Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatoare variabile home made

Untold

Postări Recomandate

Am gasit mai demult un site despre un baietel din Vietnam care, neavand posibilitati financiare si piata de unde sa cumpere condensatorul variabil, si-a confectionat singur cele trebuincioase (bine, cred ca sub indrumarea unui adult). Condensatoarele arata bine, sunt functionale si in primul rand, se pot face acasa de catre oricine care are o foarfeca, o masina de gaurit si o pila.

P2220016.jpg

P4030069.jpg

P4270003.jpg

P4270036.jpg

variable_cap.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

2

• mac01

2

• Untold

2

• norad

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca construiesti acel condensator...iesi mai scump decat unul cumparat sau gasit degeaba prin vechituri. Asta cu baietelul din Vietman este la fel ca cea cu masina cumparata de la o babuta din Germania care mergea cu ea doar duminica la biserica.

Editat de mac01
Link spre comentariu
1 oră în urmă, mac01 a spus:

construiesti acel condensator...iesi mai scump decat unul cumparat sau gasit degeaba prin vechituri

Multe sunt mai ieftine de-a gata, dar unde-i satisfactia ca le-ai facut tu? Ca despre asta vorbim!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, icar a spus:

Ca despre asta vorbim!

Fiecare vorbeste despre ce intelege din prima postare. Trebuie sa-l compatimesc pe baietelul din vietnam sau sa ma apuc si sa-mi construiesc un condensator variabil arhaic?

Zici ca avem 15 ani si suntem la Palatul copiilor unde invatam electronica....cand media de viata de pe acest forum depaseste 50 de ani si sunt numai oameni cu experienta in aceasta meserie. 

Dar nu-i tarziu niciodata...exista proverbul ca la batranete se poate da si in mintea copiilor!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Aceeasi problema ca si in cazul GDO (apropo, GDO arata cum se pot face rezistente de dimensiuni mai mici, taind in doua o rezistenta de valoare mai mare. Ori cum sa faci potentiometre, arzând o bucata de textolit). Vai, de ce sa ma apuc sa fac un CV, ca doar nu sunt la Casa Pionierilor!

Asa o fi, dar e plin netul de tutoriale in care iti arata cum sa faci un CV, prin mijloace proprii! Si zau, nu prea sunt de la Casa Pionierilor.

Cele din primul post, nu sunt puse ca sa compatimim pe cineva sau sa ne apucam sa facem CV, cu foarfeca si zmirgălul! Acel copil a facut ceva. Un "bravo lui", era suficient! Fie ca ne apucam, sau nu, sa facem un variabil.

Asa ca chestie, acum aproape 60 de ani, am facut un variabil din 2 bucati de tabla si o bucata de hirtie de transformator. Acum nu as mai face asa ceva, dar as admira un pusti care ar incerca asa ceva.

P.S.  Credeti ca domnul Enulescu trebuie compatimit? Ori trimis la Casa Pionierilor?

Editat de icar
Link spre comentariu

Cand eram copil, il intrebam pe bunicul meu (1918-2016) despre cum era in razboi. Bunicul meu a luptat si in Rusia, iar dupa 44 a ajuns pana in apropiere de Praga.

Printre altele mi-a relatat de niste combatanti germani (nu mai retin ce grad aveau) ce isi incropisera un radio care se compunea, printre altele, din: o baterie de masina, o biblie, staniol de la ciocolata, niste sarme in flacara de la o candela si o casca ce semana cu cele de la tanchisti.

Multa vreme am crezut ca e o fabulatie, sau i s-a parut lui ca aia ascultau ceva in casca, dar cu inaintarea in varsta, am aflat de cum functioneaza un condensator (foile de staniol intre foile de carte), detectie AM (sarmele in flacara de la candela), antene etc.

La razboi ii luau pe toti, iar unii se pricepeau si atunci cum sa mesteresca un radio cu ce aveau la indemana.

Link spre comentariu

Alea cu semidiscuri din Al sunt chiar o ideie buna pt unii radioamatori care nu gasesc asa usor cu distanta mare intre placi pt a putea fi folosite la cativa Kv.

Link spre comentariu
Acum 22 ore, Untold a spus:

Am gasit mai demult un site despre un baietel din Vietnam care, neavand posibilitati financiare si piata de unde sa cumpere condensatorul variabil, si-a confectionat singur cele trebuincioase (bine, cred ca sub indrumarea unui adult). Condensatoarele arata bine, sunt functionale si in primul rand, se pot face acasa de catre oricine care are o foarfeca, o masina de gaurit si o pila.

P2220016.jpg

Se practica inclusiv in tarile cu apa foaaaarte calda din vest, mai ales in cazul condensatoarelor variabile pentru tensiuni si/sau puteri RF mari destinate utilizarii in final RF sau in adaptoare de antena, si care in general sunt foarte scumpe (mergand pana la cateva sute de USD bucata).

Exista chiar si radioamatori care produc si comercializeaza ei insisi fie subansable (placile din aluminiu gata decupate) fie variabilii gata facuti. De exemplu aici unul vinde placi pentru variabili tip fluture, iar aici altul vinde variabili facuti de el.

Exista si la noi un radioamator care de ani buni  face la comanda asemenea variabili.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări