Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor coborator (buck) + sursa liniara

Postări Recomandate

• Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 4 ore, djvas a spus:

Sa inteleg ca aceasta sursa este o porcarie ?

Nici nu a fost nevoie sa mai deschid acel link cand am citit "Rohde and Schwarz". Va dati seama ca nu ma astept la performante de genul, imi este imposibil! Eu vreau doar sa diminuez puterea disipata aiurea, nu fac un produs cu care sa ma laud si nu il scot pe piata. Este pur si simplu pentru experienta mea! Ideea initiala la care nu am renuntat, dar am zis sa incerc prima data cu un convertor buck, a fost sa implementez un variator de tensiune alternativa cu comanda PWM care sa realizeze ceva de genul :

image.thumb.png.2e49f8d7d86c796d547b88d7a3239ad6.png

Prin chopp-area tensiunii alternative sa pot modifica valoarea efectiva a acesteia. Structura o pot adauga inaintea transformatorului de putere sau dupa acesta, ramane doar sa testez aceste configuratii.

Acum 4 ore, sesebe a spus:

Idea este ca nu trebuie sa te aștepți la rezultate spectaculoase

Am luat deja in calcul acest aspect, multumesc!

Intre timp am avut ceva timp sa testez practic partea de control a convertorului buck. Schema de principiu este cea de pe pagina anterioara, diferenta de 5V se mentine destul de bine, pot spune chiar ca functioneaza. Singura problema este ca tensiunea care ajunge la pinul REF de la LM2576 arata ceva de genul:

image.thumb.png.9a09234b5626f237bc5673779d223dfe.png

Ma asteptam sa fie un semnal analogic, nu unul PWM. In realitate frecventa acestui semnal este mai mica, pana in 2 kHz, momentan nu prea inteleg ce se petrece. 

Link spre comentariu
13 hours ago, djvas said:

Sa inteleg ca aceasta sursa este o porcarie ?

N-a zis nimeni ca-i o porcarie, n-a vorbit nimeni nimic despre sursa aia, doar tu ai amintit-o cu niste presupuneri nefondate.

Din contra am zis ca ar merge combinatia asta in scheme complexe si performante, in surse profesionale, nu in regim de amator pe forum. 

Functioneaza si asa este evident asta, numai ca zgomotul obtinut este evident mai mare.

Uita-te si in pdf-ul acelei surse, riplu si zgomot date impreuna fara conditii ale masuratorilor ( personal mi-as fi dorit ca riplul sa fie separat de zgomot ), 20mV varf la varf chiar si la o sursa 100% profesionala, si nu mi se pare tocmai neglijabil.

Plus ca sursa aia costa enorm, n-are legatura cu ce se realizeaza de regula pe forum.

Sursa la care lucrez eu o sa aiba probabil costuri totale de realizare comparative, dar e o exceptie...

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ceva de genul:

https://www.scribd.com/doc/258822126/SCR-Switching-Pre-Regulator

Schema utilizează un tiristor şi un tranzistor în plus faţă de regulatorul liniar utilizat.

Tensiunea nestabilizată de pe condensatorul de filtraj de dinaintea regulatorului este ţinută cu doar 5,5V peste minimul cerut de regulator.Astfel disipaţia pe elementul serie este păstrată la minim.

Link spre comentariu

Am studiat putin problema fiindca m-a luat gura pe dinainte si am fost nevoit sa-i fac unui verişor jumatate din lucrarea de licenţa. De asta am adunat toata documentatia din link-ul postat de mine.

Daca preregulatorul lucreaza la 50Hz sau 100 Hz adica este un tiristor sau tranzistor care "cioparţeste" sinudoida, 5V pe elementul regulator serie sunt insuficienti. Studiu de caz pe sursa IEMI 4103, o sursa de 7,5V si 2A, a relevat ca preregulatorul trebuie proiectat sa  mentina pe colectorul regulatorului serie o tensiune cu minimum 9V  mai mare decat tensiunea de iesire. Asta masurat la limită, fara marja de siguranţă Ganditi-va ca sursa asta livreaza 2A, la o sursa de 5A treaba sta mult mai urat.

Foarte mult ajuta o bobina intre preregulator si electroliticul din colectorul regulatorului serie. Peste 2-3A bobina este obligatorie.

Daca-mi amintesc bine in cartea tehnica a sursei i4103 scrie ca sunt necesari 11V C-E pe E.R.S (element regulator serie)

Altfel stau lucrurile daca preregulatorul lucreaza la o frecventa mai mare, atunci ar fi suficienti 4-5V cadere pe ERS.

Scuzati greselile, scriu de pe telefon.

Link spre comentariu

Corect dar mai exista o metoda de reducere a tensiunii C-E la elementul regulator serie: condesator foarte mare de filtrare.

De exemplu la sursa Agilent - Keysight - HP - E3632A este folosita o capacitate totala de 30000µF care filtreaza iesirea preregulatorului cu tiristoare (4 tiristoare comandate cu optocuploare).

Link spre comentariu

Am facut o confuzie, am confundat I4103 cu I4108.

Acum 2 ore, sesebe a spus:

Corect dar mai exista o metoda de reducere a tensiunii C-E la elementul regulator serie: condesator foarte mare de filtrare.

De exemplu la sursa Agilent - Keysight - HP - E3632A este folosita o capacitate totala de 30000µF care filtreaza iesirea preregulatorului cu tiristoare (4 tiristoare comandate cu optocuploare).

Trebuie ca transformatorul sa asigure varfuri de curent foarte mari. In regim de amator solutia este oarecum acceptabila, alegem un transformator capabil sa livreze un curent de 3 ori mai mare decat cel debitat  de sursa, folosim pt filtraj mai multi electrolitici in paralel, nu doar unul singur de capacitate mare, alegem componente care au o cadere de tensiune mica. E ca si cum am folosi forta bruta pentru a rezolva o problema. Cam cat ar fi varful de curent in cel mai defavorabil caz? Nu m-am jucat cu sonda de curent pe sursa IEMI 4108 (30V, 1A) dar estimez ca in unele cazuri varfurile de curent trec binisor de 10A.

Mult mai elegant este ca o sursa in comutatie sa fie folosita ca preregulator pentru o sursa liniara. Mai ales ca avem de unde alege, nu ca acu' 40 ani cand TL494 era varf de gama.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări