Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa submersibila condensator intern


schnapy

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am cumparat un kit de pompa submersibila cu vas de expansiune, panou de control, presostat. Toate bune si frumoase insa panoul de control are 4 fire in loc de 3 cum are pompa. 

Am vazut ca sunt pompe cu 4 fire special pentru acest tip de panou cu condensator extern.

Intrebarea mea este se poate modifica cumva sa elimin acel condensator intern si sa il folosesc pe cel din panou? Este total gresit sa stai sa scoti pompa daca se arde acel condensator.

20210805_214055.jpg

Screenshot_20210803-222656_Samsung Internet.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • BRANCA

    9

  • schnapy

    9

  • validae

    6

  • adydep

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

 Schnapy.Tu vrei să scoţi condensatorul intern?Sunt trei probleme.Prima să ai acces la condensator şi să se poată scoate.A doua să înlocuieşti cablul.Şi a treia să refaci etanşarea.

 Merită?!

Link spre comentariu

Nu prea... si e foarte periculos daca nu faci etansarea cum trebuie. In concluzie kitul este vandut gresit pentru ca la acel panou nu se poate lega aceasta pompa.

 

Link spre comentariu

Păi pompa dumitale are 3 fire,deoarece condensatorul de pornire se află în ea,nu?

Așa ca din pompă iese un cordon cu 3 fire,maro,albastru și verde/galben.După tăierea ștecherului,se leagă maro de la pompă la black de la cutie (C),albastru de la pompă la blue de la cutie (M),și verde/galben de la pompă la yellow/green de la cutie (PE).Firul brown de la cutie (A) rămâne neconectat.

 

Sau și mai simplu,ca să nu mai tăiați nici un stecher,cumpărați o priză cu împămîntare,legați black(C) și blue(M) de la cutie la bornele prizei,și yellow/green(PE) de la cutie la lamela prizei.

 

O pompă submersibilă odată demontată,e ca o fată mare dezvirginată;orice i-ai face,nu mai e ca înainte.

Editat de adydep
Link spre comentariu

Cred că inițiatorul a furnizat date greșite fără voia lui!....întrebare- pe corpul pompei este afișată schema internă?....o poză ar fi utilă...de obicei, dat fiind spațiul foarte mic în interiorul pompei ,condensatorul de pornire nu se amplasează in interiorul pompei!....apoi pentru că e o componentă cu risc mai mare de defectare, trebuie amplastă la îndemână, pentru înlocuire ușoară....apoi, dacă respectivul cond ar fi în interiorul pompei, din pompă ar pleca un cablu cu 2 sau 3 fire, al 3-lea fir fiind de împământare....un ohmetru rezolvă rapid problema, dacă există rezistență ohmică între cele 3 fire care vin de la pompă, atunci nu există condensator în interiorul corpului pompei!...dacă există rezistență ohmică doar între 2 fire atunci există condensator intern....fatul că pe schema prezentată sunt 4 fire care pleacă la pompă, nu are relevanță ,pentru că al 4-lea fir este pe corpul pompei pt impământare...doar 3 fire sunt active și pornesc motorul....în trecut am găsit pompe care aveau terminale independente pentru bobina principală și pentru cea auxiliară,de start....erau 4 fire iar legaturile electrice cu rețeaua și condensatorul se făceau în cutia de alimentare amplasată lîngă sursa de alimentare,afară din puț....bineînțeles și condensatorul se găsea în aceeași cutie....deci, verificați cele amintite mai sus,eu cred că pompa dvs nu are condensator interior și se utilizează cel din cutia exterioară....

Link spre comentariu

Pompa lui are sigur condensatorul încorporat dacă e exact ce se arată în kit, mai precis condensatorul e montat sub capacul de fontă inferior.Am trei astfel de pompe cu melc model QGD, toate au condensatorul montat intern şi imersat într-o baie de ulei care unge şi rulmentul inferior al motorului.Ca să îl poţi schimba nu e chiar extraordinar de greu, dar ai totuşi strictă nevoie de o menghină mare în care fixezi pompa chiar de la mijloc şi de o bară de oţel cam de 50 cm cu secţiune pătrată (sau o pilă pătrată mare) pe care o introduci între două dintre cele trei picioruşe de fontă ale capacului pompei şi deşurubezi capacul spre stânga.Filetul e unul mărunt şi capacul are şi două inele de etanşare, deci trebuie ceva forţă la început, nu vă descurajaţi din prima.Înainte de a desface capacul, trebuie golit uleiul din pompă, prin şurubul cu garnitură situat pe capacul de fontă.Condensatorul apare primul după desfacerea capacului, e prins cu un colier de tablă şi două şuruburi, iar legăturile sunt făcute prin răsucire şi protejate cu căpăcele de plastic.Am avut ocazia să schimb câţiva condensatori, se mai întrerup sau se devalorizează.Simptomul e lipsa puterii în sarcină, sau motorul nu mai porneşte.Dacă aveţi surpriza să nu fie ulei deloc, trebuie introdus cam 500 ml de ulei acolo, pentru ungerea rulmentului inferior.Am avut surpriza neplăcută de a nu găsi ulei la una din cele trei pompe ale mele.

Atenţie totuşi, uneori pompa nu mai porneşte şi dacă fântâna are nisip cu granulaţie mare, care dacă rămâne blocat la oprire între melc şi statorul de cauciuc, blochează mecanic rotorul.Am păţit-o de câteva ori.De aceea aceste pompe cu şurub nu sunt potrivite în fântânile care scot nisip mare, fiindcă melcul se uzează rapid şi apare şi riscul de blocare a pompei.Tot ce am scris e păţit de mine personal....am pompe cu melc de vreo 15 ani şi le-am cam văzut ce pot.Sunt pompe capabile de presiuni mari, dar cu debit slab şi potrivite fântânilor de mare adâncime.

Link spre comentariu

Am desfacut si eu de curiozitate acel surub din fundul pompei si nu curge nici pic de ulei. Pompa de nou nouta.

Ce ulei sa ii pun? Hidraulic, de motor?

Legat de blocarea ei fix asta mi s-a intamplat si mie dupa 3 zile de la montare. Am scos-o, i-am desfacut cele 4 suruburi de sus si am spalat nisipul. Acum sper sa fi fost de la acel nisip si nu de la condensator.

Daca ii pun peste gaurile de admisie o sita mai fina e ok sau exista riscul sa se infunde?

Link spre comentariu

Eu am pus circa 500 ml ulei de transformator, fiindcă l-am avut la îndemână.Dar nu cred că e cea mai bună soluţie, fiindcă uleiurile electroizolante sunt toxice.Trebuie pus un ulei ceva mai fluid şi în principal unul netoxic.La toate pompele de gen nu am avut probleme cu rulmenţii, doar le-am schimbat melcul de câteva ori din cauza uzurii cauzate de nisipul fin.Te sfătuiesc să poziţionezi pompa la un nivel destul de ridicat faţă de fundul fântânii ca să nu absoarbă nisip.Dacă totuşi absoarbe nisip, pune peste orificiile de admisie ale pompei o sită fină, care să reţină nisipul.Chiar o pâslă de genul celor de la hote, învelită în două straturi şi fixată ferm cu ceva oringuri de cauciuc, ar ajuta.Melcul se uzează foarte rapid la o utilizare intensivă şi vei tot schimba melcii, ca să nu mai zic că prezoanele M6 ce fixează capacul superior ruginesc şi trebuie schimbaţi cu unii din alamă.

Link spre comentariu

 Cred cã acolo trebuie pus ulei de motor.Uleiul de transformator are sacâz în compoziţie.

 Trebuie băgată pompa puţin în apă şi vãzut dacã "scuipã" apă,adică debitează.În caz contrar condensatorul poate fi dus.

 Am avut şi eu cu o submersibilă peripeţii până i-am făcut vânt!Am pus în loc o pompă cu membrană ucraineană.Merge de peste 10 ani.Drept că nu are debit nemaipomenit şi e utilizată mai rar,find în casa de la ţară...

Link spre comentariu

Alea vibratoare sunt dăunătoare fântânilor, produc nisiparea fântânii prin vibraţiile transmise apei.Pot chiar sparge tuburile de beton dacă se ating de tub şi-i transmit vibraţii.Am folosit la început aşa ceva şi-s nişte porcării.Sunt bune doar pentru debite mici şi folosire ocazională.

Link spre comentariu

 Validae am fântâna cu pereţii de piatră.Pompa e fix pe mijloc la cca 0,75 m înălţime de la fund.Mai cară ceva nisip în timp,dar n-a crăpat...

 Am apelat la ea după experienţa proastă cu chinezăraia.

 Aici un QGD după ce lucrează rugina.Cred că şi Wassertechnikul e "rudă" cu asta...Jale amară!

 

 

 

 

Link spre comentariu

Avantajul lor e că sunt simple şi ieftin de întreţinut, dar pretenţioase la nisip, care le termină melcul şi statorul melcului.Dacă au ulei la rulmenţi şi schimbi prezoanele din fier cu unele de alamă, poţi ţine una din asta peste zece ani.Ale mele au oricum peste zece ani. Dar au fost utilizate doar vara la udat grădina.Nu le-am scos niciodată din apă când nu le foloseam iarna, rugină fac destulă dar nu asta e deranjul.Pentru banii plătiţi îşi fac treaba, mai ales dacă au şi garanţie.

Eu nu am putut folosi pompe de debit mare, fiindcă am fântâni cu debit mic şi le-ar fi secat rapid.Pentru hidrofor nu ştiu câtă viaţă va avea o astfel de pompă, fiind supusă la zeci de porniri zilnic.Pot ceda lipiturile dintre cabluri şi conductorul de bobinaj din aluminiu, cum s-a şi întâmplat în filmarea de mai sus.

Rebobinarea unei astfel de pompe nu se justifică, când se arde mai bine iai alta nouă..

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări