validae Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Înainte de regulatorul LM, pentru a nu permite supratensiunii să-l afecteze.. Practic montat între borna de plus şi minus a motorului de ştergător ar trebui să ,,taie,, orice supratensiune. Link spre comentariu
MRM Postat Septembrie 21, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Acum 4 minute, MRM a spus: Unde mai exact se monteaza dioda ? Am vazut ca aceste diode TVS sunt uni si bidirectionale, ce ar trebui sa folosesc. In cazul acesta nu as mai folosi regulatorul de tensiune si as conecta ventilatorul direct la 12v dar cu aceea dioda TVS, numai ca nu stiu unde se monteaza in circuit. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Dioda ar trebui pusă la bornele motorului astfel încât să nu conducă, ea e practic un fel de Zenner de mare putere.Inversarea polarităţii motorului se face de un comutator intern, din mecanism, deci asta nu afectează dioda... Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Acum 3 ore, MRM a spus: Am vazut ca aceste diode TVS sunt uni si bidirectionale, ce ar trebui sa folosesc. La cele bidirectionale nu conteaza sensul/polaritatea de montare si se pot folosii si in AC, cele simple sunt un fel de diode zener care inseamna ca trebuie sa ai grija cum o montezi pentru ca conteaza care capat il legi la + si care la -. Pentru montare mai usoara poti folosii si bidirectionale daca gasesti, altfel merge si cel simplu pentru ca nu o sa alimentezi motorul invers sa schimbi + ul cu - ul. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Nu-ti trebuie nici o TVS! 2 diode banale redresoare, preferabil din gama 1N54xx pentru curent mai mare, ori eventual diode recuperate din secundarele principale de la surse ATX. O dioda se pune antiparalel pe iesirea regulatorului asa cum bine a zis @ratza, adica plusul diodei la plusul iesirii, si minusul diodei la masa de iesire a regulatorului. Asta suprima orice tensiune inversa de autoinductie generata inevitabil de catre motor, si e preferabil o dioda genul 54xx sau una din secundarul surselor ATX pentru ca ele suporta curenti mai mari. Apoi o dioda antiparalel pe regulator ( asa de schepsis/siguranta ), adica minusul diodei se pune la plusul de iesire al regulatorului, si plusul diodei la plusul alimentarii regulatorului. Asta rezolva eventuale varfuri pozitive de curent injectate sub o forma sau alta de sarcina in iesirea regulatorului ( le retrimite in alimentare ). O a 3-a dioda se poate folosi asa cum am zis inseriata cu plusul alimentarii regulatorului ca protectie la polaritate inversa pentru regulator, dar pentru ca rezerva e mica, trebuie neaparat dioda schottky, altfel regulatorul o sa lucreze intr-un regim de umplere maxima si posibil oarecum instabil ( buck-urile ), si nici LM78xx nu se intelege deloc stralucit cu rezerva prea mica. Diode schottky sunt cele din secundarele surselor ATX ( cele de pe radiator ), cele in capsula mai mare sunt mai bune deoarece au Vf mai mic. Suplimentar, daca chiar nu suntem in stare sa evitam conexiunile inverse ( polaritate ) ale ventilatorului la iesirea regulatorului atunci si asta se rezolva tot cu o dioda schottky ( tot pentru Vf mic ) inseriata fie cu plusul fie cu minusul ventilatorului. Insa eu unul nu concep sa legi un ventilator din asta de 12Vcc in polaritate inversa, sunt 2 fire mari si late, rosu si negru, bai nene, deci n-ai cum sa le legi invers, pur si simplu n-ai cum... PS: Reiterez o chestie, deci daca folositi regulatoare din gama 78xx, neaparat, dar neaparat minim 22-33uF pe iesirea lor ( eu folosesc de regula 47u, sunt mici si ieftini si acopera cu rezerva conditiile de stabilitate ). Si inca un lucru, grija la conexiunea de masa ( cea catre pinul GND al regulatorului ), daca se intrerupe in sarcina nu le convine nici asta ( chestie probata de mine ). Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Citez: ,, ...cand îl conectam impreuna cu un motor de stergator de parbriz ca sa il racesc, are momente cand la prima conectare merge, dar daca il deconectez si il conectez a doua sau a treia oara nu mai merge si se arde acel regulator.,, Colegul nu alimentează cu LM-ul un motor care produce supratensiuni pe ieşirea regulatorului. Sfaturile cu diodele antiparalel şi antiserie cu regulatorul ar avea sens atunci, ele sunt date şi în schemele de aplicaţie ale integratelor. El de fapt alimentează prin LM un ventilator de PC cu o tensiune ce provine de la alimentarea unui motor de ştergător de parbriz. Deci supratensiunile vin dinspre intrarea în LM....de aceea eu insistam cu un TVS montat pe bornele ştergătorului,. care să suprime acele spike-uri cauzate de el... Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Stiu ce alimenteaza. Ce am zis eu face regulatorul bun de folosit cu orice tip de sarcina. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Mi se pare mai simplu să pui un TVS decât trei diode...dar numai dacă nu trebuie să-l comanzi pe net. Link spre comentariu
MRM Postat Septembrie 21, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 21, 2022 (editat) Multumesc mult pentru raspunsuri baieti, eu folosesm acel LM doar pentru faptul, ca eu credeam ca acel ventilator de PC chiar daca functioneaza la 12v, se ardea din cauza voltajului. Acum am inteles ca nu voltajul era problema si vreau sa renunt la acel LM. Vreau sa leg ventilatorul direct la 12v si sa folosesc aceea dioda TVS pusa pe firele motorului de stergator ca sa nu mai dea varfuri de tensiune inapoi catre ventilator. Plusul diodei pe plusul de la motor si minusul diodei pe minusul de la motor. Pentru protectie suplimentara o sa inseriez si pe plusul ventilatorului o dioda 1N4007, aici vroiam sa stiu care parte a diodei vine legata pe firul de plus al ventilatorului. https://imgupx.com/KtqaclCr Asa arata montajul de il foloseam eu, papucii fiind pusi pe bornele motorului de stergator. Editat Septembrie 21, 2022 de MRM am lipit un link Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 21, 2022 Partajează Postat Septembrie 21, 2022 Dacă e TVS unidirecţional, trebuie montat ca un Zenner, în conducţie inversă.Adică plusul sursei la catod... Link spre comentariu
MRM Postat Septembrie 22, 2022 Autor Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Dioda inseriata cu plusul ventilatorului cum trebuie legata, cu minusul diodei pe plusul ventilatorului sau invers ? Link spre comentariu
mac01 Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 (editat) Legea lui Murphy...daca nu merge prima varianta incearc-o pe a doua. Dunga diodei sa vina la plusul ventilatorului. Si cea in paralel la fel. Editat Septembrie 22, 2022 de mac01 Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 22, 2022 Partajează Postat Septembrie 22, 2022 Soluția nu este întotdeauna asa de simpla cum se recomanda pe aici. Defapt de cele mai multe ori trebuie aplicata o soluție mult mai complexa. Iar soluția corecta poate fi găsită după foarte multe încercări sau prin măsurători și analize corect făcute. Cind zic măsurători nu ma refer la multimetru. Link spre comentariu
ionutdragos Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 (editat) S alut. Ca sa nu mai deschid un nou subiect....as dori sa micsorez tensiunea de alimentare a unor bujii cu incanscenta ce sunt montate pe furtunul care intra in caloriferul din habitaclul masinii mele. Ideea este de a se incalzi mai repede inauntru.... Pentru asta m-am gandit la un montaj PWM cu IC555, dar trebuie sa poata rezista la 30A. Aceasta schema credeti ca va functiona? Deasemenea, nu stiu daca intradevar are nevoie de optocuplor...pot renunta la el? Tranzistoarele m-am gandit sa fie BD139 si BD140...deja am cativa prin sertar. Mosfetii ii pot recuper de la altceva, IRF1010 https://imgur.com/a/uxmE5l4 Editat Noiembrie 21, 2023 de ionutdragos corectari Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 21, 2023 Partajează Postat Noiembrie 21, 2023 Renunță la improvizații la instalația electrică, e pericol de incendiu. Sper că e vorba de sistemul de preîncălzire a apei de răcire, nu o improvizație. Dacă vrei căldură rapid în interior, pune o mică aerotermă spre parbriz, dar dezavantajul e că omori mai rău bateria pe frig. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum