Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare multimetru de banc

alex26

Postări Recomandate

• Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex26

19

• Haralambie

11

• sesebe

10

• grosu99

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

SR  ISO/IEC GUIDE 99:2007 corectat in 2010 a inlocuit SR 13252:1996, varianta celor de la ASRO o poti gasi in format pdf pe net gratis, dar dupa cate imi amintesc nu ai sa gasesti in in ghid decat termenul  "calibrator". 

Link spre comentariu

In dictionar, a calibra inseamna:

CALIBRÁ, calibrez, vb. I. Tranz. 1. A prelucra mecanic un obiect, spre a obține forma și dimensiunile prescrise. 2. A sorta, după mărime sau masă, semințe, cereale, fructe, puieți de pom etc. 3. A restrânge albia variabilă a unui râu prin lucrări hidrotehnice. – Din fr. calibrer.

sursa: DEX '09 (2009)

CALIBRÁ vb. tr. 1. a da calibrul necesar unor piese de mașini, arme etc. ◊ a măsura calibrul, diametrul unei piese etc. 2. a sorta după mărime (semințe, fructe etc.). (< fr. calibrer)

sursa: MDN '00 (2000)

Dupa cum se vede, nici o legatura directa cu ce vorbim noi aici. Totusi, prin extrapolare, putem vorbi ca prin calibrare facem, prin diferite mijloace,  ca un aparat sa indice aceeasi valoare ca si etalonul.

In privinta etalonarii

etalonare sf [At: LTR2 /Pl: ~nări / E: etalona] 1 Operație de gradare a scalei unui instrument de măsură Si: etalonat1 (1). 2 Operație de verificare a gradării scalei unui instrument de măsură Si: etalonat1 (2). 3 Operație metodologică prin care se compară direct o măsură-model sau un instrument cu un etalon Si: etalonat1 (3). 4 Operație de uniformizare a planurilor și secvențelor dintr-un film din punctul de vedere al densității optice și al culorii Si: etalonat1 (4).

Aici lucrurile sunt mai clare: vezi 2. si 3.

Link spre comentariu
La 15.08.2021 la 11:56, alex26 a spus:

am rămas înțeles ca dl cu multimetrul Hp va trimite aparatul prin cineva la mine. Voi verifica sa văd dacă trece testul și cum afișează display-ul. Apoi voi hotărî la fata locului.

Versiunile cu  brandul HP sunt evident mai vechi si cu probabilitatea unui display VFD mai uzat, dar important este sa fie pe deplin functional, sa nu prezinte defecte.

Daca ai nevoie, Mama China deja s-a gandit la asta si are la vanzare diplayuri pentru 34401A, astfel incat dezavantajul displayului VFD (care se uzeaza in timp) a devenit acum pentru modelul 34401A un avantaj, altfel pentru alte aparate de masura dotate cu displayuri VFD inlocuirea acestora inca a ramas o problema fie din cauza costului, fie pentru ca displayuri de schimb nu se mai gasesc.... dar tu stii mai bine cum sa-ti faci socotelile.

Doar ca idee, cauta si verifica si modelul Keithley 2015 care pentru audio permite si masurarea THD (include un DSP de la AD pentru asta), desi acesta e de obicei mai scump taman din cauza masurarii THD cautate de amatorii de audio...

La banii pe care-i ai disponibili e bine sa nu alergi dupa calibrarile discutate p'aici degeaba; nici eu nu am alergat dupa ele desi am avut la vremea mea o suma disponibila mai mare, deoarece acea eticheta creste pretul aparatului si oricum aceste verificari sau calibrari au un termen de valabilitate specificat destul de scurt incat ca sa-l ai mereu verificat/calibrat pe toata durata vietii lui te-ar putea costa de 10 ori mai scump decat multimetrul in sine...

Bafta!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Azi a ajuns multimetrul HP și totul e Ok. Sunt mulțumit. Mai am nevoie de niște sonde bunicele. Exista vreo varianta sa îmi construiesc unele, parca am auzit pe cineva ca și-a confecționat din cablu de microfon cumpărat din târg foarte ieftin, sau sa îmi cumpar unele noi? 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, alex26 a spus:

Azi a ajuns multimetrul HP și totul e Ok. Sunt mulțumit. Mai am nevoie de niște sonde bunicele. Exista vreo varianta sa îmi construiesc unele, parca am auzit pe cineva ca și-a confecționat din cablu de microfon cumpărat din târg foarte ieftin, sau sa îmi cumpar unele noi? 

Care HP? 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, grosu99 a spus:

Ar trebui un topic si pentru sonde.

Pt ce? 

Ca să se certe lumea ca dece sa dai pe un set de sonde 200-500 lei cind poti pune o sirma chioara scoasa de la o casa darimata? 

Cine știe ce vrea de la un set de sonde bune nu sta sa se certe pe forumuri care sint mai bune, iar pt ceilalți și un set de sonde de 30 de lei este prea scump. 

Link spre comentariu

Daca stii ce si unde sa cauti , poti sa-ti faci niste sonde de moare lumea . Ca idee doar ...exista cablu siliconat de foarte buna calitate , marca Donau ,  care se vinde la metru ...borne de 4mm tata de fir , marca Hirschmann sau Schutzinger ...plus capete de sonda ascutite , marca Hirschmann . Tot ceea ce am scris mai sus este made in Germany si este aplicat si practic de catre mine...la final , ies niste sonde de te lingi pe degete ...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Pt ce? 

Ca să se certe lumea ca dece sa dai pe un set de sonde 200-500 lei cind poti pune o sirma chioara scoasa de la o casa darimata? 

Cine știe ce vrea de la un set de sonde bune nu sta sa se certe pe forumuri care sint mai bune, iar pt ceilalți și un set de sonde de 30 de lei este prea scump. 

Na ca a aparut si "recomandare ptr sonde " ! Eu am zis asa....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări