audio1984 Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 Bună seara ! @Mircea mulțumesc pentru răspunsul direct și la subiect , fără ocolișuri , apreciez acest lucru ! Din păcate nu am reușit să fac decât anul 1 și 2 de facultate . Da e adevărat sunt și studenții de vină dar și sistemul de învățământ e precar . Cu siguranță vreau să învăț cat mai mult , la fel și băiatul meu de 12 ani care visează să studieze I.T.-ul și robotica sper că măcar el să reușească dacă eu am avut nenorocul care ma făcut să renunț la studii . De asemenea vă rog atât pe dumneavoastră cât și pe domnul @Liviu M să nu fiți supărați dacă am avut vreun comentariu mai acid , îmi cer scuze . Am să mai revin de îndată ce încep lucrarea cu fotografii iar întrebări doar dacă am vreo nedumerire , până atunci îmi "pun fermoar la gură" ! O seară liniștită și multă sănătate ! Link spre comentariu
Liviu M Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 (editat) Oameni buni, nu mai fiti asa susceptibili. @audio1984Eu nu incerc sa te opresc din intrebat (si cred ca nici Mircea), incercam sa te fac sa testezi si practic. Momentan pe parte de teorie ai primit deja raspunsuri suficiente "de inceput". Asa ca intreaba linistit tot ce vrei, da' mai vino si cu ceva "rezultate". Iar de suparat, cat timp nu injuri, nu vad de ce s-ar supara cineva. Acum 7 ore, dumitrumy a spus: As fi pus o simulare dar am inteles ca nu este voie pe forum din cauza sensibilitatii d-lui Liviu. Banuiesc ca eu sunt "dl Liviu". Nu e forumul meu, nu conteaza sensibilitatile mele. Oricum, sensibilitatile mele aveau de-a face cu postatul schemei scanate dintr-o carte, nu cu simularile colegilor. In cel mai rau caz pui doar rezltatele simularii, nu si schema. Oricum, sensibilitatea mi-a rezolvat-o Mircea, care a repostat schema. Editat Iulie 31, 2021 de Liviu M Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Multumesc Mircea pt postarea schemei. Intradevar la acea schema imperechierea tz devine irelevanta. Dar nu pot sa nu ma intreb - de ce ar vrea cineva sa construiasca o asemenea schema ? ... Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Nu toata lumea face amplificatoare Hi-END. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 (editat) Bună seara ! @Shambala răspunsul e simplu , pentru practică , pentru perfecționarea în construcții audio și mai ales pentru partea teoretică și de analiză a circuitelor audioelectronice ! @sesebe Aveți perfectă dreptate , dacă îmi reușește vor devenii "boxe" pentru PC O seară bună și multā sănătate ! Editat Iulie 31, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Pentru analiza aveti nevoie de un generator se semnale, un osciloscop si minim un multimetru. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Ca abordare didactica - da, inteleg. Desi eu fiind [mult] mai lenes m-as rezuma la lucrul cu creionul pe hartie. Ca realizare pratica, solutia cu integrate este MULT mai simpla. Si aproape sigur un LM1875 suna mai bine. Probabil si un TDA2009 Macar ramai cu un montaj folositor. Nu luati in seama comentariile mele, caldura si in consecinta lipsa chefului pt orice isi spune cuvantul... INTOTDEAUNA este buna orice cale sau incercare ce duce spre invatare. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 Acum 13 minute, vijelie02 a spus: Pentru analiza aveti nevoie de un generator se semnale, un osciloscop si minim un multimetru. Am două multimetre și am la cine apela , un electronist care are și generator de semnale și osciloscop ... deși timpul prietenului meu este limitat , niciodată nu ma refuzat , deși nu vreau să-l deranjez am mai apelat și voi apela , chiar el mi-a spus . Chiar dacă aș prefera să am și eu un geney și un osciloscop ... asta este momentan cel puțin ! Multă sănătate ! Link spre comentariu
dumitrumy Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 CITAT: Banuiesc ca eu sunt "dl Liviu". >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Nu, nu tin minte ca vreodata sa fi avut postari care sa ma deranjeze, esti in "tabara" pozitiva (nu am gasit alta rima). Este alt Liviu, activ la capitolul "masti, vaccin,A3" si intro buna zi fara legatura cu aceste subiecte suculente a trecut si la "antisimulari". CITAT: Postat Iulie 14 Asta este diferenta intre exeperimentele audio si sudura la cald: In primul caz este intrebat daca "ai realizat tu practic ?", la sudura cu rezonanta ai probleme cu "ai simulat tu asta?". Un audiofilist nu este de obicei si sudor. Invers ? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Oricum, orice ai posta "nu are relevanta", nu se potriveste, nu este util, e prea vechi, e prea gros, e prea albastru. Deja de la remarca lui Liviu exigentul (plus inca un deranjat la acelasi subiect) nu am mai postat pe elforum iar simularea am facuto de necaz ca i-am raspuns prea abrupt lui Vali si am dorit sa mai dreg busuiocul. Am ales cea mai simpla schema ca sa aibe amplificarea mica si eu zic ca este destul de mare diferenta intre semialternante. Si am refacut cu un semnal mai mic la intrare, departe de limitare, iar acum diferenta de 200mV mi se pare din nou mare. Ce inseamna la auditie asta, habar nu am, cel mult pot pune raspunsul armonic. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> , Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 Acum 10 minute, Shambala a spus: Ca abordare didactica - da, inteleg. Desi eu fiind [mult] mai lenes m-as rezuma la lucrul cu creionul pe hartie. Ca realizare pratica, solutia cu integrate este MULT mai simpla. Si aproape sigur un LM1875 suna mai bine. Probabil si un TDA2009 Macar ramai cu un montaj folositor. Nu luati in seama comentariile mele, caldura si in consecinta lipsa chefului pt orice isi spune cuvantul... INTOTDEAUNA este buna orice cale sau incercare ce duce spre invatare. Bună seara ! Vă înțeleg punctul de vedere și nu mă deranjează deloc comentariile , pe așa căldură nici eu n-am "randament" în cea ce spun sau scriu ! Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 Acum 6 minute, dumitrumy a spus: CITAT: Banuiesc ca eu sunt "dl Liviu". >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Nu, nu tin minte ca vreodata sa fi avut postari care sa ma deranjeze, esti in "tabara" pozitiva (nu am gasit alta rima). Este alt Liviu, activ la capitolul "masti, vaccin,A3" si intro buna zi fara legatura cu aceste subiecte suculente a trecut si la "antisimulari". CITAT: Postat Iulie 14 Asta este diferenta intre exeperimentele audio si sudura la cald: In primul caz este intrebat daca "ai realizat tu practic ?", la sudura cu rezonanta ai probleme cu "ai simulat tu asta?". Un audiofilist nu este de obicei si sudor. Invers ? >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Oricum, orice ai posta "nu are relevanta", nu se potriveste, nu este util, e prea vechi, e prea gros, e prea albastru. Deja de la remarca lui Liviu exigentul (plus inca un deranjat la acelasi subiect) nu am mai postat pe elforum iar simularea am facuto de necaz ca i-am raspuns prea abrupt lui Vali si am dorit sa mai dreg busuiocul. Am ales cea mai simpla schema ca sa aibe amplificarea mica si eu zic ca este destul de mare diferenta intre semialternante. Si am refacut cu un semnal mai mic la intrare, departe de limitare, iar acum diferenta de 200mV mi se pare din nou mare. Ce inseamna la auditie asta, habar nu am, cel mult pot pune raspunsul armonic. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> , Bună seara ! Foarte tare simularea , dar da rămâne de văzut într-o aplicație practică . Eu v-aș ruga să nu vă enervați , nu am creat acest topic cu intenția de a crea divergențe și certuri . O seară bună și multă sănătate ! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 @Liviu M, la mine canta cocosul mai tarziu, am ratat comentariile cu postarea schemei. In principiu sunt 100% pentru protectia autorului si a operei lui, in cazul de fata e o schema arhaica si/sau didactica. Nu vad un conflict aici. Daca puneam cartea completa, m-as fi simtit cu musca pe caciula. Schema se gaseste pe Google Image cu textul cautarii "schema amplificator 5w 101 montaje practice". Nu am cartea in nici un format, doar am re-postat (copiat adresa) o imagine. Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2021 Partajează Postat August 1, 2021 Am fost mentionat aici, m-as baga si eu putin in seama Pe la inceputuri daca aveam de ales intre tranzistori si CI, si eu as fi ales tranzistori, are un farmec aparte sa vezi un montaj simplu cu componente discrete cum canta, apoi simti ca ai muncit ceva mai mult, deci il inteleg pe OP si-l indemn sa o incerce, insa indemn sa faca un minim efort si sa foloseasca tranzistori moderni, BC546C si BC556C, sau eventual BC547 si BC557C pentru tranzistorii mici, si BD139-16 si BD140-16 pentru finali. Sunt tranzistori cu hfe selectionat mare, fac imperecherea lor complet irelevanta pentru schema asta. Grija insa ca finalilor le trebui radiator, si preferabil minim 8 Ohm pe post de sarcina. Cat de importanta e imperecherea NPN versus PNP? Din ce vad in simularea D-lui Miticamy se folosesc 2N3055, diferenta in amplitudine se explica in special datorita lor pentru ca au hfe foarte mic. Mai e o problema si in modul cum se controleaza etajul final in schema asta ( asimetric ), daca amplifcarea nativa in curent a finalilor este suficient de mica atunci diferentele intre ramuri pot sa se manifeste asa cum s-a vazut in simulare, reactia negativa neputand egaliza ( asa cum ar fi normal ) ramurile, nu are suficient control. La o schema mai moderna problema asta nu exista, etajul final fiind foarte bine controlat pe ambele ramuri incat diferentele in hfe intre ramuri sa fie masurabile doar in dispunerea armonica. Efectul aici ar trebui sa fie armonici pare mai mari, sunet probabil mai de lampa, nu vad problema... Link spre comentariu
icar Postat August 1, 2021 Partajează Postat August 1, 2021 Un pic de offtopic. O carte publicata, nu mai apartine autorului, ci eduturii, care isi rezerva toate drepturile. Un fragment de text/fotografii/desene/scheme din lucrare, se poate cita, fara acordul editurii, daca acesta nu aduce un profit celui ce il foloseste. Exista doar obligatia de a indica corect si complet sursa, autorul, editura. Daca lucrarea care insereaza textul citat, aduce profit tertei persoane, atunci trebuie cerut acordul editurii. Cu alte cuvinte, pe forum se pot pune citate/fotografii/scheme din carti, fara probleme, daca se indica sursa. Link spre comentariu
Marian Postat August 1, 2021 Partajează Postat August 1, 2021 Proprietatea intelectuala asupra creatiei ramane totusi la autor, asa cum de altfel este normal. Totusi aici discutam despre o schema demult depasita, nu vad ce probleme ar putea pune publicarea ei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum