Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

George Dan Oprescu şi cărţile lui de iniţiere în electronică

audio1984

Postări Recomandate

• Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

14

• icar

12

• doru3160

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

Cu siguranță fiecare are drumul lui în viața și de regulă își croiește singur acel drum. La noi pe strada eram un grup de 8 copii cu vârste apropiate, colegi de nebunii. Doar eu și încă unul am avut pasiunea asta, și doar eu am avut noroc sa scot și bani din pasiune. La început prin mici găinarii in depanare, pe urma, prin completarea competentelor, într-un job stabil, depanare aparatura industriala, cu pondere AMC. Băiatul meu deși a avut, cum spui, toate condițiile să învețe, nu l-a pasionat. A dezmembrat câteva aparate și cam atât. Acum lucrează în IT și ia salariu mai mare decât al meu, cu vechime de pensie aproape. Cum poate să mă deranjeze așa ceva? Dimpotrivă, mă bucur că nu a îmbrățișat o pasiune fara viitor. Electronica așa cum am prins-o noi, e pe cale de dispariție. Acum altele sunt cerințele, și un montaj din Oprescu nu mai incita la lucru copiii de azi, decât cu mici, foarte mici excepții. E asa cum spunea @mircea, vad pe telefoane sau tablete fel de fel de avioane și rachete și eu vreau să-l dau pe spate cu un licurici sau un radio cu 2 tranzistori. Nu merge, oricât de mult ne-am dori. 

Link spre comentariu

Draga @doru3160 nu sunt de accord ca astazi e mai bine.

Astazi se face risipa si planeta are resurse limitate .Inainte cu 2-6 tranzistori un pumn de rezistente si condensatoare faci un radio AM ok.

Au reusit sa omoare AM cu becurile economice si alimentatoarele de laptop/UPS.

Pui un chip cu 20-30 picioruse (are inlauntru 100-1000 tranzistoare si ai un radio cu acoperire de la 10Khz la 1000Mhz dar sincer nu suna bine are sunet plat, egal... asa cum incearca sa egalizeze toata lumea si nu la salar!

Ce zici de un restaurant cu 2-3 stele Michelin la care se servesc meniuri cu carabusi, rame la protap si soparle pane !?Azi maine...pofta buna!

Editat de mila
Link spre comentariu
Acum 37 minute, mila a spus:

Au reusit sa omoare AM cu becurile economice si alimentatoarele de laptop/UPS.

Difera totusi, in functie de receptor. Eu am adunat o gramada de RR acasa si spre surprinderea mea, o parte functioneaza bine si pe AM. receptioneaza chiar si pe UL. Foarte bine a receptionat un Milcov pe Ge.

dar majoritatea sint praf.

Link spre comentariu

Ar fi necesar un G.D.Oprescu care sa publice: "Un FPGA , doua FPGA", sau "Un SDR, doua SDR".
Si atunci se pot realiza montaje electronice (dar in principal soft) care sa permita receptia AM ca si cum becurile ar fi stinse.
Sunt totusi putini cei care bine stapanesc electronica si informatica in acelasi timp si sa aiba chef sa publice la nivel de amator.
Cred ca este destul de greu de coborat nivelul explicatiilor.
Asta este, lumea evolueaza.

Link spre comentariu

Dacă li s-ar arăta copiilor, poate că ar fi interesați. Când le-am arătat unora de a 8-a niște rezistențe și ceva condensatori au fost atrași, se mirau ca vițelul la poarta nouă. Depinde cine le face introducerea să zic așa, erau cam 30 în clasa respectivă. 

Partea proastă e că nu au introdus așa ceva în programă, poate doar la tehnologică, asta doar teoretic, un pic la fizică...Chestia e că costă, nu avem toalete darămite așa ceva. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@doru3160

Așa este, fiecare cu drumul său în viață, nu e obligatoriu ca ai noștri copii să ne urmeze pasiunile, oricare condiții ar avea. Lumea s-a schimbat radical, iar cine nu pricepe asta e liber să doarmă și să  viseze frumos mai departe.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Si atunci se pot realiza montaje electronice (dar in principal soft) care sa permita receptia AM ca si cum becurile ar fi stinse.

nu mi s-au parut superioare sdr-urile, chiar de fabrica fiind pe UL si UM. Parca mai bine functioneaza RR cu DSP, chiar alea ieftine cu chipuri de 2 dolari de la SiLab!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Liviu.Mihaiu a spus:

Sunt totusi putini cei care bine stapanesc electronica si informatica in acelasi timp si sa aiba chef sa publice la nivel de amator.
Cred ca este destul de greu de coborat nivelul explicatiilor.

Daca nu esti in stare sa explici ceva cu cuvinte simple, apoi e clar ca nici tu nu ai inteles.

Bre, nu ma refer la matale, vorbesc la modul general, adica despre unii pe care nu-i nominalizam. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, mila a spus:

Ce zici de un restaurant cu 2-3 stele Michelin la care se servesc meniuri cu carabusi, rame la protap si soparle pane !?Azi maine...pofta buna!

Ce să zic, mulțumesc de pofta bună și poftim la masă. 

Îmi reproșezi toate alea de parca din vina mea au fost toate, și dacă îmi revizuiesc atitudinea, vom reveni la ce a fost odată. Asta a fost evoluția independent de ce ne-am dorit noi. Noi doar ne-am adaptat. Unii mai ușor, altii mai greu, altii deloc. Ma mira postarea ca și conținut, dar dacă îmi e adresata, mulțumesc încă odată. 

Link spre comentariu
Acum 55 minute, Mircea a spus:

Daca nu esti in stare sa explici ceva cu cuvinte simple, apoi e clar ca nici tu nu ai inteles.

Bre, nu ma refer la matale, vorbesc la modul general, adica despre unii pe care nu-i nominalizam. 

In contextul pomenit de mine mai sus.
Domnule @Mircea ia explica tu aici pe forum ce este trasformata Laplace.
Ai la dispozitie cat timp vrei tu sa-ti gasesti cuvintele ca sa explici pe intelesul unui lipitor de piese care vrea sa faca un SDR ce este aia.
Eu te astept cu un comentariu pertinent.
Dar te rog sa raspunzi in acest context.

PS: Te rog sa ma scuzi daca te simti lezat ca m-am adresat cu "domnule" si nu cu "Bă", "Bre" sau cum mai obisnuiesti sa-mi spui.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

V-aţi bătut joc şi de topicul ăsta...,,noroc,, că în curând vă veţi înjura doar pe feisbuc.Noroc bun atunci...

Avem FPGA-uri şi microcontrollere....lucky us. Dacă mâine va fi o erupţie solară masivă şi se bulesc absolut toate transponderele,telefoanele mobile, sateliţii, reţelele mobile GSM, etc.....ce puii mei mai faci cu alea ?

Vei vrea să comunici şi vei fi dependent de ,,low technology,, aia cu trei tranzistori, de-a lui G.D. Oprescu. Să te văd ce mai faci cu softurile tale, iar ăia care ştiu doar ,,embedded,, o să se trezească precum o maimuţă din Congo în mijlocul New Yorkului..

O să ziceţi că sunt nebun şi asta e o utopie....dar e chestiune de timp.Să sperăm că nu vom apuca asta şi nici nepoţii noştri...

Link spre comentariu

se ''bulesc'' si tranzistoarele nu doar satelitii si tel. mobile! cica doar lampile nu sint afectate, asa ca preventiv mi-am construit doua receptoare cu reactie pe lampi!

Link spre comentariu

Se bulesc doar alea montate pe circuite, nu şi alea din sertar...dar atunci va fi mare nevoie de ăia mai proşti care nu ştiu să se joace FPGA, ci doar care înţeleg un pic cum funcţionează electronica de bază.Restul o să plângă după feisbuc..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări