Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Măsurare capacități mici

audio1984

Postări Recomandate

@Mircea să înțeleg că dacă am de pus unul de 30 pF pot pune și unul de 25 sau 27 pF fără consecinte neplăcute pentru rezultat ? Dacă da atunci e super , clar că R.F. e mult mai sensibila în privința capacităților și a inductanțelor ! 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

20

• grosu99

8

• Mircea

5

• validae

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 minute, grosu99 a spus:

Apuca-te de sursa !

Offtopic

Am inceput să caut printre placi și cutiuțe piesele necesare , vreau sa fac o sursă bună , după ce le am , voi rebobina și secundarul unui transformator și încep construcția !  :reytre

Link spre comentariu
Acum 2 ore, QQme a spus:

Pe scala de 200pf se poate masura si1pf cu eroare de 0,1pf(daca are reglaj de 0)-OYM 6013L,capacimetru.

Bună seara ! Și dacă e digital capacimetrul , dacă nu are reglaj de zero (că cele analogice) ? Atunci un capacimetru cu limita inferioară de 200 pF mai poate măsura valori mici de la 2...3 până la câteva zeci de pF ? 

O seară bună !

Link spre comentariu

Modele ieftine nu au nevoie de aducere la zero, caci ar fi inutil. 

Ti s-au oferit multe variante. Nu ramane decat sa construiesti ceva. 

Un sfat: nu sta sa cauti multimetrul ideal, in timp idealul tau va evolua - la fel si nevoile, asa ca vei vrea oricum altceva. 

Ca sa-ti raspund cu 25-27-30pF la compensari... Nu conteaza, daca schema ta e sensibila la variatii de 10%, ceea ce este anormal, atunci ai probleme mai mari de rezolvat. 

Urechiometric nu ai sa simti diferente daca pe un canal ai pus 220pF si 330pF pe celalalt. Poate nici la masuratori, la care oricum foarte putini au aparatura necesara. 

Link spre comentariu

Pentru cei aparuti (oare?) mai tirziu pe forum, reamintesc L/C-metrul descris acum ceva ani si care ofera rezultate excelente, superioare chiar unor aparate de fabrica muuult mai scumpe!

De asemenea, cunoscutul SuperMulti Tester, cu variantele recente de firmware, calibrate corect, masoara la fel de bine valorile mici pentru L si C. Cel realizat de chinezi inca nu este updatat si lasa de dorit la valori mici. Tot aici pe forum s-au scris multe pagini despre SMT si variantele sale constructive!

Link spre comentariu

@QQmeBună seara ! Am înțeles acum necesitatea ajustării la 0 , mulțumesc !

@Marele Savant Interesantă schemă , evident  complexă și cu siguranță are calități și performanțe comparabile cu cele "din fabrică" totuși prea complicată pentru mine . P.S. - Nu am mai avut deloc vreun cont pe elforum , deși am mai menționat acest lucru , e totuși amuzant , m-am obișnuit să fiu un "double agent" :ras:

Editat de audio1984
Link spre comentariu

@audio1984  Daca lucrezi audio si esti si incepator atunci problema cu masurarea capacitatilor de 2-10 pF este falsa.

In hobby-ul acesta de muuulte ori o sa dai peste diverse probleme, cum ar fi acum problema aceasta ca nu ai cu ce sa masori sau sa verifici niste condensatoare. Nu pierde timpul, banii si nervii luand in piept toate aceste probleme, nu cauta sa rezolvi neaparat fiecare problema si mai ales nu cauta cea mai buna solutie la fiecare dintre ele. Oamenii destepti nu iau toate problemele in piept ca sa le rezolve intr-un mod ideal consumandu-si energiile si viata pentru asta, ci oamenii destepti stiu sa ocoleasca problemele colaterale  pentru a merge in directia dorita.

In audio arareori vei avea nevoie sa folosesti si deci sa masori cu precizie capacitati de ordidul pF, la vremea respectiva eu niciodata nu am avut nevoie de asa ceva in audio. Aaaa.... in RF a fost si este alta poveste, dar in audio nu.

Deci nu cauta acum sa cumperi neaparat nu stiu ce capacimetru sau punte RLC, sau sa faci nu stiu ce aparat performant, deoarece poti ocoli aceasta problema, astfel:

1. poti folosi condensatorii marcati disponibili bazandu-te pe valoarea inscrisa pe ei, iar daca te apuci sa recuperezi condensatori si unii au marcajul sters, eu zic ca e mai iefin si mai convenabil sa-i ocolesti deocamdata... ii lasi deoparte ca n-o sa ai neaparata nevoie si n-o folosesti tu saptamana viitoare 100 de condensatori de 3,3 pF si inca 200 de 8,2 pF... nu lua in piept problema masurarii lor daca nu ai cu ce si mai ales pentru ce.

2. daca ai deja un capacimetru cu rezolutie buna (adica chiar daca masoara 200 pF la cap de scala, totusi sa fie cu 3,5 cifre incat sa aiba rezolutie buna de 0,1 pF care e ok), chiar daca la masurarea capacitatilor mici de 1-20pF "joaca cifrele", poti sa-i masori altfel. Iei un condensator de 120 pF la care indicatia nu "joaca" asa de mult, il masori si-l lasi conectat la aparat, sa zicem ca masoara 110 pF. Apoi in paralel cu el conectezi si masori condensatorul tau, sa zicem ca astfel indicatia creste de la 110 la 120 pF. Rezulta astfel ca ai un condensator de 10 pF.

3. poti face cel mai simplu capacimetru pe care-l gasesti, inclusiv cu instrument ac indicator si poti masura cu el capacitati necunoscute prin comparatie cu cele deja cunoscute (marcate). Nu-ti pune problema etalonarii si "calibrarii" sau alte SF-uri la care pe aici unii de abia asteapta sa-ti dea sfaturi savante pe 99 de pagini cu care sa-ti pierzi energia si timpul. Cu un instrument indicator 0-100 (sau 0-2000 daca folosesti multimetrul ca indicator) si un tabel facut cu corespondeta intre indicatie si capacitate te poti descurca mai mult decat onorabil pentru a putea incadra fiecare condensator in valoarea standardizata cea mai apropiata.

4. ti s-a spus deja despre niste solutii  populare precum multi testere care-s accesibile; ia-le in considerare pentru viitor, eventual rezolvi treptat si in paralel cu constructiile audio ce te pasioneaza

Am observat ca ai fi preocupat de audio insa ai tot deschis topicuri la foc automat pe diverse teme fara legatura cu constructile audio. Sfatul meu este sa te concentrezi catre pasiunea ta (audio) intr-un mod cat mai direct, sa te ocupi de ceea ce-ti place -ca d'aia ii zice hobby!- si nu sa tot alergi in lateral ba catre capacimetre, ba catre osciloscoape, ba catre... etc., mai ales daca trebuie sa fii si strans la punga. Desigur ca in divere subiecte si situatii aici vei avea mereu parte de ajutor, insa nu lua probleme in piept degeaba, ocoleste-le, ca viata-i scurta, cu atat mai mult este scurta acea parte din ea disponibila pentru hobby.

Apropo... sa stii ca >90% dintre cei de pe aici am reusit in vietile noastre sa facem amplificatoare si alte echipamente audio doar cu un multimetru analogic, eventual cel mult si cu un osciloscop modest... ba unii le-au facut chiar si fara sa fi avut macar un multimetru(!), sa nu-ti imaginezi ca toti cei de pe aici -in special dintre cei ajunsi pe la 60 de ani- ne-am fi nascut cu o tona de aparatura si de componente in brate...

Link spre comentariu

@Traian B Bună ziua ! După ce am citit cea ce ați scris , am stat și am analizat , am pus în balanță și mi-am pus problema la nivelul realității în care mă aflu și nu în obositoare căutare a unor soluții la niște probleme care nu-s tocmai probleme , mi-am dat seama cat de mult am greșit . Oarecum mi-ați deschis ochii și calea și de ce nu mi-ați lărgit orizontul , am două multimetre digitale , printre care  unul care măsoară și capacități între 20 nF și 2000 uf , așadar doua multimetre și un osciloscop E0102 românesc , îmi termin generatorul de 1KHz și-mi ajunge momentan . Da mă atrage domeniul audio cel mai mult și da am destule  plăci electronice de pe care recuperez componente , am și componente pasive și active sortate pe categorii mă iau după codul de pe ele (numeric,al culorilor la R.C.)  și gata . E prea obositor și prea mult timp  pierd căutând soluții la probleme care nu exista acum , timp în care as putea construii diverse din domeniul audio și da timpul e prea scurt pentru a nu face ce îți place , timpul e prețios . Vă mulțumesc pentru clarificarea unor elemente pe care le-am catalogat în mod eronat că și probleme , era acel sfat care aveam nevoie să mă "trezesc"

O zi bună și multă sănătate vă doresc ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări