Blacksmith Postat Septembrie 2, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2021 (editat) Am facut si eu niste teste... cu hartie de turnesol. E geniala ! :)) N-as fi crezut ca o sa se coloreze cum trebuie... Am masurat apa mea din fantana cu care ud, are pH de vreo 7.5, adica putin alcalina. D-aia se duceau dracu afinii mei ! In schimb apa de ploaia are pH de 4.5, adica numai buna de udat afini ! Sa vedem ce dracu instalatie de colectare imi fac. Dar la cat de rar ploua pe la noi... Am mai masurat si turba acida pe care o voi pune acum la afini si da cum trebuie, adica pH de 4.3. Am pus intr-un borcan niste turba si apa plata de la pet, pe care scria ca are pH-ul de 7.2, le-am amestecat bine vreo 10 min. Apoi am strecurat apa rezultata printr-un servetel in altceva... si am introdus hartia. Hai ca sint pe drumul cel bun, daca am reusit sa fac masuratorile de pH. Acum urmeaza sa imi iau aparatul ala galben ca sa masor mai precis... Editat Septembrie 2, 2021 de Dudikoff Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 2, 2021 Partajează Postat Septembrie 2, 2021 Ramii la hirtia de turnesol. E cea mai sigura și precisa. La aparate, precizia este data de electrozi și variază foarte mult în timp. Ca sa păstrezi precizia trebuie sa faci calibrarea periodica a aparatului dar în special a electrozilor. Aparatele măsoară pH-ul masurind tensiunea (și sensul ei) apărută între electrozi atunci cind sint scufundați în soluție. Materialul din care sint fabricați electrozii formează în soluție o pila electrica și deci în timp se consuma/contaminează în timp și trebuie recalibrati. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 2, 2021 Partajează Postat Septembrie 2, 2021 (editat) Isi face statie de calibrare. Editat Septembrie 2, 2021 de Liviu M Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 3, 2021 Partajează Postat Septembrie 3, 2021 @Dudikoffdaca ești așa de încântat de hârtia de turnesol poți rămâne la acesta o perioadă. PH-metrul digital nu face măsurătoarea instant si ua doua zecimala nu e prea utila. Adică trebuie să rămână într-o poziție fixă cel puțin 30s, al meu se stabilizează cât de cât după aproape un minut. Ieri l-am calibrat cu soluțiile venite de la chinez, totuși nu am avut si plicul pentru PH 9,18. Testare după calibrarea la PH 4.01 (după măsurătoare cică trebuie clătit cu apa distilata si uscat): Testare după calibrarea la PH 6.86: Testare apa de la robinet: Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 4, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2021 @Stefan E super ! Mersi mult ! Iti dai seama ca a doua zecimala nici nu mai conteaza... Deci in primele 2 poze ai masurat solutiile de calibrare, nu ? Imi poti spune si mie cum se face calibrarea ? Din cate am inteles il bagi pe rand in fiecare dintre solutii si apesi pe butonul ala. Dar nu inteleg care e mecanismul... De unde stie el ce trebuie sa gasesasca acolo ? Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 5, 2021 Partajează Postat Septembrie 5, 2021 Da, valorile afișate in primele doua poze sunt măsurători pentru soluțiile de calibrare. Calibrare se face astfel: 1. Dizolvi fiecare pliculeț in câte 250 ml apă distilată fiecare. Pe spatele pliculețelor este scrisa și valoarea PH-ul în funcție de temperatura soluției dar sunt diferențe atât de mici astfel încât nici nu am dat importanta sa duc apa la 25°C. 2. Introduci sonda în soluția cu PH 6,86 (2cm sau cat e zona aia deschisă) și aștepți până când valoarea afișată e cat de cat stabilă, la mine a durat mai mult de 30s. Nu trebuie mișcată jucăria în soluție pentru ca altfel se stabilizează mai greu sau deloc. Când valoarea citită este aproape stabilă apeși butonul de calibrare 5 secunde (aprox. 3-5s). Când eliberezi butonul o să vezi că pe display apare (clipește) prima valoare pentru care vrei sa faci calibrarea, adică 6.86 in cazul meu. Îl lași câteva secunde in pace, după se oprește din clipit și dacă nu afișează Err înseamnă că a memorat valoarea măsurată ca referința pentru PH 6.86. Pentru următorul prag de calibrare e recomandată clădirea sondei (zonei de măsură) cu apa distilată și uscarea. Eu băgam de câteva ori vârful în "apa distilată", scuturam ușor aparatul să sară stropii și ștergeam plasticul exterior cu in șervețel. 3. Procedezi exact că la pasul 2 dar acum bagi în soluția cu PH 4,01 (sau 4,00 in mod normal). Apeși butonul de calibrare 5 secunde și când vezi că apare 6.86 apeși imediat scurt pe calibrare pentru a comuta la pragul 4.00. Când pe display clipește 4.00 atunci îl lași să-și facă damblaua până memorează valoarea. la pasul 4, adică pragul 9.18 nu am mai ajuns pentru că nu aveam plicul necesar. Însă este aceeași procedură că la pasul 3 dar apeși de doua ori rapid pe CAL, adică nu îl lași să memoreze 6.86 sau 4.00 și treci la 9.18. Daca la una din etapele calibrării aparatul afișează Err înseamnă că fie valoarea măsurată de sondă, în timpul memorării pragului, a fost foarte instabilă fie sunt probele la sonda. Deci puțin mai mult de munca fata de hârtia de turnesol, aia e sa zicem așa "plug and play". Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 5, 2021 Partajează Postat Septembrie 5, 2021 Ai fost curios sa vezi ce-ti arata bagat in solutia de 6.xx dupa ce ai facut calibrarea la 4.xx? La controllerele cu reglare "din surub" (practic umblat direct la offsetul/amplificarea partii analogice) era nevoie de mai multe "treceri" pana era calibrat corect. Mai ales daca trecea mult intre calibrari. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 @Stefan Mi-a venit in sfarsit pH-metrul. E exact ca al tau. Baiatu zice ca mi l-a calibrat inainte de expediere, dar cica se reseteaza calibrarea daca ii scoti bateriile. Tu stii ceva de chestia asta ? Iar daca e asa, macar are si el o indicatie care sa iti spuna cand se termina bateriile, ca sa nu stau mereu sa le scot sa le verific ? La masuratori... am facut proba cu apa plata Bucovina de 7.9 si imi arata 7.8 (adica ok). Dar apa mea din fantana care, dupa hartia de turnesol parea ca e de 7.5, acum aparatul asta imi arata 6.8... Pe cine sa mai cred ? Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Treaba asta cu bateria chiar nu o știam si nu e specificat in manualul pe care l-am primit, spune doar "When the display value is fuzzy or unshow, the battery should be replaced promptly." Nu am schimbat bateriile de când l-am cumpărat așa ca nu știu daca se pierde calibrarea dar daca tipul respectiv vinde așa ceva probabil știe el ceva. Asta cu valoare diferita intre turnesol si aparat e cam nasoala, e ca atunci când te uiți la ceasuri si niciodată nu știi ora exacta. Presupun ca nu ti-a mai dat plicurile cu substanțele pentru calibrare. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Ba da. Cate 2 din fiecare (acid, neutru). Ca am luat eu extra... Daca folosesc doar jumatate de plic in jumatate cantitate de apa, ca sa mai castig cateva calibrari, nu o fi bine ? Oricum, mie nu imi trebuie precizie de 2 zecimale dupa virgula. E important sa stiu prima zecimala cu precizie de +/- 0.1 sa zicem... Banuiesc ca offsetul ala pe care il ajusteaza la calibrare nu e chiar asa de mare sa treaca de 0.1, nu ? Ca daca ar fi asa nici nu mai imi trebuie calibrare... Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 13, 2021 Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Eu m-aș baza pe hirtia de turnesol. Este folosita de peste 100 de ani și nu prea a dat rateuri. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Septembrie 13, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 13, 2021 Probabil... Dar interpretarea culorilor e subiectiva... Link spre comentariu
icar Postat Septembrie 14, 2021 Partajează Postat Septembrie 14, 2021 Acum 18 ore, Dudikoff a spus: Pe cine sa mai cred ? Hârtia de turnesol! Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 14, 2021 Partajează Postat Septembrie 14, 2021 Pt interpretarea culorilor se poate folosi un mobil cu ceva SW dedicat citirii culorilor. Este mai precis decit pur vizual. Link spre comentariu
Liviu M Postat Septembrie 14, 2021 Partajează Postat Septembrie 14, 2021 Acum 23 ore, Dudikoff a spus: Dar apa mea din fantana care, dupa hartia de turnesol parea ca e de 7.5, acum aparatul asta imi arata 6.8... Pe cine sa mai cred ? Masuratoarea cu turnesol a fost cu apa din aceeasi galeata cu cea masurata cu aparatul, sau e masuratoarea de acum doua saptamani? Link spre comentariu
Postări Recomandate