Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trafic pe un Tuner obisnuit AM/FM?

mishu

Postări Recomandate

:smt006 As vrea sa stiu si eu daca exista (si cum) posibilitatea modificarii unui tuner radio AM/FM pentru receptia uneia din benzile de radioamatori (chiar superficial)...sunt incepator in domeniu si pana imi construiesc un receptor special pentru asa ceva (deocamdata atat :smt003 ) as vrea sa am cu ce sa imi "clatesc" auzul... -stiu de cand eram copil acum ceva ani ca pe radiourile vechi undeva la capatul benzii de US parca se receptiona ceva trafic!P.S. : cer scuze daca fac greseli pentru ca sunt incepator si intr-ale forumurilor :drinkers:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MiniTehnicus

2

• mishu

2

• ywar2

1

Top autori în acest subiect

Eu zic sa-ti construiesti un receptor sincrodina ptr o singura banda de radioamatori. Ai sanse mari sa faci receptii si sa te pregatesti in ale radioamatorismului. Cu un tuner obisnuit poti prinde cu usurinta 7, 14, 21 MHz si mai rar 3.5. Partea proasta este ca receptioneaza emisiuni modulate in amplitudine si nu se va intelege nimic. Trebuie sa construiesti un BFO pe 455khz, deci iar te complici. Pe ultrascurte, trebuie 'tras' in sus spre 144MHz si la experienta ta va fi destul de greu. Mai gindeste-te!!!

Link spre comentariu

Un tuner AM-FM acopera gama de unde medii 520-1600khz si gama de unde ultrascurte 88-108mhz.

Pentru receptie in benzile de radioamatori se poate incerca modificarea blocului de intrare UUS pentru banda de 2m (145Mhz).

Sunt 2 posibilitati:

- se contruieste alt bloc de intrare si se conecteaza direct la etajul de frecventa intermediara de 10,7Mhz

In almanahurile Tehnium se gasesc scheme pentru receptoare in 2m

- se modifica circuitele acordate din blocul de UUS pentru 144-146Mhz.

In principiu se confectioneaza alte bobine cu acelasi diametru si grosime a sarmei dar cu 2-4 spire mai putin,

eventual se schimba si condensatorii cu unii de capacitate mai mica.

Atasat ai si schema unui emitator-receptor FM pentru banda de 2m de la care poti construi partea de receptie.

Pentru receptia in benzile de unde scurte se poate modifica cu usurinta un aparat de radio Gloria care are mai multe benzi

de unde scurte si poate acoperi mai multe benzi de radioamatori si se mai adauga la el un montaj pentru receptia SSB.

Detalii despre acest montaj care este un oscilator BFO aici:

http://www.pan-tex.net/usr/r/receivers/sbfo.htm

http://www.noding.com/la8ak/12345/n19.htm

PS. Cel mai bine este sa cauti cartile de electronica care descriu blocurile functionale ale unui aparat de radio

si functionarea fiecarui etaj in parte pentru a intelege si a putea modifica circuitele dupa dorinta.

Link spre comentariu

Mda m-am convins :smt003 am pus mana pe o "scula" made in china din astea de au invadat piata acum cica cu 12 benzi si am incercat sa receptionez ceva trafic dar totul era ingramadit pe US incat nu intelegeam nimic :smt013Multumesc pentru scheme...nu mi se par complicate (teoria ca teoria.... ) :smt003 ce ma omoara pe mine deocamdata nu am experienta la bobine.. :sad11:Ar mai fi ceva...(daca nu intru la off topic ca sunt si eu mic :binky: intr-ale forumurilor) mai acum ceva 5-6 ani cnd eram mai mic am reusit cu un tv snagov alb-negru,dupa ce am facut varza calea comuna (bobinele) in incercarea de a receptiona cat mai bine canale indepartate (minte de copil),sa receptionez fonie undeva in banda 1-5 daca imi aduc aminte :smt017 imi poate spune si mie cineva cum a fost posibil asa ceva (mentionez ca aveam o antena "plasa" de la rusi si daca scoteam amplificatorul din priza nu mai receptionam daca are vreo importanta)

Link spre comentariu

In frecventa de 6m (respectiv 50-52Mhz) mai ales vara apar conditii propice pentru propagarea undelor radio la distante mari (DX).

Aceasta se mai numeste si magic band.

Pe unde scurte propagarea este mai buna noaptea si mai slaba ziua , se pot receptiona la distante mari si cu cat se urca in frecventa transmisia undelor radio se face pana la linia orizontului si nu mai este influentata de ora din zi sau noapte.

Insa este un interval de frecvente, peste 30Mhz pana la 100-120Mhz in care cu anumite conditii atmosferice transmisia undelor radio se realizeaza pe distante mult mai lungi.

Iar canalele 1-5 ale TV sunt exact in acest interval. :smt003

O cautare cu google "magic band" sau "6m " "50mhz" iti ofera o gramada de informatii despre propagare in aceasta banda precum si articole aditionale despre receptia DX in benzile de radiodifuziune MF.

PS. Receptoarele folosite in US pentru benzile de radiodifuziune nu au posibilitatea de a realiza un acord fin necesar pentru statiile de radioamatori.

Statiile de radiodifuziune sunt cu ecart de 9khz intre ele si se acopera o banda de cativa megahertzi iar cele de radioamator pot fi si la 60hz(pentru modurile digitale) iar banda este de 100 -300 kHz.

http://www.ac6v.com/frequencies.htm

http://www.hamuniverse.com/10meterinformation.html

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări