Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Am o problema cu un acumulator de la trotineta electrica

Florin33

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

Postez din nou cu o alta problema de-a mea cu un acumulator de 36V / 7.5Ah Li-ion pe celule 18650 care nu mai da tensiunea care trebuie. După cum se poate vedea din pozele de mai jos, la o încărcare maxima nu da mai mult de 32.1V. Probabil, gândesc eu, ca am niște celule moarte sau care le-a scăzut randamentul.

Întrebari: 

Cum pot descoperii acele celule fără ca sa desfac celulele?

Exista un aparat anume și sa fie oarecum accesibil care face treaba asta? 
De măsurarea parametrilor unui BMS nu mai intreb ca banuesc ca trebuie sa fie ceva complicat așa ca o las balta cu speranța ca no sa fie BMS-îl problema. 
Oricum am cumpărat alt acumulator nou însă pe acesta nu vreau decât sal salvez dacă se poate, și totodata sa mai învăț ceva. 
Va mulțumesc pentru ajutor! 

375L.jpg

xFFu.jpg

zEGK.jpg

m53f.jpg

Editat de Florin33
Inserare poze
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florin33

14

• QQme

7

• sesebe

3

• validae

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Masori tensiunea pe fiecare element  in sarcina si vezi care are o  tensiune mai  mica.Asta e varianta simpllista cand ai mai multi elementi inseriati.Voltmetru se numeste aparatul care iti trebuie.Oricum,e "sau LA care le-a scazut randamentul " !

Link spre comentariu
1 oră în urmă, grosu99 a spus:

Masori tensiunea pe fiecare element  in sarcina si vezi care are o  tensiune mai  mica.Asta e varianta simpllista cand ai mai multi elementi inseriati.Voltmetru se numeste aparatul care iti trebuie.Oricum,e "sau LA care le-a scazut randamentul " !

Mulțumesc de răspuns, dar asta înseamnă sa desfac toate celulele sa fac acest test?

Link spre comentariu

Nu trebuie sa desfaci celulele.

Trebuie doar sa ai acces la ambele capete ale celulei, si din cite vad, sint cel putin cite 3 conectate in paralel.

Link spre comentariu

Sunt 10S 3P 10 grupe a cate 3elementi,inseriate,se masoara fiecare grupa,dupa incarcare,trebue sa aiba 4-4,2V, aveti 2 grupe cu probleme sau BMS defect.

Link spre comentariu

Ia un multimetru şi măsoară tensiunea pe fiecare grup de celule.Ar trebui să aibă minim 3V dacă sunt descărcate şi maxim 4,2V dacă sunt complet încărcate.Dacă găseşti grupuri de elemenţi cu tensiunea semnificativ mai mică decât celelalte, trebuie înlocuite.Sfatul meu e să înlocuieşti absolut toţi elemenţii, fiindcă cei vechi vor ceda după ceva timp şi oricum au capacitatea diminuată sau mult diferită de cei noi pe care îi vei monta.Celule ieftine găseşti doar la distribuitori online, în magazine fizice sunt scumpi de obicei.Fereşte-te de celule foarte ieftine, cu nume ,,exotice,, şi capacităţi fabuloase, de genul 4000mA.Nu vei găsi uşor elemenţi 18650 cu capacitate reală mai mare de 2500mA.Ce scrie pe mulţi sunt doar cifre ,umflate,, de marketing....dar important e ca măcar toţi să fie din acelaşi lot, pentru caracteristici foarte apropiate.

Link spre comentariu
Acum 49 minute, validae a spus:

Ia un multimetru şi măsoară tensiunea pe fiecare grup de celule.Ar trebui să aibă minim 3V dacă sunt descărcate şi maxim 4,2V dacă sunt complet încărcate.Dacă găseşti grupuri de elemenţi cu tensiunea semnificativ mai mică decât celelalte, trebuie înlocuite.Sfatul meu e să înlocuieşti absolut toţi elemenţii, fiindcă cei vechi vor ceda după ceva timp şi oricum au capacitatea diminuată sau mult diferită de cei noi pe care îi vei monta.Celule ieftine găseşti doar la distribuitori online, în magazine fizice sunt scumpi de obicei.Fereşte-te de celule foarte ieftine, cu nume ,,exotice,, şi capacităţi fabuloase, de genul 4000mA.Nu vei găsi uşor elemenţi 18650 cu capacitate reală mai mare de 2500mA.Ce scrie pe mulţi sunt doar cifre ,umflate,, de marketing....dar important e ca măcar toţi să fie din acelaşi lot, pentru caracteristici foarte apropiate.

Mulțumesc de sfaturi! Într-adevăr apreciez valoarea lor. Totuși am o nelamurire, sunt începător și nu stăpânesc bine termenii.
Întrebare: Ce esta un grup de celule? Nu-mi dau seama unde începe o grupa și unde se termina ea. Am inteles ca sunt 10 grupe a câte 3 elemenți/celule, dar nu integral care sunt grupele. Am postat niște poze pt exemplificare.

Va mulțumesc pentru ajutor!

Vedere partea cu BMS

dA2F.jpg

Vedere spate

DC02.jpg

Link spre comentariu

Gata, mi-am dat seama cum sta treaba cu grupurile. Le-am măsurat pe fiecare in parte și îmi da la toate 03.2V cu bateria încărcată sau cel puțin așa cred ca nu-mi dau seama dacă încărcătorul chiar încarcă bateria. Dar știu ca încărcătorul merge perfect și încarcă bine alta baterie noua.
Deci să înțeleg de aici ca BMS-ul este defect sau nu-și face treaba? 
Cum și unde as putea găsii acest BMS?

Am încercat după cod/serie de pe cablajul electronic și nu am găsit.

m53f.jpg

Bateria este de 7.5A, BMS-ul trebuie sa aibă același amperaj sau mai mare? 
Ca nu scrie pe BMS amperajul.

Va mulțumesc pt ajutor! 
Va doresc un sfârșit de Weekend plăcut!

Editat de Florin33
Corectare
Link spre comentariu
Acum 2 ore, BRANCA a spus:

Vezi că sunt servisuri care repară BMS.

La tine trebuie un BMS original să intre în locaş.

BMS-ul trebuie să ducă minim 7,5A.

Mulțumesc!

Dar dacă renunț la spațiu, ce BMS sa aleg? Deoarece service-ul aici ma costa £80(cel mai ieftin) sal repar. Nu prea ar merita. Daca eram in Romania, da se merita la service.

Am găsit un BMS pe YouTube cu titlul asta: 0S 36V 35A BMS PCB PCM

Specifications:

Applicable voltage: 36V

Applicable power: <1000w

Max. working current: 30A

Continuous maximum current: 20A

Overdischarge protection voltage: 2.6v
Overcharge protection voltage: 4.25v
Charging current: max. 10A
Balance voltage: 4.2v
High temperature discharge: 75 ℃

Low temperature charge: - 7 ℃

Weight: 46g

S-ar potrivit ca și caracteristici? 
Daca Da, trebuie sa schimb și încărcătorul?

Mulțumesc încă o data de sfat. 

Editat de Florin33
Completare
Link spre comentariu

Da, este superior celui original,numai ca:orig. este din 2 buc. acesta o placa mai mare,se va monta in afara cutiei ,legaturi electrice cu fire,mai groase la intrare -iesire si mai subtiri la echilibrari(B1,B2 etc.),,nu se sch. incarcatorul.

Editat de QQme
Link spre comentariu
Acum 7 ore, QQme a spus:

Da, este superior celui original,numai ca:orig. este din 2 buc. acesta o placa mai mare,se va monta in afara cutiei ,legaturi electrice cu fire,mai groase la intrare -iesire si mai subtiri la echilibrari(B1,B2 etc.),,nu se sch. incarcatorul.

Perfect, mulțumesc de veste/sfat.
Pot sal montez înăuntru?

Am luat măsuri și se potrivește sal înfășor înăuntru odată cu celulele. Oricum aceasta baterie va fi de rezerva undeva in exterior si nu m-ar deranja. Ma bucur si ca nu mai trebuie sa schimb încărcătorul, așa ca ar fi perfect. 
Multumesc mult! 

Link spre comentariu

Cum sa-l verifice ?!?

El nu-i depanator si-i muuuuuult mai simplu sa strice o baterie si sa puna o prostiuta de placa made in ciaina la care nu are nici o garantie ca va functiona.

Faptul ca incarca bine o alta baterie nu garanteaza 100% ca el chiar functioneaza perfect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări