Qlin Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Buna seară! Am cumpărat o statie navala, respectiv Standard Horizon Explorer GX1700E si as dori sa imi spuneți dacă poate fii programata pentru frecventa stațiilor folosite de conducătorii auto. Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Dar de ce nu ai cumpărat o staţie CB dedicată auto ? Probabil unii le pot reprograma, deşi nu e chiar aşa de simplu să modifici frecvenţa de lucru.Şi nici ieftin, cel mai probabil.. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Nu merge. Aia maritima merge pe la 160 MHz, CB-ul e in 27 MHz. Si nu-i asta singurul impediment. Link spre comentariu
Qlin Postat Iulie 29, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2021 Acum 42 minute, yo9hrb a spus: Nu merge. Aia maritima merge pe la 160 MHz, CB-ul e in 27 MHz. Si nu-i asta singurul impediment. Statia are si frecventa Fm, conteaza? Link spre comentariu
YO9IBC Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Sub nici o forma nu o sa o poti vreodata folosi in CB! Link spre comentariu
Qlin Postat Iulie 29, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2021 Acum 9 minute, edyson a spus: Sub nici o forma nu o sa o poti vreodata folosi in CB! Poti te rog sa îmi explici de ce nu poate fii programata în frecventa CB, statia este de 1/25W si functioneaza in frecvente VHF/FM? Link spre comentariu
yo7lhe Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Ai raspuns singur: Lucreaza in VHF, adica pe canale de frecventa in jur de 150MHz. CB e la 27MHz. Chiar daca modulatia e FM nu te ajuta. Trebuie sa schimbi fizic toata partea radio, in afara de soft. Incearca sa intelegi diferenta intre banda(frecvente) de lucru si tipul modulatiei. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Probabil a fost vreun ,,chilipir,, şi s-a gândit (sau vânzătorul a sugerat asta) că se poate modifica pentru banda CB şi iese mai ieftin.Aceeaşi întrebare mi s-a pus mai demult de către un fost mecanic de locomotivă, care voia să modifice o staţie CFR pentru CB.I-am spus s-o lase baltă, iar dacă vrea CB ieftin, să caute una auto chiar cu ceva defect prin talcioc, că altfel nu face nimic...plus că antena tot trebuie să şi-o cumpere separat.Antenele celor două sunt acordate pentru frecvenţe diferite şi nu funcţionează corect decât cu transceiverul dedicat. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Acum 8 ore, Qlin a spus: Statia are si frecventa Fm, conteaza? FM nu este frecventa, este tipul modulatiei. Statia aia nu se programeaza. Nu stie decat canalele folosite in marina. Parca vreo 88. Ia si partea buna a lucrurilor, cand iti vei cumpara yaht, ai deha statia. Este buna daca esti curios ce discuta marinarii in port. Gasesti tabelul cu canalele si ii dai bataie. Numai sa nu emiti. Canalul 16 este de urgenta, din cate imi aduc aminte. In link se gasesc frecventele. U.S. VHF Channel Information (uscg.gov) Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 (editat) Poate folosi un transverter. Editat Iulie 30, 2021 de gica70 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Da, dar numai pentru un canal. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Acum 20 ore, Qlin a spus: Buna seară! Am cumpărat o statie navala, respectiv Standard Horizon Explorer GX1700E si as dori sa imi spuneți dacă poate fii programata pentru frecventa stațiilor folosite de conducătorii auto. Multumesc! Salutare, Din pacate, statia respectiva nu poate fi programata sa lucreze in CB, pentru ca (dupa cum ti-au raspuns si ceilalti colegi) domeniul de frecvente pentru care a fost construita (VHF de uz marin) este cuprins in zona undelor ultrascurte (aprox. 160 MHz), pe cand banda de CB este cuprinsa in domeniul undelor scurte (HF, respectiv in jurul a 27 MHz). Conceptia hardware a etajelor din statia GX1700E nu poate fi schimbata prin programare pentru a functiona in afara benzilor ptr. care a fost proiectata. Poti folosi artificii exterioare, precum transverterul amintit de gica70, dar este o metoda neergonomica. Cel mai bun lucru pe care il poti face, e sa vinzi statia respectiva si sa-ti cumperi una destinata special domeniul CB. Si daca te hotarasti sa faci asta, te-as sfatui sa-ti cumperi ceva din gama orientata spre top, care sa poata functiona cu mai multe tipuri de modulatie, cum ar fi si SSB (LSB/USB). Mie mi-a placut President Lincoln II , dar poti gasi mai multe. Iata cateva link-uri orientative , cauta statiile care au si SSB: https://www.wearecb.com/ssb/ https://www.amazon.com/best-ssb-cb-radio/s?k=best+ssb+cb+radio https://www.radioworld.co.uk/cb_radio_transceivers?page=1 Daca te hotarasti sa vinzi statia VHF pe care o ai, spune-mi si mie, s-ar putea sa ma intereseze. Succes si numai bine, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 (editat) Acum 23 ore, yo9hrb a spus: Da, dar numai pentru un canal. De ce? Daca avem o frecventa fixa pentru OL si aceeasi largime de canale este suficient un XO ca sa ai o corespondenta intre canale. Desigur trebuie un aranjament stiind ca CB-ul are un anumit numar de canale. Radioamatorii sunt foarte inventivi, ar trebui sa stii! Iata o dovada de pe forumul nostru! https://www.elforum.info/topic/53984-convertor-27mhz-145mhz/#comments. Desigur este o problema ca nu se pupa largimea canalelor dar si pentru asta s-a gasit solutia! Este articolul din "Radiocomunicatii si radioamatorism" din 1996, nr.2, pg.5. PLL-ul este necesar aici pentru lucrul pe repetoare (shift 0.6M). Schema e pe "dos" dar pricipiul ramane. Editat Iulie 30, 2021 de gica70 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Deci, ieftin si simplu ca braga! treaba de citeva ore, ce rost ar avea sa-si cumpere omul exact statia de care are nevoie! Dv. cite asemenea modificati ati facut? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 30, 2021 Partajează Postat Iulie 30, 2021 Distanta intre canalele marinaresti difera mult de distanta dintre canaele CB.Daca te chinui vei avea canalele din 5 in 5. Deci nu unul, rectific, 4. Oricum, dupa cum zicea si antevorbitorul, nu este o chestie tocmai simpla. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum