Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Măsurători eronate în surse ce deformează puternic forma de undă...

Postări Recomandate

Am avut un osciloscop Hung Chang cumpărat în 95. Măsuram mult cu sonda x10 în colector linii fără nici o problema. Nu mai am din păcate nici sonda nici osciliscopul(l-am vândut cred ca aici pe forum și e singurul aparat care îmi pare rău că l-am vândut) 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Primul meu osciloscop l-am luat in 1990, un E102 romanesc. Cu el am reparat mii de TV color si la fiecare a trebuit sa vizualizez forma impulsurilor in colectorul finalului de linii, cu sonda romaneasca 10:1. Probabil @sesebe era la gradinita in timpul ala cand unii dintre noi reparau Grundig ''cu conserve'', Nordmende SK2, Telefunken cu tub Delta sau Blaupunkt FM100. Cine avea sonda 100:1 in timpul ala? ca daca stau bine si ma gandesc chiar osciloscopul era un lux pe vremea aia.

Link spre comentariu

Ma gandesc sa aduc si ruleta in discutie, sa vedem a cui e mai lunga... 

Unii colegi vin cu explicatii, dupa cum inteleg ei teoria masuratorilor si ce au mai trait si experimentat. Altii au experimentat numai la superlativ, sunt imbatabilii care vor castiga concursul cu ruleta chiar daca lungimea lor va fii mai mica. 

PS: Cand zic lungime, evident ca ma refer la tensiune. 

PPS: Am avut si eu un caz unde un UNI-T 61 masura vreo 50Vdc dintr-o alimentare redresata din 20Vca. Am pus o rezistenta (de sarcina) peste condensatorul de filtrare si a revenit sub 30Vdc, si acolo a ramas dupa inlaturarea rezistentei. De notat ca acel condensator era nou-nout. Nu pot invinovati voltmetrul. 

Link spre comentariu
On 7/19/2021 at 7:29 PM, UDAR said:

Lucrez acum la un boost din 12V în 77V/300mA (pentru ceva LED) care nu muncește bine . Investigând am ajuns să pun multimetrul la intrarea de 12V care vine dintr-o sursă cumpărată de aici de pe forum. Cu Brymen-ul în sarcină scade de la 12.36 la 12.18V ceea ce e normal. Cu UT61E (care nu e chiar o porcărie) crește la 36V!!!.

Deci ai dreptate Marian. 

PS Eu am văzut și șpițurile, sunt mari ! Pe eliminarea/atenuarea lor mă voi concentra acum.

3 hours ago, Marian said:

Au lamurit si @UDAR si dl @franzm motivele valorilor eronate ( dovedindu-se ca supozitia mea a fost corecta ).

Restul sunt doar terne umflari in pene ale unui personaj cu multa iubire de sine.

Acelasi personaj confunda si precautia si bunele practici cu paranoia.

E problema lui.

Vad ca @UDAR zice cu totul altceva. Si @franzm , la fel, vorbeste de niste filtre aditionale. Parerea mea e ca multimetru ala masoara aiurea, probabil doar baterii sau surse de tensiune filtrate bine afiseaza corect.

Si app de ''personaj'', incearca sa te exprimi civilizat, altfel o sa-ti raspund cu aceeasi termeni.

Editat de KISS
Link spre comentariu
La 19.07.2021 la 20:10, Marian a spus:

Nu vorbim despre chinezarii de la mivarom.

Multimetrele Trms masoara ok in banda lor, ceea ce le poate pacali sunt asa cum am zis varfuri parazite de frecvente si amplitudini foarte mari.

Adica multimetrele respective trms, se comporta la fel ca si chinezariile de la mivarom???

La 19.07.2021 la 21:34, KISS a spus:

masuram impulsurile din colector la tranzistorul final linii,

De ce???

Link spre comentariu
Acum 7 ore, KISS a spus:

Primul meu osciloscop l-am luat in 1990, un E102 romanesc. Cu el am reparat mii de TV color si la fiecare a trebuit sa vizualizez forma impulsurilor in colectorul finalului de linii, cu sonda romaneasca 10:1. Probabil @sesebe era la gradinita in timpul ala cand unii dintre noi reparau Grundig ''cu conserve'', Nordmende SK2, Telefunken cu tub Delta sau Blaupunkt FM100. Cine avea sonda 100:1 in timpul ala? ca daca stau bine si ma gandesc chiar osciloscopul era un lux pe vremea aia.

Tot nu mi-e suficient de clar! am reparat si eu, nu mii, dar citeva sute de tv. color in mod sigur si nu am simtit niciodata nevoia sa vad forma impulsurilor in colectorul finalului BO! Si nici ceilati colegi sau cunoscuti care faceau depanare!

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Marele Savant a spus:

...... 

De ce???

Se vede ca nu prea ai reparat televizoare folosind osciloscopul. 

Adevărul este ca în colector la finalul linii la un TV nu prea era necesar sa masori pe cind la un monitor CRT era obligatoriu sa masori la toare rezoluțiile și frecventele de refres de care era capabil. Monitoarele comuta niște condesatorii cu ajutorul unor MOS-FET-i și trebuia sa fii sigur ca se realizează o comutare corecta. 

Forma ca forma dar cel mai importanta era amplitudinea maxima a impulsului. 

@KISS încă aștept poza cu specificațiile la sondele 10x folosite de tine care merg pina la 2000-3000V.

Cum se numește atelierul de cirpeli haudiofile unde folosești tu echipamente "out of specifications" ca să te prefaci ca faci masuratori superperformante? Îmi trebuie sa știu sa nu trimit pe nimeni acolo. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
16 minutes ago, Marele Savant said:

Tot nu mi-e suficient de clar! am reparat si eu, nu mii, dar citeva sute de tv. color in mod sigur si nu am simtit niciodata nevoia sa vad forma impulsurilor in colectorul finalului BO! Si nici ceilati colegi sau cunoscuti care faceau depanare!

Domnule, cand repari orice aparat trebuie sa faci un set de masuratori. La TV se incepea cu sursa, adica se masurau tensiunile livrate de sursa si riplul pe barele alea. In general se schimbau condensatorii de filtraj, chiar daca, aparent pareau buni. In baleiajul orizontal se verifica forma impulsurilor la trafo driver, forma impulsurilor in baza tranzistorului final si in colectorul acestuia. Asta se facea obligatoriu pentru ca puteai avea surpriza sa functioneze aparent corect, dar daca semnalul de atac in baza era deformat se ardea in cateva ore sau zile finalul de linii. Amplitudinea impulsurilor din colectorul finalului de linii si forma acestora iti indicau daca etajul final lucra corect. La fel se facea si in baleiajul vertical, pe langa schimbarea condensatorilor electrolitici se verifica si tensiunea de alimentare, forma semnalului, inclusiv semnalul de stingere pe cadre. Puteai sa ai imagine lipsa  dar cu rastru si sa fie de vina verticalul nelivrand semnale de stingere pe cursa inversa la etajul video.

Astea le faceau cei care aveau cu ce si nu-si bateau joc de meserie sau de client. Altii schimbau doar piesa defecta, fara a cauta cauza,  si mergea televizorul inca doua zile, apoi venea inapoi. 

23 minutes ago, sesebe said:

Cum se numește atelierul de cirpeli haudiofile unde folosești tu echipamente "out of specifications" ca să te prefaci ca faci masuratori superperformante? Îmi trebuie sa știu sa nu trimit pe nimeni acolo. 

Vezi ca deja incepi sa devii obraznic!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări