Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

George Dan Oprescu şi cărţile lui de iniţiere în electronică

audio1984

Postări Recomandate

Acum 10 minute, grosu99 a spus:

Aici trebuie sa remarc rolul cluburilor de electronica unde copii sa fie indrumati

Exista de ceva timp astfel de cluburi cam in toate orasele tarii. Se numesc altfel acum.
Si se face ceva programare, robotica. Se lipesc Led-uri , senzori, motorase ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

14

• icar

12

• doru3160

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

@grosu99

Corect, cluburile de electronică pentru copii ar fi cheia dezvoltării lor în această direcție.

Pentru că se găsesc kituri de montaj, slavă Domnului, și la prețuri bune, dar copii mai trebuie și îndrumați de către cineva.

Generația mea  vâna apariția kiturilor IPRS Băneasa prin librării și era o întreagă aventură să obții de la părinți acei bani. De exemplu, o "sirenă autosalvare" era 71 de lei, foarte mult pentru 1978, când aveam eu 10 ani și eram doar un copil cu părinții simpli muncitori în niște fabrici oarecare.

Un bun producător de kituri diverse este acesta, dar mai sunt și alții:

https://www.romydesign.ro/oferta.html

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Eugen2 a spus:

Corect, cluburile de electronică pentru copii ar fi cheia dezvoltării lor în această direcție.

Am spus si mai sus. Exista astfel de cluburi. Si exact ca inainte de '89 activitatile sunt sponsorizate de stat (sau fonduri europene).
Nu se mai face "catel electronic" cu transistori. Se face cu microcontrolere.
Si chiar se fac robotei de catre copii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Liviu.Mihaiu

Știu de ele, sunt doar în marile orașe ale țării și nu în toate.

Ce fac ei acolo pe de-o parte e bine, pe de-o parte nu prea. E bine că asamblează din module și programează  roboței, e rău  că nu stăpânesc elementele de bază din teoria și practica Electronicii. Cunosc câțiva astfel de tineri, sunt pricepuți la cele enumerate mai sus, dar dacă îi întrebi de aplicațiile practice ale unui tranzistor sau să explice funcționarea unui "licurici" cu 2 LED-uri, îi bagi în ceață totală...

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Eugen2 a spus:

dar dacă îi întrebi de aplicațiile practice ale unui tranzistor sau să explice funcționarea unui "licurici" cu 2 LED-uri, îi bagi în ceață totală...

Poate asa este si bine.
Un copil nu poate sa inteleaga (si este greu de explicat si de catre profesor) functionarea unui tranzistor sau a unui "licurici".
Lucrurile astea se invata mai tarziu.
George Oprescu intra uneori in amanunte. Dar nu prea mult. Vezi 'constructia unui televizor'.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Unii sunt specializati in conceptie, altii in sisteme (embedded). 

@Eugen2, aveti copii? 

Daca da, faceti un test. Invitati cativa prieteni ai copiilor si faceti niste licurici ca cel de mai jos. Se vrea un fel de furnica, dar puteti face si paienjeni, etc. 

In testul facut de mine am lipit eu totul in afara de picioare, unde au intervenit copiii. Se mai vad 4, erau 6 original, au cazut. 

Cat timp au fost copiii captivati de licurici? Va las sa ghiciti. Apoi intelegeti ca o generatie nascuta cu tableta in mana nu vede nimic extraordinar intr-o galena de telefon, ca pe vremea noastra. 

Nici robotul lui Liviu nu are viata lunga daca nu stie sa faca decat mers inainte si inapoi. 

IMG-20220707-122522.jpg

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Mircea a spus:

Nici robotul lui Liviu nu are viata lunga daca nu stie sa faca decat mers inainte si inapoi. 

Deplasarea robotului este cea mai simpla problema pentru ei.
Sunt uimiti de senzorii cu care pot fi echipati robotii.
Inteleg foarte repede ce se poate face cu un senzor acustic, optic, magnetic ... fara sa stie sau sa-i intereseze principiul de functionare in amanunt.
Sunt concursuri nationale intre diverse astfel de cercuri.
Acum ceva timp problema a fost ca robotul sa urmareasca o linie trasata aleator pe podea !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Mircea

Ai pus degetul pe rană...

Am doi băieți, unul a terminat facultatea de Informatica iar celălalt intră în ultimul an de liceu, același domeniu.

Din cauză că soția mi-a interzis să mai fac lecții de electronică cu ei încă de mici, nu au avut cum să dezvolte o pasiune în direcția aceasta. Pentru că "îmi afumi perdelele cu sacâzu' tău și faci mizerie pe covor de la cositor și de la piciorușele tăiate ale pieselor!" Am încheiat citatul. Dar nu acesta a fost argumentul forte, ci altul: "Lasă copiii în pace sa învețe carte, să ajungă oameni realizați în viață! Nu le mai băga în cap prostiile tale electronice! Că uite ce-ai ajuns tu cu pasiunea ta, un biet electrician într-o uzină!"

Așa că băieții mei, după câteva  montaje simple  electronice de când erau mici, n-au mai avut nici o tangență cu Electronica, deși puteau lua startul liniștit, având absolut tot ce le trebuie: piese, documentație, fludor, pistoale de lipit, aparate de măsură digitale și analogice, bonus un tată care să-i învețe. Lucruri pentru care eu plângeam și nu le aveam, decât cu mari sacrificii, la vremea mea. Dar, asta e viața, mergem înainte cu toții, ca fiecare... :26

Link spre comentariu
Acum 17 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

... cu un senzor acustic, optic, magnetic ... fara sa stie sau sa-i intereseze principiul de functionare in amanunt.

Au sa ajunga niste ingineri de aplicatii (a nu se confunda cu aplicatiile de telefoane), nu e musai sa fie toti conceptori. Ideea e sa fii parte din echipa, sa contribuie. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
La 21.07.2021 la 10:06, Marele Savant a spus:

A. Nicolae a conceput și publicat cel mai deșteapt modul de comanda pentru numărătoare digitale! 

Cu respect, puteti indica ceva "suport de curs" ?

Link spre comentariu

Tehnium din 1980! nu mai stiu numerele, dar intr-unul era f-metru iar in altul un C-metru, ambele folosind schema respectiva. initial am ales schema pentru ca folosea un cristal de 13 mhz, urmat de un divizor prin 13 si restul divizoare zecimale pentru baza de timp. Si cum nu aveam decit cristale (cu frecventa rotunda) de 13 Mhz (din RTP IEMI)...

ca etaj de intrare/formator TTL am reprodus (inclusiv) partea de intrare de la E0204. Inca functioneaza!

1 oră în urmă, Eugen2 a spus:

Din cauză că soția mi-a interzis să mai fac lecții de electronică cu ei încă de mici, nu au avut cum să dezvolte o pasiune în direcția aceasta. Pentru că "îmi afumi perdelele cu sacâzu' tău și faci mizerie pe covor de la cositor și de la piciorușele tăiate ale pieselor!" Am încheiat citatul.

Nasol! trebuie ca ati iubit-o mult, daca ati acceptat asta!

nu sinteti singurul, am destui cunoscuti care puteau lucra doar in balcon sau pe un colt de masa de bucatarie, cu obligatia ca la sfirsitul zilei sa nu ramana nici o urma de activitate! Personal, am o sotie deosebit de intelegatoare si totdeauna am avut spatiu pentru aceasta pasiune! 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Liviu.Mihaiu a spus:

Cum facea divizarea cu 13 ?
Se poate ?

Sigur ca da, cautati revista! asa cum am spus, singurele cristale cu frecventa ''rotunda'' erau cele de 13mhz din modulatoarele RTP!

sa nu sara nimeni ca erau de 10,700 pentru ca in RTP de banda 1, in partea de jos a benzii, era folosita frecventa de 13Mhz.

Apropo, divizoare se pot face prin oricit, chiar si divizoare fractionare, dar in 1980 faceam cu ce aveam.

Acum 2 ore, Eugen2 a spus:

@Marele Savant

Da, am iubit-o și încă o iubesc.

Felicitări pentru soția înțelegătoare, aveți o adevărată comoară la casa omului.

A mea a stiut inca inainte de casatorie, deci nu a avut ce obiecta dupa!

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Eugen2 a spus:

@Mircea

Așa că băieții mei, după câteva  montaje simple  electronice de când erau mici, n-au mai avut nici o tangență cu Electronica, deși puteau lua startul liniștit, având absolut tot ce le trebuie: piese, documentație, fludor, pistoale de lipit, aparate de măsură digitale și analogice, bonus un tată care să-i învețe 

Si daca nu era soția, dacă băieții nu au avut chemare pt asa ceva, tot nu îmbrățișau pasiunea pt electronica, asa cum am prins-o noi. Vremurile s-au schimbat, și lecturarea acelor cărți noua ne stârnesc amintiri, dar celor care nu le arde de inodat sarme cu siguranță nu le spune nimic o carte a lui Oprescu. Poate ca ar trebui mulțumiri soției. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări