Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laptop

Postări Recomandate

• Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

40 minutes ago, sesebe said:

Dac intelegi cum functioneaza schema intre a doua bobina de mod comun si tranzistorul de putere atunci vei sti de unde apare acea tensiune.

Condensatorul ala de filtraj de dupa punte, C1 pe schema, e la 420V....nu cred ca rezista la 500Vdc. In general filtrajele se pun la tensiuni mai mari decat tensiunea nominala de lucru. De exemplu la o tensiune de 16Vdc nu o sa gasesti filtraj la 16V ci la 25V. Cred ca stii ca in gol, fara consum, tensiunea tinde sa creasca.

Link spre comentariu
2 hours ago, UDAR said:

Cu Brymen-ul în sarcină scade de la 12.36 la 12.18V ceea ce e normal.

Visez demult la un Brymen, mai ceva ca la fluke, dar o sa ramana muuult timp la capitolul vise :rade:

Nu ca UNI-T_ul ce-l am acuma n-ar fi ok ( e de departe cel mai bun din tot ce am sau am avut pana acum ) plus alte 2 Trms n-ar fi ok, din contra, imi plac toate multimetrele pe care le am ( vreo 6 ), dar brymen e asa...o fita la care visez ( am dreptul, nu? :rade:).

@quinn scuze pentru offtopic, o sa fac ordine in cursul zilei de maine.

Deci nu ai pfc activ pe sursa, vezi ce zice si @UDAR despre cazul lui referitor la posibilele cauze ale masuratorii, care evident este o eroare, explicabila cel mai probabil prin zgomot cu care multimetrul nu se descurca ( exista exemple de multimetre scumpe asa cum e Brymen, in special modelele noi, care se descurca asa cum @UDAR a aratat ).

Daca chiar trebui sa repari alimentatorul ( eu n-as mai incerca, recunosc, nu merita in opinia mea ), atunci daca n-ai schimbat inca mosfetul as zice sa o faci, si sa-ti arunci un ochi si pe la snuberizare.

Si, desigur, poti doar spera ca n-au aparut ceva probleme si prin bobinajul trafului, ca nu prea ai ce sa faci intr-un astfel de scenariu.

Link spre comentariu

Eu zic să revenim la subiectul topicului.Cred că ajunge ce s-a spus despre aparate de măsură...

@quinn În afară de tensiunea aia exagerată pe condensatorul de filtraj, sursa mai scoate ceva la ieşire ? Având schema postată la pagina 3 de sesebe, poţi face cva măsurători.Mi se pare destul de ciudat modul în care a fost figurat controllerul sursei, cam neinspirat şi greu de urmărit.Probabil schema e scoasă prin ,,reverse engineering,, de cineva, nu e schema de service...

Link spre comentariu
Acum 6 ore, validae a spus:

Eu zic să revenim la subiectul topicului.Cred că ajunge ce s-a spus despre aparate de măsură...

Nu înainte sa fac si eu oleaca de off-topic: Masuratori de cc. peste care se suprapun impulsuri se fac cu filtru trece-jos la intrarea aparatului de masura. La multe aparate, acest lucru se specifica în instructiunile de folosire si se da chiar si o schema cu valori pentru filtru. Asemenea filtre, daca nu vin odata cu aparatul, se gasesc ca accesoriu pentru aparat. Am o vechitura de PU510 (practic copie dupa ABB), la care am o trusa întreaga de accesorii, inclusiv FTJ, sonda FIT (aia de juma' de metru pomenita de colegu'), sonde RF, etc.

Link spre comentariu

Vă rog să continuaţi discuţiile pe tema măsurătorilor pentru forme de undă deformate şi orice altceva asemănător pe topicul de mai jos, unde am mutat mare parte din offtopic

Să păstrăm totuşi topicul despre sursa de laptop la subiectul iniţial, fiindcă e de interes.

https://www.elforum.info/topic/148340-măsurători-eronate-în-surse-ce-deformează-puternic-forma-de-undă

Link spre comentariu
Acum 20 ore, mac01 a spus:

@quinn

Schimba condensatorul de filtraj...cel de 47uF care l-ai pus si pune in loc unul de 100-120uF cum scrie in schema.

Masoara din nou cu acel aparat pe pinii condensatorului si spune-ne din nou ce tensiune ai.

Am pus unul la fel ca valoare in paralel iar situatia este aceeasi.

Link spre comentariu

M-am gandit sa pun o sarcina pe aceasta tensiune,adica un fel de FTJ si am conectat 2 becuri inseriate,

unul de 10W iar celalalt de 15w(n-am avut 2 asemanatoare)pe acea tensiune.Tenisunea a scazut la aprox 

336Vcc la  tensiunea retelei de 236Vca.Acum nu stiu, daca deconectez aceasta sarcina ar putea exista varfuri

care sa strapunga armaturile condensatorului?

Am conectat si un bec de 25v/21w sarcina la iesirea sursei iar tensinea nu scade decat cu 0.1V adica ramane la 19,8V.

Editat de quinn
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări