atât de folosite. Acestea din urmă , digitale , parcă nu sună pe gustul meu , îmi par seci , fără dinamica pe care o găsesc în analogic , deși la o petrecere mai merg , la ascultare in cameră sună foarte artificial , "metalic" aș spune . În ultimii ani echipamente audio diverse apelează tot mai mult la sisteme digitale , că sunt de control volum , ton , eq. prestabilit s.a.m.d. . Mai la tot pasul gasim in echipamente audio (ca și în cele video) DSP-ul și ADC-ul , DAC-ul care deșii atât de lăudate în parametrii (și chiar sunt la măsurători) . BW foarte largă , S/N mare , THD și TID extrem de mici și altele ... da in teorie dar și în practică sunt aproape ideale . Însă în percepția mea dacă compar sunetul celor două tipuri nu pot să nu simt ceva aparte la cele analogice (evident sursele de semnal , suporturile audio , echipamentul trebuie să fie cât mai "TOP") . Evident aici se pot spune multe , auzul fiecărui individ e diferit , partea de pshihoacustică contează și ea alături de mulți alți factori , "urechea educată" totuși un sistem analogic de calitate înaltă poate concura și chiar câștigă în fața unuia digital (așa cred eu si poate mă înșel) . De exemplu înregistrarea și redarea magnetica a unei casete în sistem analogic și digital , caseta digitală e total diferită la redare fata de una analogică , la fel și casetofoane deck digitale și analogice.Mai nou u apărut pickup-ul digital , nu am ascultat pe el dar nu m-aș "aruncă" să cumpăr unul.Poate că unii vor spune că analogicul e "zgomotos" , de acea s-au inventat sisteme de reducere a zgomotelor DNL sau DNR . Nu vorbesc că profesionist ci ca un simplu amator și iubitor de muzică . Aștept părerile voastre , sper să fie un șir de discuții amicale și constructive . Pe acest forum sunt foarte mulți specialiști așa că nu m-aș mira să aud că cea ce am expus sunt doar "mituri" și nu mă supăr , cred că e nevoie de asemenea discuții ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 136
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

46

• Mircea

19

• sesebe

15

• Stefan

11

Top autori în acest subiect

@yo8tot Nu e vorba de niciun război , nimic care să se lase cu "artificii" , consider că e ceva normal să se discute diverse lucruri care sunt de interes pentru mai multi , schimbul de idei , păreri și impresii trebuie să fie o normalitate în orice societate , chiar și una virtuală ! :) O seară făină ! 

Link spre comentariu

Coane @audio1984, pentru imaginea de incepator proiectata pana acuma, in postarea originala folositi cuvinte care nu prea exista in vocabularul incepatorului. Sigur vreti sa ne convingeti ca nu sunteti cine ati fost pana acuma?

FLAC, nu FLAK.

Legat de cum percepeti dvs sunetul si dinamica... e si chestie de ureche, gusturi, etc. Nu vreti sa ne convingeti ca dupa ce ati ascultat muzica pe ampliful ala cu fix 5 tranzistoare ati tras concluzia ca DSP-ul prelucreaza si suna metalic muzica dupa. Nu de alta, dar imi zdrobiti visul sa-mi adaug in colectie un miniDSP.

Link spre comentariu

Si nu neaparat stocarea,ci faptul ca analogicul se degradeaza la fiecare folosire,functie de echipament,atit suportul,cit si scula folosita la redare.Cu toate acestea,am doar scule analogice,pick-upuri,deck-uri,magnetofoane,amplificatoare si boxe de odinioara.Mai mult pasiune pentru depanarea lor decit pentru spectacol si fidelitate,in urma meseriei de depanator practicata vreo 11 ani acum mult timp.

Link spre comentariu

@yo8totDa chiar e blasfemie (glumeam) cu un amplificator dotat cu un preamplificator bine proiectat și fără probleme de funcționare , ba chiar și cu un preamplificator bun separat  urmat de un amplificator bun sunetul este net superior (analogice evident) ceva de clasa nu chinezisme sau de proveniență dubioasă !

@KISS Dacă e vorba de preamplificatoare și amplificatoare în care "digitalul și-a făcut cuib" sub nicio formă , am avut ocazia să ascult tot felul de echipamente digitale și analogice pe la diverși audiofili și electroniști sau in magazine de specialitate ... digitalul mi-a lăsat un gust amar și vorbesc de echipamente scumpe !

Link spre comentariu

Fa o măsurătoare cu un microfon calibrat. Cam bănui de unde vine sunetul ala plăcut cu bass din belșug dar vreau sa nu influențez măsurătorile. 

Doar ca ideie, măsurătorile vor fi pline de armonici. 

Link spre comentariu

@Mircea Sunt începător in electronică , in construcții electronice dar nu în muzică și sisteme muzicale , am văzut și am fost in studiouri de înregistrare aici la Timișoara , am fost la viața mea prin locuri unde echipamentele audio digitale și analogice mergeau mâna în mână cu muzica și am ascultat o grămadă , cunosc termenii de la oameni pasionați și profesioniști .

Da am greșit e FLAC nu FLAK mea culpa .

Faină gluma cu amplificatorul meu cu 5 tranzistoare !

Sunt cine sunt , un începător in electronică dar cu niste cunoștințe legate de sunet și înregistrarea/redarea acestora 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, yo8tot a spus:

Pai fix asta e faza. Cubul ala Sony suna foarte bine. Evident ca nu reproduce fidel, parca are si un mic fasait daca chiar esti atent, bla bla ... dar adauga ceva placut la sunet. Si mie imi place. Te miri de unde iese basul din cubuletul respectiv. Eu nu il folosesc doar din cauza ca mi-e lene sa il tot caut prin casa. Dar ea a tinut minte ca e "bun" si acum il pune la orice se termina cu un jack. 

Ai grija ce prieteni sau cunostinte vizitezi, ca daca aude vreun sistem audio scump....esti..terminat.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Stefan a spus:

Astfel de discuții conțin mult prea mult subiectivism și mituri preluate din "popor".

Țin să vă anunț cu tot respectul că va înșelați amarnic . Audio digitalul e in trend acum , toată lumea o dă pe MP3 și You tube de la PC/laptop pe care îl "prinde" la un amplificator "dubios" și îl interesează să aibă mult "bass și înalte" mult bumți bumți ... e ușor , simplu și gratuit pentru cine descarcă de pe net . Doar o întrebare , cum va explicați că echipamente audio analogice se produc (atât în europa cât și peste hotare) la preturi exorbitante și nu au nimic digital ??? E simplu cei care vor muzică de calitate și au bani aleg companii care produc asemenea bijuterii ! 

Multă sănătate !

Link spre comentariu

Încă cineva care redescoperă analogicul.........

Mai stiu pe cineva care tot asa redescoperise analogicul acum peste 10 ani, spre 20. Era destul de tinar pe atunci. Împătimit tare, nu gluma. 

Acum am văzut ca-și vinde aparatele după care a vinat licitații la greu pe net. L-am întrebat dece. A spus ca nu-s decit o sursa de zgomot, iar pt muzica e suficienta o jucărie de asta digitala mica. 

Link spre comentariu
Chiar acum, sesebe a spus:

Încă cineva care redescoperă analogicul.........

Mai stiu pe cineva care tot asa redescoperise analogicul acum peste 10 ani, spre 20. Era destul de tinar pe atunci. Împătimit tare, nu gluma. 

Acum am văzut ca-și vinde aparatele după care a vinat licitații la greu pe net. L-am întrebat dece. A spus ca nu-s decit o sursa de zgomot, iar pt muzica e suficienta o jucărie de asta digitala mica. 

Cea mai mare greșeală , analogicul nu poate fii calitativ folosind compromisuri , analogicul e calitativ folosind echipamente de înaltă calitate ! 

Multă sănătate !

Acum 21 minute, sesebe a spus:

Fa-o o măsurătoare cu un microfon calibrat. Cam bănui de unde vine sunetul ala plăcut cu bass din belșug dar vreau sa nu influențez măsurătorile. 

Doar ca ideie, măsurătorile vor fi pline de armonici. 

Măsurătorile de calitate evident se fac doar cu microfoane de calitate , am văzut într-un studiou așa ceva și evident folosind AMC-urile adecvate . Cert este că "sculele" analogice ce se produc azi au preturi de stă "mâțu-n coadă"

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări