22euu Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Salutare colegi Exista vreo schema/montaj pentru protectia transformatoarelor de iesire in cazul in care in care nu este sarcina conectata (boxele) si avem si avem si semnal pe intrare? Link spre comentariu
icar Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Da, o rezistenta de 100 ohm pusa in paralel pe iesire. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2021 Partajează Postat Decembrie 7, 2021 Cred ca s-ar putea folosi si niste varistori inteligent conectati. Link spre comentariu
KISS Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Acum 2 ore, sesebe a spus: Cred ca s-ar putea folosi si niste varistori inteligent conectati. Eu nu cred.... Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 La 09.08.2021 la 13:11, 22euu a spus: Salutare colegi Exista vreo schema/montaj pentru protectia transformatoarelor de iesire in cazul in care in care nu este sarcina conectata (boxele) si avem si avem si semnal pe intrare? Nu stiu de ce s-a reluat un subiect de la inceputul lui august; este drept c-a fost lasat in suspensie... Oricum, sunt de mentionat niste lucruri: - daca amplificatorul pe lampi este lasat fara sarcina (difuzoare/boxe) si avem si semnal pe intrare (toate conditiile initiatorului topicului), se va auzi muzica in... transformatoare! Este o senzatie ciudata, pe care cred ca au incercat-o multi constructori amatori... - fiind ceva inedit si cu localizare clara, eu zic ca este timp suficient pentru rotirea potentiometrului la "0" si intreruperea alimentarii; de obicei, nici lampile si nici transformatoarele nu patesc nimic (cel putin in primele 5-10 secunde); - acele rezistente pe mufele de iesire, mentionate mai sus de colegul <icar> (eu pun de 5W, dar construiesc numai SE de putere sub 15W) reprezinta o solutie la indemana, ieftina si foarte utila; - tendinta constructorilor de amplificatoare solid-state de a folosi tot felul de montaje inteligente si complicate nu isi prea gaseste loc in cazul tuburilor, deoarece (parere proprie, deci tineti-va armamentul si munitia la locul lor!) recomand mai intai solutiile cele mai simple si eficiente (sigurante, rezistente pe iesire, izolatii bune, etc...); - daca ai patit-o odata, banuiesc ca vei tine minte si, mai ales in timpul constructiei /testelor amplificatorului, vei alimenta amplificatorul cu toate firele puse si volumul la minim... - atentie la utilizarea amplificatoarelor (de orice tip!) pentru distractie/aniversari/baute cu prietenii: fara pahare langa aparate si/sau lichide varsate pe amplificator, temperati curiozitatea si manipularea contactelor/conductorilor si butoanelor de catre prieteni/invitati si recomand folosirea unei telecomenzi pentru volum, totul pentru a tine invitatii departe de scule... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Din ce am inteles eu, defectarea transformatoarelor in lipsa sarcinii apare din cauza supratensiunii ce apare din cauza rezonantelor neamortizate, supratensiune ce duce la strapungerea izolatiei. Din cauza asta o protectie posibila o reprezinta plasarea unor snubber-e. Pt a nu influienta comportamentul cind sarcina este prezenta, acest snubber trebuie sa fie neliniar - sa intre abia cind tensiunile devin mari si periculoase iar ptasta s-ar putea utiliza varistori si diode transil. Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Ai inteles bine partea cu strapungerea izolatiei insa ... cine calculeaza: Acum 2 ore, sesebe a spus: acest snubber Iti dai seama ca este mai usor de pus la bornele secundarului un rezistor de cativa W . Stii bine ca ie greu cu matimatica! Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Acum 2 ore, sesebe a spus: Din ce am inteles eu, defectarea transformatoarelor in lipsa sarcinii apare din cauza supratensiunii ce apare din cauza rezonantelor neamortizate, supratensiune ce duce la strapungerea izolatiei. Recunosc ca, in timpul unor teste, am lasat amplificatorul fara sarcina, si-a "cantat" in transformatoarele de iesire... Tensiunea de alimentare - finale era de cca. 800V (finala - OT100). Nu s-a intamplat absolut nimic deosebit, dar am invatat cate ceva (acum vreo 15 ani)... Realmente, lampile si niste transformatoare de iesire corect facute sunt foarte permisive; daca erau tranzistori... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Acum 24 minute, merck a spus: Ai inteles bine partea cu strapungerea izolatiei insa ... cine calculeaza: Iti dai seama ca este mai usor de pus la bornele secundarului un rezistor de cativa W . Stii bine ca ie greu cu matimatica! Pai cei care "calculeaza" schema dece nu ar putea sa calculeze si acest "snubber"? Simplist nici nu trebuie cine stie ce calcule, trebuie doar vazut care este excursia maxima de tensiune la bornele primarului la functionare normala si apoi care sint limitele de "damage" si facuta clampare cu varistori/diode transil la o valoare intre cele doua limite si apoi asigurata disipatia termica pt aceste componente. Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Acum 1 minut, sesebe a spus: trebuie doar vazut care este excursia maxima de tensiune la bornele primarului la functionare normala Cu ce taica, cu ce? Scula din aia True RMS n-avem, osciloscopu' daca nu-i din ala de firma nu-i bun (basca ca nu avem certificat de calibrare si etalonare), etc. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Din calcule domn'le din calcule. Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Totus, mai snubber decit o rezistenta, la ce e nevoie? Zic de lămpașe. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Nu am zis ca trebuie facut neaparat asa ci am dar si o alta solutie posibila. Link spre comentariu
fcon Postat Decembrie 8, 2021 Partajează Postat Decembrie 8, 2021 Acum 2 ore, icar a spus: Totus, mai snubber decit o rezistenta, la ce e nevoie? Zic de lămpașe. Era o zicala: "daca se poate simplu, de ce sa nu facem complicat?!". ... fara suparare, <sesebe>, OK? Orice-i bun, numa' sa nu stricam definitiv... :-) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum