Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Megohmmetru ,,vintage,, cu magnetou AEG miniatură

validae

Postări Recomandate

Azi am intrat în posesia unei mici bijuterii de aparat de măsurat rezistenţa de izolaţie model AEG, probabil de-o seamă cu mine, adică peste 50 de ani

A venit din Germania şi e în stare foarte bună dată fiind vechimea, dimensiunile fiind 120 x 85 x 80mm. Funcţionează perfect, e genul pe care orice tolomac îl poate folosi dacă ştie ce e aia rezistenţă de izolaţie...şi are avantajul incontestabil că-l poţi folosi oricând, fără frica de a se fi descărcat bateriile.Fiindcă nici nu are baterii, are un magnetou cu manivelă, practic acela ocupă trei sferturi din volumul aparatului.Tensiunea la care măsoară rezistenţa e de 500V, suficient pentru aparatura de joasă tennsiune domestică şi industrială.

Faţă de alte modele din clasa lui e cam la jumătate ca mărime. îl poţi ţine efectiv în palmă.Sunt încântat de el ca un copil de o jucărie nouă..

Cine se miră de faptul că acul nu indică zero în repaus, îi amintesc faptul că instrumentul e un logometru, care compară două mărimi (tensiunea generatorului şi curentul prin circuit) pentru a indica rezistanţa de izolaţie echivalentă.Acum se mişcă doar când învârţi de manivelă, oprindu-se în dreptul valorii ce reprezintă rezistenţa de izolaţie.Care în cazul aparatelor alimentate la 230V e bine să fie de minim 2 MegaOhmi, preferabil mai mare.Cu aparatul ăsta poţi verifica izolaţia motoarelor, rezistenţelor de maşini de spălat, fiare de călcat, etc.

Aparatele digitale din zilele noastre sunt poate mai mici şi mai uşoare, dar ăsta e genul care poate fi folosit de generaţii de electricieni fără probleme.E un aparat istoric perfect funcţional şi mi-ar plăcea să rămână aşa măcar încă 50 de ani.

https://i.imgur.com/vqneZlZ.jpg

VN9DGoT.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• misuraelectronic

1

• flomar60

1

• KISS

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Spre deosebire de ''digitale'' astea analoage nu mint. Am si eu unu, nu cu magnetou, e cu baterii, si sunt super multumit de el.

App, pixul ala e de la Silviu sau Florin?

Link spre comentariu

Am si eu varianta militara , Urss  , tot cu magnetou , evident ...cred ca e de pe vremea lui Stalin . As pune poze cu el cu mare drag , dar sa fiu albastru daca stiu cum...

Link spre comentariu

Da, frumoasă sculă d-le Vali ! Eu am pe cel de 500/1000V pe baterii ,funcțional dar am lucrat foarte mult în tinerețe cu cel de 2500V tot pe baterii...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Un model aşa de mic cu magnetou (chiar mai plat) îmi amintesc că am mai văzut şi ţinut în mână doar în liceu, la Electroputere.

Din ăla rusesc cu magnetou mai am unul tot funcţional, dar e de două ori cât ăsta de mare şi arată mai rău, carcasa i-a fost schimbată demult cu una turnată din aluminiu fiindcă originala se spărsese.Am avut noroc cu un coleg de serviciu ce l-a văzut abandonat la grămada de fier vechi, magazinerul ce îl avea în gestiune îl casase şi îl lăsase efectiv afară, deşi îl atenţionasem nu odată să mă anunţe când mai face casări.Multe aparate bune au sfârşit aşa.

Cu baterii am unul românesc făcut la ICEMENERG, în perfectă stare.L-am luat de pe forum şi se pare că a fost în dotarea unei şcoli tehnice fiindcă era practic nefolosit.Am avut şi un megohmmetru tot cu baterii 1MTM făcut la AEM pe care i-l trimisesem unui coleg de forum din Bucureşti prin Fan Curier.Mare greşeală, a ajuns cu instrumentul defect, din cauza multiplelor trânteli de pe banda de sortare.

@KISS ...pixul mi se pare că l-am cumpărat acu câteva luni de la o librărie din Craioviţa, nu sunt practicant de arte marţiale.Şi nu-i cunosc pe respectivii..

@misuraelectronic..pun mai jos o metodă de postare aa pozelor de orice mărime pe un site de găzduire.

Metodă de postare a fotografiilor pe site-ul de găzduire Imgur.Metoda descrisă se poate folosi pentru PC/laptop, dar pentru telefonul mobil, procedura diferă în funcţie de telefonul folosit...
Încărcaţi fotografia/fotografiile aici: https://imgur.com/upload
Pentru asta, puneţi poza sau pozele pe desktop, apoi când daţi click pe link-ul Imgur upload, micşoraţi fereastra lui astfel
ca pe desktop să puteţi ,,trage,, poza sau pozele direct cu mouse în fereastra aplicaţiei.
După ce poza a apărut pe site, daţi click dreapta cu mouse pe imaginea deja încărcată acolo şi selectaţi ,,Copy Image,, sau ,,Copy image location,,
Reveniţi pe Elforum fără a închide pagina de pe Imgur şi daţi ,,Paste,, în postarea unde doriţi să apară imaginea.
Astfel, imaginea va apărea direct, nu ca link pe care să dai click ca s-o vezi...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări