Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reproducere semnal, impulsuri...

lucian_kel

Postări Recomandate

Salutare tuturor. Mă numesc Lucian, am 37 de ani, am terminat Liceul Tehnoton Iași (profil tehnician electronist) și sunt aici....pentru că am ajuns într-un punct în care nu mă mai descurc și am nevoie de ajutor.

De fapt, după terminarea școlii am lucrat în diverse domenii, însă niciodată nu am apelat la cunoștințele dobândite în timpul școlii. 

Astăzi, pasiunea față de mașinile vechi mă obligă să recapitulez cam tot ce am studiat în liceu, însă pare că tot nu e de ajuns.

O să încerc să explic cum pot eu mai bine problema ce o întâmpin.

Așadar, este vorba despre o instalație de pilot automat de pe un Mercedes w123 coupe (cobra, cum îi mai zice pe la noi), pe care eu vreau să o fac să funcționeze pe banc, separat de restul mașinii. 

Pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să "păcălesc" sistemul că mașina este în mers, cu o viteză mai mare de 40km/h, altfel sistemul rămâne inactiv ( pilotul automat nu poate fi folosit când mașina merge cu mai puțin de 40km/h).

În mod normal, de această funcție se ocupă un mic senzor (practic este o bobină înfășurată pe un miez din fier și care este montată în spatele vitezometrului. Când acesta se învârte, creează un "semnal", un impuls....ceva ce îi dă acceptul amplificatorului de a putea accesa actuatorul).

Am găsit pe un forum o poză cu semnalul (nu știu dacă e corect, poate impuls...) de care are nevoie amplificatorul (calculatorul) pentru a intra în funcțiune. Dacă cineva mă poate ajuta cu un sfat, despre cum aș putea să reproduc acest semnal, impuls, aș fi tare mulțumit. Sau mai ușor, ce ar trebui să cumpăr, ca să îmi reproducă semnalul din poza de mai jos. Pe poză se pot vedea toate valorile necesare....însă pe mine asta mă depășește.

Vă mulțumesc anticipat tuturor celor care ați acordat timp să citiți și celor care mă pot ajuta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lucian_kel

9

• validae

8

• BRANCA

2

• stryx

1

Top autori în acest subiect

Vezi că poza nu apare.Încearcă să postezi pe un site extern, cum arăt mai jos.

Se poate genera cam orice impuls doreşti, trebuie doar să vedem ce ai nevoie.

Metodă de postare a fotografiilor pe site-ul de găzduire Imgur.Metoda descrisă se poate folosi pentru PC/laptop, dar pentru telefonul mobil, procedura diferă în funcţie de telefonul folosit...
Încărcaţi fotografia/fotografiile aici: https://imgur.com/upload
Pentru asta, puneţi poza sau pozele de încărcat pe desktop, apoi când daţi click pe link-ul Imgur upload, micşoraţi fereastra lui astfel
ca pe desktop să puteţi ,,trage,, poza sau pozele direct cu mouse în fereastra aplicaţiei.
După ce poza a apărut pe site, daţi click dreapta cu mouse pe imaginea deja încărcată acolo şi selectaţi ,,Copy Image,, sau ,,Copy image location,,
Reveniţi pe Elforum fără a închide pagina de pe Imgur şi daţi ,,Paste,, în postarea unde doriţi să apară imaginea.
Astfel, imaginea va apărea direct, nu ca link pe care să dai click ca s-o vezi...

Link spre comentariu

Se poate face simplu un generator de impuls cu clasicul LM555 sau cu integrate CMOS tip CD4047.Alimentat dintr-o baterie de 9V sau mai bine dintr-o sursă stabilizată de 12V.Care poate fi chiar un alimentator în comutaţie miniatură.Dacă erai în ţară, ţi-l făceam ,,pe genunchi,, cum se spune.Dar fiind tocmai prin Italia, sper că te descurci să lipeşti câteva componente.Nici nu trebuie plăcuţă corodată de PCB, cumperi cablaj de test tip Perfoboard, gata găurit şi faci cablajul cu terminale de rezistenţe lipite între pinii integratului şi cele câteva componente ale schemei.

Uite aici o aplicaţie unde introduci frecvenţa (circa 75 Hz e perfect), factorul de umplere (circa 51-52%), perioada (13,6ms) etc.

https://www.allaboutcircuits.com/tools/555-timer-astable-circuit/

Varianta cu LM4047 e descrisă mai jos.Trebuie ţinut cont însă că ieşirea lui 4047 nu suportă curenţi mai mari de circa 10mA.Pentru curenţi mai mari se adaugă un tranzistor.Alimentarea integratului tot la 10-12V.

https://www.eleccircuit.com/simple-astable-multivibrator-circuit-using-cd4047-cmos-ic/

Link spre comentariu

Am înțeles, mulțumesc pentru răspuns. Nu pricep mare lucru din ce am citit acolo, e prea mult pentru mine. Aș putea găsi undeva de cumpărat un circuit gata făcut care să îmi redea semnalul de care am eu nevoie? 

Link spre comentariu

Nu-l găseşt făcut ,,de-a gata,, dar ţi-l poate face cineva  ieftin.Caută un depanator radio-tv român, aciuat pe acolo, eventual dintre cei care scormonesc prin depozitele REMAT de pe acolo şi repară tv-uri cu defecte minore şi le trimit cu TIR-urile în ţară.Aceia pot face un astfel de generator simplu.Şi un liceean pasionat de electronică poate construi schema aia....

Link spre comentariu

Am văzut acum că a-ți completat primul răspuns. Bineînțeles că pot lipi componentele între ele. Acum sunt încă în țară în concediu (mâine plec :)) și dacă aș ști ce trebuie să cumpăr, aș putea să le iau fără probleme. Inclusiv plăcuța pentru circuit. Am încercat să completez căsuțele alea însă nu înțeleg toate valorile alea....

Dacă dumneavoastră a-ți putea să îmi spuneți ce trebuie să cumpăr, chiar în această după amiază mă duc și le iau.

Schema circuitului e clară. Acum 25 de ani construiam pe plăci cu suprafața de cupru licurici cu leduri, amplificatoare de 10w cu un circuit integrat TDA2003 (parcă așa îi zice), deci nu ar fi problemă. Mulțumesc încă o dată pentru implicare.

Link spre comentariu

Buna ziua.

Pe ebay, amazon, aliexpress, banggood, etc se gasesc generatoare de semnal (signal generator) ieftine. Unul dintre modelele care s-ar potrivi se gaseste sub numele generic de XR2206.

Cam asa arata montajul https://www.electroschematics.com/function-generator/, aveti grija sa nu cumparati doar componenta a carui nume il poarta!

Editat de stryx
Link spre comentariu

https://www.sigmanortec.ro/Timer-IC-NE555P-NE555-p126400378

https://www.allaboutcircuits.com/tools/555-timer-astable-circuit/

Cumpără componentele astea :

R1= 1k/0,25W  (1000 Ohmi)

R2 = Potenţiometru 100kOhmi (sau rezistenţă 82 - 100kOhmi/0,25W)

C= 100nF/50V (0,1uF)

Cu potenţiometrul la maxim (rezistenţa maximă) vei avea circa 71 Hz. Scăzând valoarea rezistenţei potenţiometrului, vei putea creşte frecvenţa.

Sunt câteva piese, pe care le poţi introduce chiar în cutia alimentatorului de 10-12V.Ieşirea o iei între masă şi pinul 3.Ca să ai o indicaţie auditivă a funcţionării, poţi pune o cască de telefon fix între pinul 3 şi masă, înseriată cu un condensator de 100nF.Când oscilatorul funcţionează se va auzi un ,,ton,, grav pe frecvenţa de 71 Hz şi care devine mai înalt la manipularea potenţiometrului

Altă variantă, aceeaşi schemă ?

IC = LM555

R1=10k

R2=200k

C=47nF/50V

Calculator online care te ajută să alegi componentele în funcţie de frecvenţa şi factorul de umplere dorite.

https://ohmslawcalculator.com/555-astable-calculator

Link spre comentariu

Corect Validae.Generatoarele cu XR2206 sunt o porcărie deoarece surogatul chinezesc nu e bun de nimic!!

Dacă n-are chef de construit mai sunt module PWM cu microcontroler şi afişaj pe bangood sau aliexpress.

Link spre comentariu

Pentru cineva care a mai construit montaje după o schemă, n-ar trebui să fie o problemă un aşa montaj simplu.E şi o satisfacţie să faci ceva cu mâna ta, nu doar să cumperi de la chinezi...

Practic montajul nici nu are nevoie de cablaj, poţi lipi rezistenţele şi condensatorul direct pe pinii integratului, tragi patru fire şi gata...

Link spre comentariu
Link spre comentariu

Eu nu sunt sigur că rezistenţa de ieşire a generatorului chinezesc va fi suficient de mică pentru acţionarea instalaţiei de pilot automat.Schema simplă cu 555 asigură asta.Mai vorbim după ce cumperi ce cumperi....şi apoi revii cu întrebarea ,,de ce nu îmi acţionează instalaţia ?,,.

Dacă ai fi fost vreun croitor sau măcelar, care nu a lipit două piese niciodată şi nu înţelege cu ce se mănâncă, înţelegeam.Dar uneori comoditatea costă mult, am experimentat asta pe pielea mea, iar eu nu am problemele tale...

Cred că e inevitabil să fii asistat de cineva care are experienţă suficientă cu astfel de acţionări, altfel vei da banii degeaba.

Link spre comentariu

Din ce știu eu sint șanse foarte mici ca acel pilot automat sa meargă doar cu acel semnal aplicat dintr-un generator. 

Un modul auto are la întrare multe semnale ce provin din multe locuri din mașină, pe fire dedicate sau pe linii de comunicație digitale. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări