Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Generator E0503 numar de fabricatie B

alexis1

Postări Recomandate

Buna seara.

Tocmai am intrat in posesia unui generator E0503 care are numarul de serie : 96, anul de fabricatie :1986. Conform informatiilor existente  (http://noema.crifst.ro/ARHIVA/2019_07_01.pdf) acest aparat a fost fabricat pana in 1985, in 198 de exemplare. In afara de faptul ca sunt un pic confuz (s-a mai fabricat dupa 1995?) am si o intrebare :e valabila schema care exista  pe net sau au mai fost modificari?

Cu stima

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexis1

6

• grosu99

3

• BRANCA

2

• Mitica M.

1

Top autori în acest subiect

S-au fabricat si dupa acel an, domna Milea specificase undeva in volumul respectiv ca nu a gasit rapoarte economice mai "recente". Banui ca erau din ce in ce mai putin fiabile din cauza embargoului impus... daca au urmat linia versatesterelor. 

Nu cred ca vei gasi mai multe variante de scheme. Pentru partea de frecventmetru s-ar putea sa vezi o groaza de ttl-uri "ciudate" provenind de prin toate tarile membre ale CAER (in functie de ce aveau in magazie).

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Mitica M. a spus:

S-au fabricat si dupa acel an, domna Milea specificase undeva in volumul respectiv ca nu a gasit rapoarte economice mai "recente". Banui ca erau din ce in ce mai putin fiabile din cauza embargoului impus... daca au urmat linia versatesterelor. 

Nu cred ca vei gasi mai multe variante de scheme. Pentru partea de frecventmetru s-ar putea sa vezi o groaza de ttl-uri "ciudate" provenind de prin toate tarile membre ale CAER (in functie de ce aveau in magazie).

Multumesc pentru clarificare.

Acum 11 ore, grosu99 a spus:

Ma indoiesc ca a mai fost modificat,schema e numai una din cate stiu eu. Ce are ? E  "bolnav " ?

Este putin bolnav, dar sper sa-l fac bine

Link spre comentariu
La 11.08.2021 la 17:25, BRANCA a spus:

Nu cunosc schema,dar aşa,pentru utilizare şi fiabilitate,nu merge scoasă partea de frecvenţmetru şi pus un modul compact modern?

Nu de f-metru sufera el!

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Marele Savant a spus:

Nu de f-metru sufera el!

Aveti dreptate. Nu frecventmetru este defect ci oscilatorul principal, care pe primele 4 game nu vrea sa funtioneze. Pe gamele superioare aparatul merge, Problema este dificila si din cauza calitatii documentatiei descarcate de pe net la care schema placii P1 si P3 sunt foarte greu lizibile, Cu acesta ocazie fac un apel la cei care detin documentatia originala, pentru un scan mai de calitate, macar a placii P1 si a desenului placii, unde sunt mentionate valorile pieselor componente.

Multumesc pentru interes si mai ales pentru un eventual ajutor.

Scuze pentru literele lipsa -graba strica treaba!

Link spre comentariu

Alexis fie ai piese duse în game,fie ai comutatoarele cu probleme.Ultimele n-aş crede să fie aurite.Mai degrabă argintate.Şi la astea argintul se oxidează serios în timp.

Link spre comentariu

Sunt aurite contactele. 

Probabil cand s-a facut scanarea dupa documentul original s-a facut prost in cazul P1 si nu cred ca vom gasi o schema mai buna.Verificati piesele din oscilator,sunt acolo niste diode care fac ceva comutare ...luati piesele la rand,cablajul,refaceti lipiturile ! 

Editat de grosu99
Link spre comentariu
Acum 7 ore, BRANCA a spus:

Alexis fie ai piese duse în game,fie ai comutatoarele cu probleme.Ultimele n-aş crede să fie aurite.Mai degrabă argintate.Şi la astea argintul se oxidează serios în timp.

BRANCA multumesc pentru feedback. Contactele sunt aurite si sunt OK.

Acum 5 ore, grosu99 a spus:

Sunt aurite contactele. 

Probabil cand s-a facut scanarea dupa documentul original s-a facut prost in cazul P1 si nu cred ca vom gasi o schema mai buna.Verificati piesele din oscilator,sunt acolo niste diode care fac ceva comutare ...luati piesele la rand,cablajul,refaceti lipiturile ! 

Acum sunt pe picior de plecare intr-un mic concediu. Dupa ce ma intorc o sa mai puric odata partea aceea. Ce e mai rau la documentatia pe care o am (probabil , singura scanata si disponibila) este,ca nici macar valorile pieselor nu se pot citi.

Link spre comentariu

Nu am avut rabdarea sa astept pana dupa concediu si am mai luat o data placa P1 la verificat. Cu aceasta ocazie am gasit si defectul, care era rezultatul unei interventii anterioare: un condensator ceramic de 40nF montat  ca sa suplimenteze (???) capacitatea de detectie a detectorului format din D2 si D3. Din cauza valorii mari a condensatorului (capacitatea de detectie pe gamele I-IV conform schemei trebuie sa fie de cca. 9,4 nF) tensiunea continua redresata era foarte mica si conducea la iesirea din functionare a generatorului format din T3 si T4. Am inlaturat condensatorul montat in plus si generatorul a inceput sa functioneze foarte bine (amplitudine si frecventa generata-corecte).

Restul verificarilor o sa le fac dupa concediu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări