Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa laptop

Postări Recomandate

• Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 12 minute, dan cod a spus:

Poate ne batem gura de pomana pe aici. 

Cred ca da. Vad ca apar si comentatori..............

Acum 1 minut, maxente a spus:

Eu cred ca nu masoara bine aparatul ala in curent continuu.

A fost prima chestie pe care am vrut sa o intreb dar am zis ca totusi a reusit sa treaca peste nivelul acesta in cei peste 10 ani de cind posteaza pe forum.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu am zis ca sunt expert in surse de laptop, si nici nu am dat verdicturi cu pretentie de dogma...

Experienta mea imi spune ca sunt foarte putine surse de acest tip cu PFC activ pentru puteri sub 100W. Nu pot vorbi decat despre cele pe care chiar le-am desfacut, desi prin mana mi-au trecut semnificativ mai multe.

In general intrarea se face prin MOV / filtru EMI / NTC / siguranta si apoi urmeaza puntea cu filtrajul aferent de unde merge spre partea de comutatie PWM.

PFCul "normal" ar implica macar inductanta si tranzistorul de comutare inaintea filtrarii.

Ca rezultat al lipsei PFC tensiunea uzuala pe condensatorul de filtrare este undeva la 320V...

Insa cred ca tipic nici la sursele cu PFC tensiunea pe filtraj nu depaseste 400V.

"The caveat" este ca sursele pe care le-am demontat este posibil sa fie mai vechi - imi pare ca exista o reglementare CE care interzice surse fara PFC peste o anumita putere... deci probabil ca dupa o anumita data prevederea respectiva sa induca si consecinte.

Deci ceva pus pe internet ... privesc cu retinere, depinde si din ce tara a fost achizitionata sursa, nu este de mirare ca pentru a economisi 2$ sursele livrate sa fie fara PFC acolo unde asta nu este obligatoriu sau nu se controleaza (...Ro...)

Probabil ca sunt colegi, inclusiv @dan cod care au experienta practica cu un numar mare de astfel de surse si pot sa confirme sau sa infirme ceea ce spun din experienta mea limitata.

Link spre comentariu

Fara o poza cu placa nu putem fi siguri daca are sau nu pfc activ, insa ca fapt divers am intalnit fix problema asta la un alimentator Asus ( parca ), fara PFC si la care crapase condul mare din primar, si pe care dupa inlocuirea lui ( si a altor componente gasite defecte ), am masurat tot 500V.

Stiam ca nu are nici o logica sa se intample asta, ca nu aveau de unde sa fie 500V acolo, totusi erau masurati cu multimetre bune, si atat erau, m-am sucit in fel si chip si n-am reusit sa le gasesc explicatia, cum n-am reusit sa inteleg nici de ce cond de 450V nu pocneste cand masori 500V pe el...

Singura explicatie banuita e ca sunt varfuri parazite care pacalesc multimetrul ( nu aveam sonda HV sa pun osciloscopul acolo ).

Alimentatorul nu merita reparat asa ca l-am aruncat...

Cred ca acelasi lucru e de facut si aici, nu merita reparate.

Link spre comentariu
Acum 44 minute, Marian a spus:

Nu vorbim despre chinezarii de la mivarom.

Multimetrele Trms masoara ok in banda lor, ceea ce le poate pacali sunt asa cum am zis varfuri parazite de frecvente si amplitudini foarte mari.

AI impresia ca eu nu stiu asta?

Nu pricepi ca e o anomalie? Una a carei explicatie n-am gasit-o si-am renuntat pentru ca nu merita, modelul era prea ieftin sa-mi bat capul cu depanarea.

Iti dai seama ca stiu si eu ca reteaua e la 230Vca si 50hz...

Stii ce osciloscop am ( acel Rigol ), si stii ca pe 10x are 100V/div.

Nici eu n-as mai face asta dupa patania cu intrarea defectata a celuilalt osciloscop, nu mai masor nimic peste 150V fara sonda 100x fixa.

@quinn ceea ce intereseaza este o poza cu fata componentelor, aia arata mult mai usor arhitectura.

Daca are pfc atunci o sa aiba in partea dinspre retea ( cea cu tensiune mare ) pe langa bobina dubla de la filtrul EMI ( daca exista ), inca o inductanta, un mosfet si-o dioda in plus fata de mosfetul ce comanda traful sursei. 

Este un singur mos-fet in primar

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări