Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor construcție osciloscop

audio1984

Postări Recomandate

Bună ziua ! Vreau să știți că nu am deschis acest topic doar să am activitate , am deschis acest topic deoarece am mare nevoie de un osciloscop , un osciloscop doar pentru domeniul audio . Am un tub de osciloscop siemens dar nu cred că voi putea construi un asemenea osciloscop , de acea vă rog mult de tot (dacă se poate) să mă ajutați să construiesc unul simplu , cu ceva integrate digitale și eventual ceva componente pe lângă , ceva care să-mi afișeze pe un un display sau pe pc . Cu microcontrolele nu am habar și nici de programare . Nu știu cum aș putea să vă explic , să fie ceva relativ simplu de construit . Iar dacă se poate să mă ajutați pas cu pas intr-un asemenea proiect aș rămâne profund recunoscător ! Ceva cu integrate TTL , CMOS , etc. și cu un display sau pe pc ar fi posibil ? Nu pot sa tot apelez la un electronist de aici din cartier . Promit că mă țin de treabă , pun poze cu pe măsură ce avansează proiectul , cum am spus ceva pentru amplificatoare și alte montaje audio !

Mulțumesc și vă doresc multă sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

7

• matzah

1

• modoran

1

• flomar60

1

Top autori în acest subiect

Domnule @modoran ăla ar fii superb însă nu-mi permit să-l cumpăr , tocmai ce-am cumpărat o mulțime de rechizite și haine noi (au rămas mici că a crescut mult ) băiatului meu care începe clasa a 6-a și știți cum e , o groază de bani . Iar faptul ca maică-sa la lăsat acum 8 ani e mai greu pentru mine , ne ajuta și părinții mei dar nu au pensii mari . Mă scuzați că poate am dat prea multe detalii irelevante subiectului !

Numai bine ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

dso138 este vreo 150-160 lei in Romania. Sa zicem pana in 200 lei cu tot cu transport. Cu absoluta certitudine, nu poti face de la zero un osciloscop mai ieftin de atat indiferent ca analogic cu tub sau mai rau folosind vreun display lcd.

Singura intrebare e daca nu cumva gasesti vreun analogic cu tub SH de reparat sau la ocazie pana in 200 lei. Pentru audio s-ar putea sa fie mai bun decat dso138

Link spre comentariu

Dacă doriți,totuși să construiți -aveți la dispoziție arhiva Tehnium:

-nr. 7/79 pag 10,11

-nr 7,8,9 /84 

-nr 12/85

-nr. 5,6/90

-nr. 5/84  aici este publicat sub titlul de ”ADAPTOR” la pag 12,13

Spor!

Link spre comentariu

Un osciloscop analogic SH care să funcţioneze bine în audio se poate găsi la preţuri de nimic.Unii le vând şi cu 50 Lei crezând că sunt vechi televizoare miniatură cu tub.Mai ales membrii familiilor de electronişti care scapă de scule după ce respectivii dau colţul.

Au fost colegi pe forum ce pot confirma.Nu poţi face un osciloscop decent fără suficientă experienţă.Eu unul nu m-aş băga la aşa ceva deşi mi-am construit ceva AMC-uri la nevoie, de-a lungul timpului.Şi nu vorbesc de construcţia în sine a blocurilor funcţionale, ci mai ales la calibrarea şi etalonarea finală, că degeaba obţii ceva pe ecran, dacă nu ştii ce vezi acolo.Şi pentru asta ai avea nevoie de un metrolog bun, ale cărui servicii vor costa poate mai mult decât ai investit.Sfatul meu e să cauţi prin târgurile fizice sau virtuale (olx, okazii, etc) osciloscoape vechi ruseşti analogice miniatură, le găseşti încă la preţuri de nimic fiindcă nu se mai caută.

Uite ce am găsit doar în cinci minute:

DSO138 îl vindea cineva cu 100 Lei, tot pe olx.

https://www.olx.ro/d/oferta/osciloscop-wireles-cu-acumulator-wfs210-IDfaHco.html

https://www.olx.ro/d/oferta/osciloscop-digital-portabil-dso150-IDaenMD.html

https://www.olx.ro/d/oferta/vobuloscop-nou-accesorii-osciloscop-generatoare-de-semnal-video-IDf7Ee2.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=0

Link spre comentariu

Bună seara ! Vă mulțumesc mult tuturor celor care mi-ați dat sfaturi și idei , sunt de mare folos in alegerea unei viitoare achiziții . Sunteți foarte înțelegători și săriți in ajutor la subiect , aveți tot respectul meu !

O seară liniștită și multă sănătate vă doresc ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

NU AVETI NICI O SANSA  sa construiti corect un osciloscop !!!

Daca v-a sugerat cineva asta ori si-a batut joc de dvs, ori habar nu are ce vorbeste.

Cu 30-40 de ani in urma constructia unui osciloscop (e drept ca si cu calculele aferente) era o lucrare de diploma de nota 10 "cu felicitari" la Fac. de Electronica si Telecomunicatii, si FOARTE putini studenti s-au bagat la asa ceva.

Aruncati o privire pe topicul despre un osciloscop (de top) al d-lui Gsabac.

Link spre comentariu

Bună seara ! Domnule @Shambala da cineva , un inginer in electronică mi-a spus că s-ar putea ... probabil bășcălie . E foarte complex sa realizezi un asemenea AMC , și dacă prin absurd reușești chiar că un metrolog e necesar cum spunea și domnul @validae !

Domnule @BRANCA am să arunc o privire , vă mulțumesc !

O seară liniștită !

Link spre comentariu

Pt construirea și celui mai simplu osciloscop capabil de măcar 100-1000khz trebuie sa utilizezi un alt osciloscop mult mai performant. 

Asta asa pe scurt. 

Link spre comentariu

Căutați Winscope pe net; nu are nevoie de interfață, se folosește placa de sunet a pc-ului.

Nu-l folosiți pe un PC scump sau pretențios, există riscul defectării.

Editat de val
Link spre comentariu

@sesebe banuiesc ca pentru calibrare sau ceva asemanator nu ? @val Da sunt softuri , am incercat si winscope si e relativ ok , totusi la un amplificator de putere e nevoie de un circuit de limitare , ceva divizor de tensiune si diode , am gasit mai multe variante dar nu stiu sigur care suporta o putere mai mare , mai multi volti !

O seara linistita si multa sanatate !

Link spre comentariu

Pentru moment dar și cu ceva ani în urmă când am mai construit cate ceva am folosit în cea mai mare parte componente recuperate din diverse electronice , chiar și echipamente audio , evident cu testarea și măsurarea lor pentru că la cele recuperate te poți aștepta la un condensator străpuns , un tranzistor "pârlit" s.a.m.d. Transformatoare am recuperat tot din echipamente audio/video/radio/ tv mai vechi , am mai luat și din talcioc la second hand , le-am rebobinat ... evident componente care nu se merită recuperate le cumpăr căci sunt foarte ieftine. Vă asigur că montajele mele sunt modeste , cel mai mult am atins 2x50 W alimentați cu un ditamai traful. rebobinat  cumpărat cu 10 lei din talcioc . Așa că eu mă limitez la ce am și ce pot . Am un tub de osciloscop dar complexitatea construcției mă depășește , de acea am vrut unul cu C.I. logice sau ceva de genul . Țin minte că legam condensatori in serie/paralel că să ating capacitatea necesară de filtrare după redresare . Am stat mult timp la dezlipit , testat , măsurat , sortat componente RLC , semiconductoare discrete , integrate , etc. difuzoare la fel , deci cam așa mă descurc eu ! Dacă în trecut am renunțat datorită situației în care mă aflam acum nu mai renunț . O seară liniștită și multă sănătate vă doresc !

Link spre comentariu

Primul meu "osciloscop" a fost un Rubin 102, la care am rotit bobina de deflexie 90 grade.

Nu era calibrat, mergea la o frecventa de cativa kHz, dar eram tara incantat, deoarece era prima data cand vedeam forma unui curent.

Dupa, mi-a venit ideea de a baga semnal audio pe intrare si mi-am inchipuit ca vad muzica (aveam 12-13 ani).

Pt. programul de osciloscop pe PC, poti face divizoare, in felul acesta marind plaja de tensiuni si protejandu-l.

Editat de vera
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări