Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor coborator (buck) + sursa liniara

Postări Recomandate

• Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, vine direct din procesor, si ala si cel de mai sus si nu cred ca procesorul este sincronizat cu reteaua, nu am cautat sa verific.

Dar mai am multe scheme de la sursele Agilent (HP/Keysight) si sint tot felul de variante de preregulator. La cea in discutie tind sa cred totusi ca sint comandate in faza tiristoarele pt ca altfel nu se prea justifica o capacitate totala de 30000µF.

Link spre comentariu

E relativ simplu sa comanzi un tiristor sau triac (inainte de punte). Verifici tot timpul diferenta dintre tensiunile de intrare si iesire sursa, si comanzi via un MOC cu detectie de trecere in zero. 

Nu stiu cum stam cu zgomotul, dar sigur nu e o solutie prea curata.

Link spre comentariu

Niciuna dintre variantele cu preregulator nu-i o sursa liniara pura, adica zgomotul este mai mare, si probabil cu atat mai rau cele cu tiristor/triac care moduleaza sinusoida retelei. Macar alea cu buck in fata au zgomot la frecventa prea mare sa conteze, dar astea...Raman la parerea ca-ti bati joc de regulatorul liniar punandu-i un preregulator in fata.

Daca tot iti asumi zgomotul unei sursei in comutatie atunci fa direct un buck ajustabil U/I si facut cu cat mai mult simt de raspundere ( am demontrat deja ca se poate face ceva foarte performant si in regim de amator ).

Link spre comentariu

Nu-i complet adevarat!

Cea mai linistita sursa din punct de vedere a zgomotului de la iesire, dintre cele citeva zeci poate pe care am lucrat eu, este o sursa Agilent cu preregulator in comutatie sau ceva de genul acesta. Deci daca se vrea si se stie cum se poat face minuni astfel. Sursele din seria respectiva le foloseam de fiecare data cind aveam nevoie de zgomot foarte foarte mic in masuratori sensibile la servici.

Link spre comentariu

Cat costa o sursa Agilent? Si cum arata inauntru?

Si nu in ultimul rand, cati dintre noi am putea reproduce ceva la nivelul ala?

De acord, un regulator liniar foarte bun, cu rejectie foarte buna, poate ignora o buna parte din zgomotul diferential, dar ce faci cu ala de frecventa mare? Dar cu ala de mod comun? 

Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Nu-i complet adevarat!

Cea mai linistita sursa din punct de vedere a zgomotului de la iesire, dintre cele citeva zeci poate pe care am lucrat eu, este o sursa Agilent cu preregulator in comutatie sau ceva de genul acesta.

Numele Agilent ne duce cu gandul la anii 90. Ai incercat si o sursa HP din anii 60-70? 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, Marian a spus:

Niciuna dintre variantele cu preregulator nu-i o sursa liniara pura..

Preregulatorul de pe sursa IEMI 4104 lucreaza liniar, practic ajuta tranzistorul regulator serie, preia caderea de tensiune si implicit preia si din puterea disipata. De fapt rezistorii  R65 si R53 din schema sursei IEMI 4104 disipa majoritatea caldurii, sunt rezistori de 150W, fizic sunt mai multi rezistori in paralel. Sursa are randament mic dar este putin "zgomotoasa"

In arhiva postata de mine vedeti pdf-ul " Proiectarea unor circuite electronice ,Ciugudean ", explica cum functioneaza acest tip de preregulator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări