audio1984 Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 (editat) Bună ziua ! Cum se măsoară sau ce circuit se poate implementa pentru măsurarea capacității condensatorilor cu valori de 2 pF ... 200 pF de exemplu . Am multimetru cu un capacimetru dar nu merge mai jos de de 10 nF . Am căutat pe net dar nu am înțeles mare lucru . Pentru montaje cu asemenea condensatori îi cumpăram și le știam din start capacitatea , dar la recuperat de pe placi , merge după codul numeric sau al culorilor dar de măsurat nu pot ! Mulțumesc ! Editat August 15, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Craciun Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Salut, Daca multimetru are cap de scala 10nF va masura 9,999nF deci poti masura si valori de la 1-2 pF in sus. BR/Daniel Link spre comentariu
audio1984 Postat August 15, 2021 Autor Partajează Postat August 15, 2021 Acum 2 minute, Craciun a spus: Salut, Daca multimetru are o scala cu cap de scala 10nF va masura 9,999nF deci poti masura si valori de la 1-2 pF in sus. BR/Daniel Bună ziua ! Multimetrul meu este digital nu analogic cu ac indicator , am incercat să măsor și 100 pF dar nu merge "joaca digiți" pe display și atât ! Link spre comentariu
validae Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Ca să poţi măsura uşor capacităţi (sau rezistenţe) foarte mici, ai avea nevoie de un multimetru care are şi funcţia de ,,Relative,, (REL). Astfel poţi anula capacitatea sau rezistenţa parazită a cordoanelor, apăsând tasta REL.Ulterior, valorile citite vor folosi valoarea REL ca referinţă ,,mutând,, acolo pragul de Zero.Deci să zicem că ar avea cablurile multimetrului capacitatea parazită de 15pF.După ce apeşi REL, cei 15pF sunt ignoraţi (Apare Zero)şi se afişează doar capacitatea ce trece peste acea valoare de referinţă.Astfel poţi măsura şi valori de picoFarazi pe scala cea mai mică.Dar există şi alternative mai elegante.Şi nu sunt scumpe.. Poporul prieten chinez vinde pe Aliexpress jucării ca astea, care costă de la 80 Lei în sus şi măsoară de la câţiva pF până la 100mF.Şi multe alte chestii.De remarcat că nu are cordoane de măsură (LCR Tweezers e cuvântul magic)şi capacitatea parazită e minimă... Se găseşte şi la noi, la 130 Lei (50 Lei ,,adaos comercial,,) deci poţi lua ieftin direct de la chinez, dar aştepţi vreo lună sau mai repede dar mai scump de la noi...https://www.dioda.ro/multimetre-digitale/14073-multimetru-uni-t-ut116c.html Link spre comentariu
validae Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Tweezers e mai practic când cauţi componente recuperate de pe plăci, ai o mână liberă mereu... De fapt ,,Tweezers,, foloseşte un microcontroller de genul celebrului SuperMultiTester ce a fost studiat de ani buni pe forum... Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 http://archive.siliconchip.com.au/cms/A_111886/article.html Link spre comentariu
Mircea Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Daca vrei o "jucarie" pe care sa o folosesti cativa ani de zile, nu doar la o masuratoare din cand in cand, recomand asta: https://www.romanblack.com/onesec/CapMeter.htm. Are aducere la zero (REL) si functioneaza impecabil la capacitati mici (pF). Rezultat asteptat, ca de la orice realizare a lui Mr. RB (din pacate, nu mai e activ online de ani de zile). Link spre comentariu
audio1984 Postat August 15, 2021 Autor Partajează Postat August 15, 2021 Mulțumesc tuturor ! Am să studiez , am să aleg un montaj de construit ori am să cumpăr unul . Vă rog să nu ștergeți topicul , am sa revin la momentul potrivit ! O seară liniștită și multă sănătate ! Link spre comentariu
UDAR Postat August 15, 2021 Partajează Postat August 15, 2021 Acum 2 ore, Mircea a spus: Daca vrei o "jucarie" pe care sa o folosesti cativa ani de zile, nu doar la o masuratoare din cand in cand, recomand asta: https://www.romanblack.com/onesec/CapMeter.htm. Are aducere la zero (REL) si functioneaza impecabil la capacitati mici (pF). Rezultat asteptat, ca de la orice realizare a lui Mr. RB (din pacate, nu mai e activ online de ani de zile). Inspirat din acest proiect am realizat și eu un capacimetru (cu schema și soft proprii) la care am incercat sa minimizez/cuantific erorile. E practic finalizat si testat. Mai am câteva detalii și câteva măsurători comparative. Sper să cobor sub 0.1% eroare. Voi posta mai mult cand e gata. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 16, 2021 Partajează Postat August 16, 2021 In urma cu peste 25 de ani am facut si eu un convertor capacitate-perioada folosind un comparator (cred ca LM311), citirea o faceam cu Numaratorul Universal E0206 folosit ca periodmetru. Tot p'atunci am aflat ca de fapt in industrie masurarea capacitatilor mici se facea inclusiv la frecvente mari folosind voltmetre vectoriale sau analizoare de retea vectoriale... Link spre comentariu
grosu99 Postat August 16, 2021 Partajează Postat August 16, 2021 (editat) 555 este cel mai liniar convertor C/T ....l-am folosit la capacimetrul meu...mai bun decat 4121 Editat August 16, 2021 de grosu99 Link spre comentariu
nico_2010 Postat August 16, 2021 Partajează Postat August 16, 2021 O propunere de capacimetru care ar trebui completata cu un periodmetru (cred ca asta a folosit userul Traian B) capacimetru.pdf Periodmetrul poate fi construit in varii "forme si arome", cu CMOS-uri, TTL-uri, microcontroller, CPLD, FPGA (la ultimele doua am glumit!) Link spre comentariu
BRANCA Postat August 16, 2021 Partajează Postat August 16, 2021 (editat) Se vede că aţi uitat de LC metrele cu PIC sau Atmega...Unul din ele e al lui Phil Rice. https://sites.google.com/site/vk3bhr/home/index2-html Pe timpuri l-am construit pe cel din linkul francez.Avea cea mai bună precizie la afişare. http://xavier.fenard.free.fr/LCMeter.htm Editat August 16, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
nico_2010 Postat August 16, 2021 Partajează Postat August 16, 2021 Nu a uitat nimeni de respectivele aparate. Userul a cerut o schema simpla (daca am inteles eu bine) de aparat cu care sa masoare condensatori de valoare mica, eventual folosind si DVM digital pe care il poseda. Link spre comentariu
BRANCA Postat August 16, 2021 Partajează Postat August 16, 2021 (editat) Păi ori construieşte unul bun,ori dă bani şi ia unul bun... Uite şi o chinezăraie acceptabilă. https://m.banggood.com/LC100-A-High-Precision-Digital-Inductance-Capacitance-Meter-LC100A-Multimeter-Capacitance-Meter-Inductance-Meter-p-1847222.html?utm_source=googleshopping&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_organic&utm_medium=cpc_bgs&gmcCountry=RO&utm_content=minha&utm_content=dcr&utm_campaign=minha-ro-en-mb&utm_campaign=dcr-ssc-ro-en-forup-0806¤cy=RON&cur_warehouse=CN&createTmp=1&ad_id=537736912709&gclid=CjwKCAjwmeiIBhA6EiwA-uaeFSP98iwLUSXW07B_-MvDcehVDFtarZiEvyZnxOQBy_YnPyKhK-4CiBoCzMIQAvD_BwE Editat August 16, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum