Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare multimetru de banc

alex26

Postări Recomandate

• Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alex26

19

• Haralambie

11

• sesebe

10

• grosu99

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Si ce-i cu asta? Este vorba de explicatii legate de utilitatea unui multimetru mai scump/performant.

Si la discutia cu prima masina s-au dat recomandari sau s-a discutat si de masini foarte scumpe.

Pentru un amator cu bani e util oricum.Face ceva,nu face ceva cu el il cumpara ca arata bine pe raft ! Pardon,pe  banc ! Exista tentatia asta !

Link spre comentariu

@yo8tot, foarte interesant ce spui si asta ar justifica pretul si cei sase digiti. Eu ma referea la faptul ca o valoare de, sa zicem, 8,9455 V, e chiar asa de catastrofal de diferita de 8,9454 V? Pentru ca diferenta poate proveni din rezistenta de contact sau rezistenta firelor de masura.

In alta ordine de idei, avem doua lucruri diferite: verificare metrologica si calibrare. La verificarea metrologica, valorile determinate cu un aparat, se compare cu un etalon (care e si el de mai multe feluri), fara a se interveni in aparat. Daca valorile sunt egale, verificarea spune ca aparatul e OK, si poate fi folosit. Daca valorile difera, peste un anumit standard, stabilit dupa anumite criterii, aparatul este respins si nu mai poate fi folosit. Aici intrevine partea a doua, calibrarea. Aparatul intra la service si se incearca aducerea lui in parametrii metrologici prin diferite metode.

Link spre comentariu

Calibrarea este facuta si de multe alte firma acreditate de fabricant.

Ca idee multimetrele de laborator/banc de la Agilent/Keysight se etaloneaza SW in sistem automatizat. O referita programabila este conectata la multimetru si din calculator se trimit comenzi de configurare a referintei si de citire cu multimetrul. Diferentele se transforma automat in factori de corectie scrisi in aparat. Nici macar nu trebuie desfacute suruburile.

Link spre comentariu

Verificarea metrologica legala se face doar pentru mijloacele de masurare omologate si urmareste daca erorile de masurare se incadreaza in campul de toleranta mentionat in certificatul de omologare (in general sunt aceleasi cu cele mentionate de catre fabricant in fisa aparatului), asa cum a spus si "icar" metoda cel mai des intalnita este metoda comparatiei (verificarea metrologica poate fi: initiala, periodica si dupa reparatie), rezultatul verificarii poate fi admis sau respins.

Calibrarea se face in general in timpul verificarilor periodice/etalonarilor, de catre laboratoarele dotate in acest scop (in general sunt reprezentantele producatorilor ) nu este reglementata legal.

Etalonarea stabileste incertitudinea de masurare (de baza sau extinsa), nu are ca scop certificarea faptului ca erorile  aparatul se incadreaza in campul de toleranta dat de catre producator, practic iti spune cam la ce erori sa te astepti daca efectuezi masuratori cu aparatul respectiv (se vorbeste tot mai des de gradul de incredere).

Link spre comentariu
Acum 4 ore, grosu99 a spus:

O face ARC BV,etc,o face Institutul National de metrologie !

Arc Bv NU face calibrare ! Cel putin nu la hp agilent. Face doar verificare iar pretul pt un 34401 este 200 euro + tva. Pe langa asta ei ca laborator metrologic nu stau extraordinar la incertitudine. Din pacate in RO nu face nimeni calibrare. Eu am sunat intr -o zi la toate firmele de pe net... la INM evident nu a raspuns nimeni. Eu urma sa mi trimit 34401 si inca vreo 2 la xDevs in Taiwan. Vorbisem cu el si nu ma costa decat trasportul. Dar a venit covidul si nu am mai avut finante...

Link spre comentariu

@djvas Din auzite știu că pt. HP/Agilent sau altele similare ar mai face calibrări + verificări Trescal România (au/aveau sediul prin Electromagnetica Business Park). Aveau minim un fluke 5700A și un 3458A... plus alte "mărunțișuri". 

Nu am idee despre prețuri dar le poți adresa o întrebare.

Link spre comentariu

Din informatiile mele si ei fac tot verificare metrologica dar au referinte decente.

O calibrare in adevaratul inteles al cuvintului facea Exova Metech dar am vazut ca s-a desfiintat.

Nu stiu cine i-a luat locul dar astia faceau calibrare prin modificarea coeficientilor de corectie memorati in aparat.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Vazând ca o tot dati cu calibrarea, am încercat sa dau de un vocabular de termeni metrologici în limba româna. N-am gasit decât SR 13251:1996 care e pe bani si niste referiri la ISO/IEC 99:2010. Pi digeaba am gasit doar la moldovenii de dincolo de Prut. Stiti cumva de unde se poate descarca gratis acest ultim document în limba româna? La INMB nu l-am gasit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări