Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Înlocuire Tranzistori Finali NPN - PNP

audio1984

Postări Recomandate

Incepi un montaj si-l duci la bun sfarsit. Nu te apuci de 5 odata ca nu mai intelegi nimic. Pana la video mai ai. Pune poze si masuratori in punctele de interes.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

34

• dumitrumy

7

• Mircea

6

• grosu99

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Uite ce pregatisem daca te hotarai sa lucrezi cu LTspice, amplificatorul meu cu 4 tranz., ampliful tau si cel recomandat de la "educational".

ag-audio.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT:   modificarea "manuala" a rezistentei de polarizare si efectul

a123.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT 2: si alegerea polarizarii cu simetria semnalului la iesire

a4.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

a5.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Buna seara ! Dupa cum am promis pun alaturat poze cu generatorul de audiofrecventa (oscilator mai bine spus) , cu o frecventa fixa de 1KHz si o tensiune la iesire reglabila intr-e 0...2 V ~ schema e preluata dinr-o carte a regretatului G.D. Oprescu . PCB-ul l-am facut cu pixul pe hartie de matematica , apoi pe cablajul imprimat am desenat cu markerul , deloc estetic dar nu acesta ii este scopul . cele trei cabluri galbene vor fii conectate la un potentiometru liniar de 1Kohm . Mai am de pus pe iesire un cond. de 0,1 uF si cablurile pentru alimentarea la 12 V DC si pentru iesire . Nu pun pozele direct ca-s prea mari si nici ca sa ma laud ca nu e nimic interesant , dar am promis

https://ibb.co/59h6R5T
https://ibb.co/VpmJhvF
https://ibb.co/DRTP1Gp
https://ibb.co/DVgC29v
https://ibb.co/Sc8Gdn3

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 4 minute, Mircea a spus:

Nu conteaza cum arata, ci cum merge. 

Poti folosi oricand un marker si o rigla, trasezi cu un marker subtire si umpli cu unul gros. 

Mai am să-i fac o alimentare asimetrica de 12 V , vreau să-i fac și o cutiuță cu un comutator , un led "martor" , pe ea va fii și potențiometrul și cablul cu ștecher ! Nu-mi ia mult timp ! 

Link spre comentariu

Mustiucele alea de la fire o sa-ti dea probleme, Ai pad-uri mari, da o gaura mai mare si introduci firul corect, rasuceste-le, cositoreste-le apoi le bagi in gaurele pana la manta.

Link spre comentariu

@vijelie02 Da am observat și eu că nu e conectat ok , mâine le dezlipesc , dau gauri mai mari , cositoresc cablul apoi îl introduc până la mantaua de izolație și apoi îl fixez , mulțumesc pentru sfat , poate că aș fi avut probleme cu el ... poate trebuia să pun cabluri audio ecranate dar e doar un divizor care nu cred să influențeze semnalul la OUT !

Multă sănătate !

Link spre comentariu

Măcar acum am și eu un osciloscop datorită unui coleg de forum și un nou bun prieten pe această cale țin să-i mulțumesc mult domnului hixpp02  , un E 0102 care funcționează foarte bine , lucrurile vor deveni mult mai ușoare ! :)

IMG-20210816-WA0000.jpg

Link spre comentariu

De ce te-ai chinuit sa faci intortocheala aia acolo? Ti-am desenat cu alb cum trebuia sa faci.

Si in al doilea rand acel montaj trebuia sa-ti iasa la jumatate, daca nu la sfert din dimensiunile actuale. Ai irosit mult cablaj si clorura feerica....invata sa faci economie, foaia de cablaj este scumpa si am inteles ca ai copil la scoala si nu esti chiar pe roze cu lovelele.

Sa-ti traiasca baiatul si spor la mesterit!

IMG-20210814-200711-1.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu

@mac01 Mulțumesc mult , multă sănătate și dumneavoastră ! Am făcut la grabă , ce e drept nu am dat prea multă atenție dimensiunilor , da știu că dacă îl făceam mai restrâns ar fi ieșit mult mai mic , oricum bine de știut pe viitor , mulțumesc de sfat ! 

Noapte bună ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Audio.N-ai pus schema generatorului.Am impresia că n-ai reglaj de nivel la ieşire...

Aşa,pentru urgenţă,de ce n-ai experimentat generatoare frecvenţă/funcţii de pe PC sau telefon?

Link spre comentariu

@BRANCA Are un potențiometru pentru reglajul valorii tensiunii de ieșire . Este poziționat cu unul din pini chiar pe condensatorul de pe care se ia tensiunea de iesire . Deseară pun schema , acum nu sunt acasă . E din cartea "Caleidoscop Audio" sau "Caleidoscop De Electronică" al lui G.D. Oprescu , nu mai știu exact . Dar da e un potențiometru de reglaj nu un semireglabil . Puteam folosii un soft cu ieșire de pe placa audio din pc , dar am vrut să-l construiesc pe acesta !

O zi bună și multā sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Am terminat generatorul de audiofrecvență , am pus și condensatorul de 0.1 uF și am și cablat , cele 3 cabluri verzi merg la potențiometrul d reglaj Al tensiunii la ieșire , două sunt GND pentru Ua și Uout , cel alb e pentru semnal OUT iar cel roșu e pentru Ua 12 V . Acum trebuie să-i caut un potențiometru liniar de 1Kohm și să-i fac o sursa și o cutiuță !

IMG-20210817-WA0001.jpg

IMG-20210817-WA0000.jpg

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări