Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se descurca un electronist in reparatie si ce scule foloseste

Florinel TV

Postări Recomandate

Aveti o obsesie, unii dintre voi cu osciloscopul asta, decenii intregi depanatorii electronisti au reparat cu un bec si/sau un voltmetru si azi nu se mai poate fara osciloscop! :56

Astea sunt consecintele depanarii cand nu stii ce faci, cand nu intelegi fenomenul. Daca stii ce faci, un bec cel mult e arhisuficient. Cu cat ilumineaza mai tare, cu atata e mai bine acordat oscilatorul sau amplifica amplificatorul, etc. Din pacate, nu mai sunt multi capabili sa explice babeste si simplu cum se face. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 105
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Florinel TV

17

• Mircea

15

• Marian

11

• merck

6

Top autori în acest subiect

Marian....corect si frumos,dar era vorba de alte scule gen pensete,microventuze,palete flexibile pentru ridicat minibga-uri,site,etc. si clipuri video de folosire corecta si eficienta...sau intelesei eu gresit

Link spre comentariu

1 minute ago, Mircea said:

Aveti o obsesie, unii dintre voi cu osciloscopul asta, decenii intregi depanatorii electronisti au reparat cu un bec si/sau un voltmetru si azi nu se mai poate fara osciloscop! :56

Astea sunt consecintele depanarii cand nu stii ce faci, cand nu intelegi fenomenul. Daca stii ce faci, un bec cel mult e arhisuficient. Cu cat ilumineaza mai tare, cu atata e mai bine acordat oscilatorul sau amplifica amplificatorul, etc. Din pacate, nu mai sunt multi capabili sa explice babeste si simplu cum se face. 

:rade:

Da boss, asa e :)

1 minute ago, zaharia valentin said:

Marian....corect si frumos,dar era vorba de alte scule gen pensete,microventuze,palete flexibile pentru ridicat minibga-uri,site,etc. si clipuri video de folosire corecta si eficienta...sau intelesei eu gresit

Alea is unelte, se subantelege ca trebui sa ai sertare pline cu de toate, functie de domeniile de interes.

Clipurile video mi se par alta discutie, daca esti creator youtube si ai videoblog dedicat electronicii atunci da, merita, daca insa nu atunci...

Link spre comentariu

@Mircea, ca sa ma umflu si eu o tzara in pene, EV7300A ala a dat pe la mai multi depanatori de meserie si plini de ei, unul n-a reusit sa-i dea de cap, nici eu pana n-am scos schema completa de pe placa ( cati depanatori de meserie ar face asta? ) si n-am recurs la teste asistate de osciloscop si generator de semnal. 

Stiu ca esti ironic dar unii chiar ar putea lua de bun ca aparatura de laborator e fita, uite ca nu e.

Link spre comentariu

Schema o gaseai pe Electrotanya. Dar, ce nu face depanatorul electronist din pasiune... Sa simti cum sfaraie fluxul, cum se ridica fumul albicios, etc... Sa tot depanezi! 

11 minutes ago, Marian said:

@Mircea

Stiu ca esti ironic dar unii chiar ar putea lua de bun ca aparatura de laborator e fita, uite ca nu e.

Tu ai boala cu voltmetrele, eu cu generatoarele. Am deja 3 DDS-uri si am facut cablaj pentru al 4-lea.

Link spre comentariu
2 minutes ago, Mircea said:

Schema o gaseai pe Electrotanya

Singura schema disponibila pe net e aia din manualul de service, si am zis deja de ce nu era ok.

Si-apoi desenand tu insuti schema de pe placa, te familiarizezi mult mai bine cu montajul respectiv.

Link spre comentariu
Acum 56 minute, Mircea a spus:

Altfel spus, el e mama acestui topic si eu tatal acestui topic.

:85 :85  :85 

Asta e de departe cea mai meseriașă insultă pe care am văzut-o pînă acum!

Link spre comentariu
6 minutes ago, Marian said:

Singura schema disponibila pe net e aia din manualul de service, si am zis deja de ce nu era ok.

Si-apoi desenand tu insuti schema de pe placa, te familiarizezi mult mai bine cu montajul respectiv.

Esti exigent la capitolul calitate (mie mi se pare foarte lizibila), dar iti respect determinarea. 

Screenshot-20210728-085656-com-google-an

2 minutes ago, ratza said:

:85 :85  :85 

Asta e de departe cea mai meseriașă insultă pe care am văzut-o pînă acum!

Bagi bete prin gard... Nu e nici o insulta, este fructul colaborarii noastre. 

Link spre comentariu
Acum 47 minute, Mircea a spus:

Problema e ca nici becurile de alta data nu se mai găsesc, alea vechi erau calibrate si certificate pentru așa ceva. :rade:

Adevărul este ca acum aparatele (SH, chinezești sau ce nație mai au) sunt mult mai accesibile ca in trecut. Acum 10-15 ani cați își permiteau un osciloscop cu două canale? Nu mai zic de chestii digitale pe care acum le poți lua la 300-500$. Prefer sa nu răspundă la întrebare aia cu 3 perechi de coa... care oricum își permit si un zbor in spațiu dar nu au chef pe canicula asta.

Este adevărat ca un osciloscop decent, de la un producător consacrat, e destul de scump si acum (>2000$) dar o chinezarie ieftine sunt incomparabil mai bune fata de "degetul înmuiat saliva".

Link spre comentariu

@Stefan, la inceputurile anilor 90 lucram intr-o firma (cu ingineri fosti FEA) si fabricam statii de achizitie de date. Aparatul se lauda cu un ADC pe 10b, unde comutarea capacitatii flotante se facea cu relee, ADC-ul fiind monocanal.

Pretul ADC era cateva zeci de USD. Azi, cumperi un ADC de 10b la sub 1USD, chiar inclus in aceeasi capsula cu procesorul. Mare diferenta... 

Link spre comentariu

@Mircea așa este si nici nu spuneam altceva. Voiam doar sa subliniez că pentru cine lucrează si face bani din asta, depanator cu patalama sau nu, nu prea mai există scuză să nu dețină un multimetru decent, DSO, stație de lipie, suflanta cu aer cald, interfețe de programare ... sau ce are nevoie in desfășurare activității.

Link spre comentariu
1 hour ago, Mircea said:

Altfel spus, el e mama acestui topic si eu tatal acestui topic. Un pic de consideratiune si respect pentru fructul relatiei noastre. Mersi frumos! 

Cand ma uit cat de urat acest topic (a ajuns si la bodega!) ... Je me souviens que  la feuille ne tombe pas loin d'arbre! :57

Cand o sa apara bre si

poze reale s-au videoclip

pe acest topic? Ca fara ele => nici un fruct => relatia este de LGBT-isti! :rade:

Editat de merck
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări