Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplicare mapefer 1k.

marius75

Postări Recomandate

Salut. Vreau zilele urmatoare sa incerc sa aplic niste solutie (mapefer 1k) pentru protejarea armaturilor de la casa. Am citit deja fisa tehnica, am oarece idee, dar nu strica un sfat de la cineva care a mai vazut/aplicat acest tip de material. Fierul este destul de curat momentan, (cand l-am cumparat acum 3 luni era nou), dar vad ca deja incepe usor sa se maroneasca si ma gandesc ca peste iarna deja va intra rugina in el. Este vorba despre 17 "mustati" (continuare stalpi) de 1m lungime, fier de 16 mm. In ultima poza se vede fierul inainte sa torn betonul. Mustatile care ies din radier au stat cam 6 luni ( o toamna si o iarna) si a trebuit sa le curat cu peria de sarma. Nu vreau sa mai ajung iarasi in situatia asta. Orice sfat e binevenit. Multumesc!

st1.jpg

Untitled2.jpg

Untitled.jpg

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marius75

8

• BRANCA

2

• franzm

2

• mac01

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu zic că acest Mapefer nu o fi bun,dar am văzut în șantiere că se face un lapte mai subțire de ciment cu care se da pe aceste mustăți de fier beton. 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, cipriyan123 a spus:

[...] se face un lapte mai subțire de ciment cu care se da pe aceste mustăți de fier beton. 

Si eu stiu la fel. Intreaba si constructorul / dirigintele de santier.

Link spre comentariu

Datorita faptului ca betonul este alcalin (pH 12 ... 13) la suprafata armaturilor se formeaza un strat subtire de oxid  care incetineste foarte mult procesul de coroziune (la aproximativ 0,1 um / an ), in principiu betonul trebuie sa fie compact si fara fisuri astfel incat sa nu apara coroziuni in armatura, pentru armatura ramasa neacoperita poti utiliza produsul mentionat mai sus ( Mapefer 1k ) la o grosime de minim 1mm protejeaza destul de bine si este compatibil cu mortarele si betoanele utilizate in mod curent.  

Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspunsuri.

Astazi am citit mesajele dar n-am avut timp sa raspund, pentru ca desi a fost foarte cald, m-am hotarat sa aplic prima mana de mapefer.

O sa revin cu o poza, eu sunt multumit de lucrare, dar doar timpul va spune daca a fost facuta corect. peste cateva zile o sa incerc sa desprind o portiune sa vad care este aderenta. Am uitat sa spun ca eu cumparasem 2 saculeti de mapefer, asa ca nu vream sa dau cu lapte de ciment.

......................

Am observat si eu ca intr-adevar laptele de ciment protejeaza destul de bine armatura, ca in toamna am turnat fundatia si a mai sarit beton pe fier, peste cota fundatiei, iar in primavara am indepartat cu ciocanul acel beton sa vad cum se prezinta armatura si fierul era la fel cum il stiam, nu ruginise deloc (daca grosimea betonului era de +1 mm).

......................

De grund/vopsea nu stiu ce sa zic, dar nu cred ca e ok pentru ca betonul turnat ulterior nu mai face are adereta la fier.

......................

Construiesc eu in regie proprie. Dirigintele de santier nu cred ca ar aproba decat produse acreditate (gen mapefer) care oricum nu costa o avere (100 lei am dat pe 2 saci). Mai mult m-ar fi costat manopera, daca n-as fi facut-o eu. Cu laptele de ciment e la risc, ca nu stie oricine raportul exact ciment/nisip sa nu crape pe armatura. Mapefer am impresia ca are in compozitie si ceva aditivi de intarziere intarire + niste fulgi foarte mici pentru armare. Materialul ramas pe marginea galetii de plastic, dupa ce s-a intarit, s-a desprins mult mai greu decat betonul si nu era fisurat asa cum se fisureaza betonul cand este in strat subtire. Am curatat destule galeti de betonul ramas pe margine...

....................

In anumite portiuni (in special nervura care e de-a lungul barelor de fier striat) nu cred ca am 1 mm, acolo trebuie sa mai revin cu o mana, spre norocul meu mi-a mai ramas cateva kg intr-un saculet.

Link spre comentariu
12 hours ago, BRANCA said:

Sunt zeci de mii,dacă nu sute de mii de case,apartamente la care nu s-a vopsit fierul beton...

Si cand te inunda vecinul de sus te intrebi de ce curge apa maro pe peretii tai. 

Cred ca colegul e pe drumul mai bun, chiar de sta la casa. 

Link spre comentariu

Da, este tot pe baza de ciment.

Daca doriti se poate face un test intre mapefer si laptele de ciment. Doua bare de fier care nu le folosesc momentan, curate, fara pic de rugina, pe una dau mapefer pe cealalta lapte de ciment si in primavara vedem ce si cum. Desigur voi fi subiectiv, iar laptele de ciment va fi de calitate indoielnica, sa ma asigur ca iese invingator mapefer. Am glumit.

Link spre comentariu

Le lasati peste iarna afara si la primavara faceti si un test mecanic simplu: le izbiti de o sina, un pietroi mare sau o bucata de beton. Sa vedem care adera mai bine. Si va uitati la bare cu o lupa. Sa vedeti care a fost matuita chimic. Eu pariez pe mapefer.

Link spre comentariu

Așa o sa fac. Laptele de ciment va fi cules direct din betoniera când voi turna primul buiandrug, o sa fac rețeta pentru b350. 

Link spre comentariu

Toate produsele pe baza de ciment sunt hidrofile.

Raman la parerea mea...grunduirea-vopsirea e cea mai sfanta pentru fier.

Editat de mac01
Link spre comentariu

@BRANCAE vorba de orgoliu,

vreau sa știu că am făcut tot ce mi-a stat în putință ca să fac o lucrare cât mai de calitate.

100 de ani ține și cu stalpi din fier de 14mm ruginit, stat minim 2 ierni în aer liber și după aia turnat betonul. Așa fac unii...Nu înseamnă ca așa trebuie sa facem toți.  

Dacă aveam BANI, puneam direct armatura din bare de inox striat (Da, unii chiar își permit așa ceva)

@mac01 mapefer are inhibitori de rugină, este o substanță alcalina si chiar dacă apa ar ajunge la fier, acolo ph e mare și CO2 atmosferic nu ajunge așa usor spre fier cât să înceapă rugină sa-și facă de cap. 

Oricum, e posibil ca apa sa nu treacă de mapefer pentru că (bănuiesc) are în compoziție și aracet ( mirosea puternic a aracet). O sa studiez mai atent materialul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări