Blacksmith Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 (editat) Salutare ! Vreau sa imi fac si eu o mica plantatie de afini in curte, si cel mai complicat lucru este pastrarea pH-ului acid al solului. Am plantat anul trecut cativa in pamant direct (la care am adaugat si ceva turba acida) si a fost dezastru total. Anul asta m-am decis sa-i cresc in ghivece mari, doar cu turba acida. Din cate am inteles, chiar si asa in ghiveci aciditatea aia se cam duce in timp din cauza apei cu care uzi. M-ar interesa daca stiti sa-mi recomandati ceva metode sau aparate de masurat pH-ul. Dar ceva de nivel mediu, adica sa fie cat de cat calitativ si sa nu fie nici foarte scump. Ceva care ati testat si stiti ca e bun, ar fi ideal... Ca asa, si eu pot sa caut pe google. Editat Iulie 30, 2021 de Dudikoff Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Ca marcator iti trebuie fenoftaleina. Se gaseste de cumparat. Aciditatea se obtine prin adaugare de sulf, ace de brad, rumegus Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 @Dudikoff strict pentru apa folosesc o chinezarie https://www.joom.com/ro/products/1504942813515821254-197-1-709-3840797427 si funcționează. Acum pe mine nu m-a interesat cine știe ce precizie, adică îmi era suficientă si hârtie de turnesol. Pentru sol nu am folosit si nu știu ce sa iți recomand dar nu lua ceva scump, din Romania maxim la 150 lei pentru ca nu faci teste de laborator. Offtopic: in doua farmacii am pățit ca atunci când am întrebat de hârtie de turnesol, probabil trebuia sa zic testere de PH, vânzătoarele (rar mai găsești farmaciști) sa se mire si sa strâmbe din nas ca nu au așa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 https://www.emag.ro/aparat-multifunctional-sol-testare-ph-valoare-umiditate-temperatura-pamant-si-mediu-luminozitate-optimus-at-rz9918/pd/DMHBJ3MBM/?cmpid=86963&gclid=CjwKCAjwxo6IBhBKEiwAXSYBs8N3HqcHKxVQgA0ZMlPOBakiCVZCj1k_ju_JZvKKFqAj8_VFaynu7xoCCTkQAvD_BwE Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iulie 30, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2021 @Stefan Ar fi fost misto daca s-ar fi gasit si in Romania. Din China nu am cum sa comand... Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Găsești in Romania, poate nu identic dar e aceeași chinezărie si pana la urma sonda din sticla contează (nu știu cum se numește dar am văzut așa ceva in laborator) si sa vina la pachet cu pliculețele pentru calibrare. Partea electronica e un simplu voltmetru "scalat" corespunzător. Putin mai scump ca ala din China dar iți vine imediat https://www.emag.ro/tester-digital-ph-smart-test-p2z-smtd396/pd/DGSHL6BBM/ Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Atentie, el nu masoara ph-ul unor lichide. El masoara ph-ul unui solid. Pt asta ii trebuie 2-3 eprubete, o substanta care indica ph-ul si in care se dizolva proba de analizat. Ii trebuie 2-3 eprubete cu fenoftaleina in care da drumu la cateva bucatele de pamant luat din ghiveci si vede cum se coloreaza. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iulie 30, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2021 @Stefan Dar calibrarea se pastreaza pentru totdeauna ? Ca altfel, o data folosite pliculetele, nu am cu ce sa mai calibrez... Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Am specificat "strict pentru apă". Pentru sol nu știu, nu am folosit nu cunosc, totuși vad ca exista si PH-metru pentru sol. Printre cele mai ieftine pentru sol (38 lei) este cel cu indicator analogic si doi electrozi metalici. Nu înțeleg cum poate măsura astfel PH-ul, probabil e o mare gogorița! Masurarea PH: - Pregatiti o singura proba de substrat, de preferinta colectata in mai multe locuri (300 - 400 g), indepartand pietricele, firele de iarba, radacinile, frunzele etc. - Apoi turnati solul intr-un borcan de 0,5 L, adaugati apa pentru a face pamantul noroios. Setati glisorul in pozitia de masurare a pH-ului. - Stergeti cu atentie varful contorului cu hartie aspra sau o perie si introduceti sonda in suprafata pregatita. - Citirea trebuie facuta dupa 60 de secunde pe scara dispozitivului. - Tabelul prezinta valorile de pH recomandate pentru cresterea plantelor selectate. Mai exista acest model însă nu știu ce fel de electrod foloseste https://www.emag.ro/dispozitiv-multifunctional-pentru-testarea-ph-umiditatii-temperaturii-solului-luminozitatii-em2011-csy-gk438/pd/DPRSGTMBM/ Si ceva cică didactic dar prețul non didactic, in descriere il laudă că poate măsura in sol https://materialedidactice.ro/ph-metru-pentru-sol-cu-electrod-special-din-sticla/ @Dudikoff nu știu daca se păstrează calibrarea veșnic ținând cont ca si echipamente mai scumpe necesita verificări si recalibrări periodice. Totuși astfel de calibrări sunt necesare când ai nevoie sa știi ce măsori si contează daca azi ai PH 3.2 si peste o luna 3.4, nu te gândi ca azi măsori PH acid si după ce se decalibrează iți zice ca e alcalin. Uite zilele astea daca reușesc sa îmi amintesc si sa îmi fac puțin timp o sa-i fac o verificare PH-metrului, nu a mai fost folosit de aproximativ un an si mă uit pe pliculețele cu substanțele de calibrare daca au trecuta data de expirare (cred ca îmi cumpărasem câteva si separat). Soluții pentru calibrare găsești ușor însă nu trebuie sa ajungi sa dai pe ele mai mult decât pe PH-metru, daca îl calibrezi din 3 in 3 zile ajungi la sapa de lemn. Eu ziceam "...sa vina la pachet cu pliculețele pentru calibrare" pentru a nu da mai multe comenzi, plăti transport, aștepți curierul s.a.m.d Vezi si cum spune @daniels pentru ca uneori metodele clasice sunt cele mai bune, nu mai implică calibrări si alte bătăi de cap. Link spre comentariu
radasous Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Acum 17 ore, Dudikoff a spus: ...M-ar interesa daca stiti sa-mi recomandati ceva metode sau aparate de masurat pH-ul... Ceva care ati testat si stiti ca e bun, ar fi ideal... Ca asa, si eu pot sa caut pe google. Salutare, eu folosesc o chinezarie cumparata de pe emag, adica asta: https://www.emag.ro/aparat-multifunctional-sol-testare-ph-valoare-umiditate-temperatura-pamant-si-mediu-luminozitate-optimus-at-rz9918/pd/DMHBJ3MBM/ Se comporta rezonabil, masoara ph, umiditate, temperatura si iluminare. Nu stiu cat de bine este calibrat, dar este mai usor de folosit decat cele pasive din dedeman. Masuratori mai bune de ph se fac cu hartia de turnesol, doar ca nu sunt asa rapide, trebuie sa dizolvi solul in diferite zone si sa masori. Chinezaria o infigi in sol si citesti valorile, dar are dezavantajul ca se consuma bateria de 9V foarte repede, doua-trei zile. Poate ca functioneaza si cu acumulator, eu nu am testat. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 (editat) În principiu pH-ul trebuie măsurat numai în soluţie. Sunt f mulţi electrozi la aparatele consacrate,gen de sticlă specială,din plastic special,etc. În afara aparatelor sunt kituri cu benzi şi etaloane de culori pe ele. Uite un exemplu "clasic".Da' ieşi mai ieftin cu o chinezărie verificată. https://www.vegazin.ro/cumpara/benzi-de-testare-ph-rola-5m-10501?utm_source=portal&utm_medium=web&utm_campaign=google_xml&gclid=Cj0KCQjw6ZOIBhDdARIsAMf8YyG8rxcahOVH8vc2Yc6zWuoVvW3JeMG1LipLl-Hvz9A6FQZQ5ubZA5AaAoZKEALw_wcB Editat Iulie 31, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 Pai daca ati folosti numai chinezarii si nici nu stiti cat de calibrate sint, acum eu ce sa mai zic... Iar in legatura cu hartia de turnesol... Poate o fi buna pentru masurat pH-ul apei. Dar eu daca trebuie sa fac o solutie namol cu pamant, cand voi pune aia pe hartie nu se mai coloreaza in nici un fel, ramane neagra... Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Dudi.Se amestecă bine pământul cu apa şi apoi se lasă să se clarifice.Deci faci testul pe apă relativ curată.Poţi chiar s-o treci prin şerveţel bucătărie să se filtreze. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iulie 31, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 31, 2021 Hm... Buna idee ! Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 31, 2021 Partajează Postat Iulie 31, 2021 Și PHul nu o să fie modificat / diluat de la apă? Trebuie verificat mai întâi PH-ul apei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum