Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor coborator (buck) + sursa liniara

Postări Recomandate

• Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, dumitrumy a spus:

215.png

Multumesc pentru simularile realizate @dumitrumy. Din cate observ eu in rezultatul simularii prima armonica apare la frecventa de comutatie de 20kHz si multiplii acesteia 40, 60kHz..., iar in cazul alimentarii cu redresor prima armonica apare la 100Hz si multiplii ei 200, 300Hz. Se vede ca este mai zgomotoasa tensiunea de iesire cu alimentare in comutatie fata de cea cu alimentarea de la redresor, ma asteptam la diferente mai mari sincer.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Mircea a spus:

Multumesc. 

Nu e dracul asa de negru la pre-regulatorul in comutatie. 

Dar nu e cam mult 4V riplul? 

Da dar numai dacă folosești componente IDEALE dar cum noi nu avem acces la condesatorii cu ESR și ESL zero, la bobine cu frecventa de rezonanta infinita (capacitate între spire egala cu zero), cablaje ce au traseie fără capacități între ele și cu rezistenta și inductanta serie zero, etc, nu vom putea obține NICIODATĂ rezultate măcar apropiate ca valoare. 

Uite, asta e un exemplu foarte bun care arata ce tare te poate păcăli un simulator. 

Link spre comentariu

Ma dezamăgești. 

Care-i spectrul semnalului de întrare în cele doua cazuri, semnalul se la ieșirea generatorului? 

In cazul semnalului sinusoidal elementele parazite aproape ca nu contează deloc pe cind în cazul semnalului PWM sint esențiale. 

Sa ne gindim la o capacitate parazita de cuplaj peste bobina de 10pF. Semnalul sinusoidal are armonica a 11-a (să zicem) la 550hz și are o amplitudine foarte mica pt ca este un semnal sinusoidal. Ce reactanta capacitiva are un condesator de 10pF la 550hz și cit transmite mai departe dintr-un semnal de amplitudine foarte mica? Dar la 220khz și cit transmite mai departe dintr-un semnal de amplitudine relativ mare cum este aceasta armonica la un semnal dreptunghiular? 

Ps nu am avut schemele simulate in fata și posibil sa fie unele inadvertente. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
17 hours ago, sesebe said:

De exemplu cu o sursa liniara amplasata dupa SMPS poti reduce foarte mult riplul de tensiune care exista la iesirea unui SMPS si de care nu poti scapa oricita filtrare aplici la iesire

Ce se intampla daca inseriezi un filtru LC bine calculat pe iesirea unui regulator in comutatie?

Iti reamintesc ca la regulatorul meu sincron la 10A am 15mV varf la varf riplu, deci se poate.

16 hours ago, PKP98 said:

La convertorul buck pentru un factor de umplere de 0.5 ondulatiile curentului prin bobina si ondulatiile tensiunii de pe condensatorul de la iesire

Se numesc "variatii"!
Variatie a curentului prin inductanta serie ( delta I/dI ), si variatie a tensiunii de pe condul de filtrare ( delta u/du ).

Si nu trebui sa-mi zici mie ce se intampla la un regulator in comutatie, sunt cel care a conceput si publicat cel mai performant regulator buck ajustabil de pe forum.

@Mircea are dreptate, 1mF in prima simulare de pe pagina e prea putin, si filtrarea iesirii LM-ului din simulare e prea mica, ar trebui minim cateva zeci de uF acolo.

Dar probabil s-a dorit a se evidentia ceva anume prin acel riplu mai mare.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marian a spus:

Se numesc "variatii"!

Nu stiu daca era nevoie sa corectati, ma rog, fiecare le spune cum vrea. Eu asa am intalnit si invatat:

image.thumb.png.f2606bdb33df80eebbc3d5d80bf683cd.png

Acum 4 ore, Marian a spus:

Si nu trebui sa-mi zici mie ce se intampla la un regulator in comutatie, sunt cel care a conceput si publicat cel mai performant regulator buck ajustabil de pe forum.

Imi pare rau daca asta ati crezut, am zis la modul strict general! Eu am inteles ca dumneavoastra sunteti foarte bun in ceea ce faceti si ca rezultatele spun acelasi lucru, dar sa le dam putin oxigen si celor care nu inteleg foarte bine aceste fenomene. Zic si eu!

Acum 5 ore, Marian a spus:

Iti reamintesc ca la regulatorul meu sincron la 10A am 15mV varf la varf riplu, deci se poate.

De curios, cum ati masurat acest lucru?

Link spre comentariu

Nu ma intereseaza ce documentatie ai intalnit care foloseste termenul ala si nici nu-mi pasa cine este autorul, greseste!.

Ondulatie e ceva ce se face la coafor, in electronica vorbim de variatie, de la corespondentul din Engleza "variation".

Spunem ca un anumit parametru variaza intre 2 valori, nu onduleaza.

Am masurat cu osciloscopul digital si in sarcina maxima, riplul se poate masura normal deoarece nu te intereseaza zgomotul de mod comun, iar zgomotul se masoara diferential tocmai ca sa elimini eroarea de mod comun. 

Link spre comentariu

Intre timp am realizat partea de control a convertorului buck care sa mentina o diferenta de potential de 5V intre intrare si iesire. Modelarea este realizata pentru un LM2576. Logica functioneaza in simulare, o sa o testez si in realitate, ce parere aveti?

image.thumb.png.0a3c6e7f9873a0990ba1b21cb60067ba.png

Rezultatul pentru o tensiune de iesire de 10V a sursei liniare:

image.thumb.png.327ca65b223dfb1b59449390087e1046.png

Acum 6 ore, Marian a spus:

Am masurat cu osciloscopul digital si in sarcina maxima, riplul se poate masura normal deoarece nu te intereseaza zgomotul de mod comun, iar zgomotul se masoara diferential tocmai ca sa elimini eroarea de mod comun. 

In prima postare am vrut sa fac referire si eu tot la riplul tensiunii, am spus gresit zgomot! Si eu tot in sarcina maxima de 3A cat duce sursa am masurat.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări