Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CD player defect (JVC rd-ez16)

mihai 7

Postări Recomandate

Ma refer la sursa de alimentare generala ( traf-----redresare-----stabilizare), nu am cum sa va ajut asa, duceti aparatul la un maistor.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai 7

20

• adydep

9

• sesebe

7

• okean

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De obicei sursa este toata pe acceasi placa, cam orice depanare incepe cu verificarea sursei de alimentare dupa schema...

Organoleptic se observa, rezistente arse, condensatori umflati, verificat lipituri reci/coapte si sigurante etc !

Editat de okean
Link spre comentariu

Da, într-adevăr, sursa este lângă transformator, pe o placă aparte. Din ea pleacă 6 fire, unul roșu și 5 gri. Menționez că partea de radio și cea de USB Stick merg corespunzător, în această situație ar trebui să suspectez o potențială defecțiune a părții de alimentare a CD player-ului?

Link spre comentariu

Dacă ai pune şi poze de aproape cu placa şi mecanismul, am putea identifica nişte repere unde să măsori.Cum scheme pentru astea nu se prea găsesc pe tot drumul, pozele sunt de mare ajutor.Faptul că radio şi USB-ul funcţionează nu e o garanţie că şi unitatea optică e alimentată corect, dar sunt mari şanse să fie aşa.Totuşi trebuie măsurat dacă unitatea optică se alimentează corect.

Pun mai jos o metodă de postare pe site extern:

Metodă de postare a fotografiilor pe site-ul de găzduire Imgur.Metoda descrisă se poate folosi pentru PC/laptop, dar pentru telefonul mobil, procedura diferă în funcţie de telefonul folosit...
Încărcaţi fotografia/fotografiile aici: https://imgur.com/upload
Pentru asta, puneţi poza sau pozele pe desktop, apoi când daţi click pe link-ul Imgur upload, micşoraţi fereastra lui astfel
ca pe desktop să puteţi ,,trage,, poza sau pozele direct cu mouse în fereastra aplicaţiei.
După ce poza a apărut pe site, daţi click dreapta cu mouse pe imaginea deja încărcată acolo şi selectaţi ,,Copy Image,, sau ,,Copy image location,,
Reveniţi pe Elforum fără a închide pagina de pe Imgur şi daţi ,,Paste,, în postarea unde doriţi să apară imaginea.
Astfel, imaginea va apărea direct, nu ca link pe care să dai click ca s-o vezi...

Link spre comentariu

Vezi că pe cititor ai un potențiometru.Reține-i poziția inițială(fă-i un semn cu ceva,sau ține minte dacă poți),apoi sucește-l cu câteva grade spre dreapta și fă-i o probă cu discul.Dacă merge îl lași așa.Dacă nu merge,îl aduci la poziția inițială,apoi îl dai spre stânga căteva grade.Verifici cu discul și vezi ce zice.

Dacă tot nu-ți merge ai cititorul prost.

Imagine cu titlu de exemplu,nu știu ce tip de cititor ai acolo,unele au potentiometru cu pini(adică ”de ăla mare”-cum vezi în poză),iar altele au potențiometru smd:

images.jpg.1cf193c0ef5536981ea8829bd7c1f42c.jpg

Edit:ai potențiometru smd.

Editat de adydep
Link spre comentariu
Acum 4 ore, mihai 7 a spus:

Am verificat întrerupătorul care sesizează închiderea capacului, este integru.

Cum ai verificat functionarea microintrerupatorului? Ai masurat rezistenta contactelor la inchidere? Sau doar vizual?

Link spre comentariu

Îmi cer iertare, repostez imaginile, în așa fel încât să fie vizibile direct în fereastră:

IMG-0137.jpg

IMG-0136.jpg

IMG-0135.jpg

Întrerupătorul funcționează, întrucât dacă îl deschid, îmi afișează "no cd", iar dacă îl închid pare că încearcă să detecteze CD-ul (doar după indicația oferita de display, fără mișcarea lentilei).

Link spre comentariu

Într-adevăr, am pe unitatea optică semireglabil smd, mă tem să-l rotesc (de altfel e și dificil) pentru a nu-i pierde poziția inițială (greu de marcat).

Link spre comentariu

Asa arata schema electrica a unitatii optice de la un alt model JVC (s-ar putea sa fie chiar identica cu initatea de la aparatul tau):

image.png.62d826da058b3e778ab7ca0ccd3e6e62.png

Editat de sla
Link spre comentariu
1 oră în urmă, mihai 7 a spus:

Într-adevăr, am pe unitatea optică semireglabil smd, mă tem să-l rotesc (de altfel e și dificil) pentru a nu-i pierde poziția inițială (greu de marcat).

Nici nu umblati, acolo se umbla cand laserul citeste prost si mai trebe' stors ceva din el, oricum dupa "reglaj" moare sigur in timp scurt!  

Pana acolo, dupa pozitionare, trebe' lentila sa miste sus/jos... daca citeste se roteste discul altfel nu. Sunt cazuri multe cand motorul ce roteste discul e defect, nu are cuplu... 

L.E. Ochiometric laserul dvs. pare un SANYO SPF 101N varianta 16pini am subliniat ca e si varianta cu 15 pini !!!

Editat de okean
Link spre comentariu
La 09.08.2021 la 7:58, mihai 7 a spus:

Am măsurat tensiunea pe motorașele unității în timp ce pe display se afișază mesajul "CD" intermitent, ca și cum ar căuta discul, și nu apare tensiune.

Vorbeam mai sus despre măsurători care ar trebui efectuate, le-am efectuat doar pe cele menționate mai sus. Ce  alte măsurători îmi recomandați?

Link spre comentariu
Acum 5 minute, okean a spus:

Nici nu umblati, acolo se umbla cand laserul citeste prost si mai trebe' stors ceva din el, oricum dupa "reglaj" moare sigur in timp scurt!  

Pana acolo, dupa pozitionare, trebe' lentila sa miste sus/jos... daca citeste se roteste discul altfel nu. Sunt cazuri multe cand motorul ce roteste discul e defect, nu are cuplu... 

Ba chiar acolo trebuie să umble,dacă îi este teamă să se ducă la o secție autorizată,dar nu știu cine se mai mânjește pe măini în 2021 să repare un aparat care nou costă 150 de lei.

În cazul în care nu știați,eu sunt depanator autorizat,nu amator și stiu ce spun.Mi-au trecut sute de rahaturi de aparate de astea pe mână;99% din defecte sunt din cititor,restul de 1% din motor,contact de capăt de cursă,alimentare,etc...

Link spre comentariu

La reglajul laserului nu se umbla. 

Un depanator autorizat ar fi trebuit sa știe asta. Reglajul se face la fabricare pe un fel de banc special de reglaj unde este măsurată puterea de emisie a laserului. Umblatul la acel reglaj nu face decit sa stoarcă ultimile picături dintr-un laser uzat care va pica complet după maxim citeva zeci de Cd-uri, și chiar și atunci se unbla doar în cazurile amintite de colegi mai sus. 

Lagat de măsurători, vezi ca pe placa sursa ai deja notate tensiunile lingă mufă. Verifica dacă sint corecte. 

Mai mult nu cred ca poți face fata de ce ai făcut pina acum dacă nu poți măsura pe pinii integratelor. Acolo trebuie identificați pinii de alimentare după datasheet și văzut ca sint alimentate corect. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Circuitul driver e cel cu radiator la mijloc (aripioare). Caută datasheetul lui. Vezi unde se alimentează. Apoi verifică dacă are alimentare când închizi capacul CD-ului. Pe alimentarea driverului ar trebui să fie pe undeva și o siguranță.

Circuitul are pinii deși și dacă nu măsori cu atenție și faci scurturi cu testerul aparatului de măsură, e posibil să faci mai multe pagube decât are acum. Ca să eviți asta, caută pe traseul de alimentare un pad mai mare unde poți pune testerul mai ușor.

Până când capul laser nu se mișcă, nu umbla la nici un reglaj. Dacă vezi că lentila se mișcă și nu vede CD, abia atunci poți umbla, dar e bine să măsori valorile potențiometrelor ca să știi să le pui înapoi. Cu semne făcute pe potențiometre nu reușești să le pui întotdeauna exact cum erau. 

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări