audio1984 Postat August 1, 2021 Autor Partajează Postat August 1, 2021 (editat) Acum 2 ore, Marian a spus: Am fost mentionat aici, m-as baga si eu putin in seama Pe la inceputuri daca aveam de ales intre tranzistori si CI, si eu as fi ales tranzistori, are un farmec aparte sa vezi un montaj simplu cu componente discrete cum canta, apoi simti ca ai muncit ceva mai mult, deci il inteleg pe OP si-l indemn sa o incerce, insa indemn sa faca un minim efort si sa foloseasca tranzistori moderni, BC546C si BC556C, sau eventual BC547 si BC557C pentru tranzistorii mici, si BD139-16 si BD140-16 pentru finali. Sunt tranzistori cu hfe selectionat mare, fac imperecherea lor complet irelevanta pentru schema asta. Grija insa ca finalilor le trebui radiator, si preferabil minim 8 Ohm pe post de sarcina. Cat de importanta e imperecherea NPN versus PNP? Din ce vad in simularea D-lui Miticamy se folosesc 2N3055, diferenta in amplitudine se explica in special datorita lor pentru ca au hfe foarte mic. Mai e o problema si in modul cum se controleaza etajul final in schema asta ( asimetric ), daca amplifcarea nativa in curent a finalilor este suficient de mica atunci diferentele intre ramuri pot sa se manifeste asa cum s-a vazut in simulare, reactia negativa neputand egaliza ( asa cum ar fi normal ) ramurile, nu are suficient control. La o schema mai moderna problema asta nu exista, etajul final fiind foarte bine controlat pe ambele ramuri incat diferentele in hfe intre ramuri sa fie masurabile doar in dispunerea armonica. Efectul aici ar trebui sa fie armonici pare mai mari, sunet probabil mai de lampa, nu vad problema... Bună dimineața ! Vă mulțumesc pentru încurajare , mă motivează și mai mult , nu doar să construiesc acest A.A.F. ci și altele pe viitor tot cu tranzistori . De asemenea țin să vă mulțumesc pentru sfaturile și explicațiile extrem de utile pe care . O duminicā plăcută și multă sănătate ! Editat August 1, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2021 Partajează Postat August 1, 2021 De dimineata eram in criza de timp si-am omis unele lucruri. Hfe este capabilitatea de amplificare in curent a bipolarilor, practic ne spune cat curent minim este nevoie in baza pentru un anumit curent de colector. Daca Ib este mai mic decat minimul necesar atunci tranzistorul intra in limitare, la amplificator asta se manifesta prin clipping la varful sinusoidei si la cursa maxima ( unde curentul necesar e maxim ), si nu asta vedem in simulare. Diferenta din simularea D-lui Miticamy nu are legatura cu diferentele dintre hfe intre ramuri, ci este o limitare fizica a schemei ( limitare de cursa maxim posibila ). Baza T5 poate fi dusa prin R8 si sarcina direct la masa, in timp ce baza T4 este limitata la cat de mult se deschide T2, cu cat este pastrat mai departe de saturatie ( lucru de dorit pentru VAS ) cu atat mai mare va fi diferenta dintre varfurile semialternantelor opuse. Se poate rezolva asta macar partial cu un soi de dioda Baxendall, inserierea unei diode intre baza T5 si R8, cu anodul la baza T5, si catodul la R8. Astfel se limiteaza si semialternanta negativa cu cam 0.6V ( sau cat e Vf ), cu un posibil efect benefic asupra armonicilor. Diferenta aia oricum asa cum @Mircea a mentionat, se vede la cursa maxima unde reactia negativa pierde controlul asupra iesirii. La volum redus, iesirea este cu siguranta simetrizata de reactia negativa. Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 1, 2021 Partajează Postat August 1, 2021 Nu am pus simularea amplif din Tehnium, cred ca am scris ca am facut o schemă cu doar 4 tranz (ca in radiourile mici portabile) pt ca asimetria sa iasa cât mai mult in evidenta. Cand tranz npn are beta mai mare, semialternanta pozitivă va fi mai mare. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 9, 2021 Autor Partajează Postat August 9, 2021 (editat) Offtopic ! Știu că probabil voi fi luat "la șuturi" însă am o întrebare . Mai exact care este/sunt metoda/metodele de măsurare corectă a tensiunii mediane la un amplificator audio cu tranzistori ? Am găsit mai multe metode , dar se pare că nu toate sunt ok , sunt "noob" și de acea întreb . Mulțumesc și multă sănătate! Editat August 9, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Mircea Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Ce e aia tensiune mediana la un amplificator? Detaliati exact ce urmariti. Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Daca ai gasit mai multe metode, pune 2-3 aici si spune-ne care nu ti se par ok si de ce. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 9, 2021 Autor Partajează Postat August 9, 2021 (editat) Bună seara ! @Mircea Din câte știu eu (și știu puține) e tensiunea reglată cu un semireglabil , dintr-e condensatorul de cuplaj cu incintele față de masă aceasta trebuind să fie jumătate din tensiunea de alimentare , dar dacă nu mă înșel , se aplică și la cele alimentate simetric (fără condensator de cuplaj) la punctul de conectare cu sarcina , posibil să mă înșel . Ideea e că unele amplificatoare au două semireglabile , unul pentru tensiunea mediană și unul pentru reglajul curentului de mers în gol . Problema este că nu toate au și pentru mediană ci doar pentru curentul de repaus , cum se procedează atunci ? Vă rog nu "dați cu parul" ! @dumitrumy M-am exprimat greșit mă scuzați , am urmărit relativ multe discuții asupra acestui subiect , atât aici cât și pe alte forumuri (unde nu sunt membru) iar părerile erau atât de diversificate că m-au zăpăcit , am citit la păreri că nu am mai înțeles nimic .... probabil trebuie să mă documentez mai mult pe partea teoretică . P.S. - Pe săptămâna viitoare în weekend am sa postez fotografii sau chiar un video cu amplificatorul de 5 W pe tranzistori la care lucrez ! O seară bună și multā sănătate vă doresc ! Editat August 9, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Mircea Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Hai sa vorbim cu scheme concrete, ca de metode si posibilitati sunt pline cartile. Ce schema vreti sa testati/intelegeti? PS: Nu toate amplificatoarele au un semireglabil de offset la iesire. Sunt metode si metode de control, cat sa nu stai cu potentiometrul in mana sa tot reglezi. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 9, 2021 Autor Partajează Postat August 9, 2021 (editat) Vă mulțumesc mult domnule @Mircea direct la subiect și fără ocolișuri asta îmi place la dumneavoastră ! Pai schema mea de 5 W dacă tot o fac vreau să fac și reglajele necesare , ba chiar și împerecherea tranzistorilor prefinali și finali , lucrez încet la schemă dar pe săptămâna viitoare e gata . Schema "mea" are pe ramura de alimentare V+ un semireglabil chiar "deasupra" intrării cu conectare la masă și evident unul în superdiodă . Asta m-ar interesa acum , o seară liniștită și multă sănătate vă doresc ! P.S - Am aflat și ce este Offset-ul acum , fain ! Editat August 9, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Caterinca ieftina, ne-ai aruncat o schema banala care sa se potriveasca cu profilul inventat, vezi Doamne, de incepator. Cu LTspice iti raspundeai in 10 min despre tensiunea mediana. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Modifici R5 cu cate 10% in plus si minus si masori tensiunea in n009. Sau duci iesirea in limitare si vezi simetria. Simularea este de pe1 august, daca o sa am chef o sa pun si cu semnalul limitat. Link spre comentariu
vijelie02 Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Vorba multa, fapte ..... nimic. 20 piese le lipeam intr-o ora, hai doua pe o placuta de test. Aratam ceva masuratori. Sustin spusele colegului de mai sus. Link spre comentariu
modoran Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 Probabil a pus iar vreun pariu cu vecinul si in functie de raspunsul de pe forum se decide cine plateste berea Link spre comentariu
audio1984 Postat August 9, 2021 Autor Partajează Postat August 9, 2021 (editat) Offtopic ! Nu înțeleg de ce atâta răutate , de ce atâta miștocăreala ??? Oare chiar deranjez atât de mult cu întrebările mele ? În timp ce domnul @Mircea deși e foarte direct și la subiect , îmi oferă răspunsuri pe intelesul meu și nu doar dumnealui ci mulți alți colegi , în timp ce voi găsiți "metode" să luați peste picior pe oricine nu se află la același nivel cu al vostru . Cum se vede de acolo de sus , e distractiv să stați și să ne luați la mișto ? Dar e ok , tac , înghit și continui să mă port așa cum am făcut-o tot timpul , cu respect , cu mult respect față de orice coleg de pe forum pentru că așa e normal , dar văd că nu există reciprocitate . Nu v-am jignit odată , de ce nu se poate comunica omenește , e așa greu ? Editat August 9, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
modoran Postat August 9, 2021 Partajează Postat August 9, 2021 NU te mai lua nimeni la "misto", ba chiar incercau cu toii sa te ajute daca aratai ca ai construit ceva, puneai poze, masurai si spuneai ca nu merge cum trebuie aia si aialalta ... Dar tu nu ai realizat nimic, dar doar pui intrebari mereu ... Practic nu realizezi nimic fizic .. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 9, 2021 Autor Partajează Postat August 9, 2021 (editat) Acum 15 minute, modoran a spus: NU te mai lua nimeni la "misto", ba chiar incercau cu toii sa te ajute daca aratai ca ai construit ceva, puneai poze, masurai si spuneai ca nu merge cum trebuie aia si aialalta ... Dar tu nu ai realizat nimic, dar doar pui intrebari mereu ... Practic nu realizezi nimic fizic .. Bună seara ! Corect aveți perfectă dreptate , nu am pus nicio poză cu montaje gata făcute ! Dar asta nu pentru că nu construiesc ci deoarece eu folosesc piese recuperate în cea mai mare parte , iar până le caut pe plăci , până le dezlipesc , le testez/măsor durează ... dar bună idee mi-ați dat , am sa incep sa le termin pe rând și am să le pozez și poate fac și un video cu fiecare ... am destule montaje în lucru ! O seară liniștită și multă sănătate ! Editat August 9, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum