Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

George Dan Oprescu şi cărţile lui de iniţiere în electronică

audio1984

Postări Recomandate

La 26.07.2021 la 0:52, icar a spus:

Oameni buni, sunt vremuri de mult apuse, dar, cei care am trecut prin ele, le privim cu nostalgie. Rezistente sau condensatori, nu am taiat in doua, dar am incercat sa fac un potentiometru din textolit ars si mai, mai ca mi-a iesit!

Parca G.D.Oprescu a avut o carte si cum sa-ti faci un magnetofon, nu? Ori ma insel?

Nu te inseli, am refacut un casetofon dupa schema sa.

La 26.07.2021 la 1:07, icar a spus:

Eu imi aduc aminte ca tranzistorii, cei cu germaniu, erau undeva in jur la 60 de lei.

Da, parca 63. Unchiul meu era sef de consignatie si mai mergeam pe-acolo sa admir niste MP 35 si 38, erau NPN-uri si imi trebuiau pentru un receptor portabil.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

14

• icar

12

• doru3160

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

La 24.07.2021 la 11:11, Marele Savant a spus:

Pai despre GDO nu prea sint multe de spus, chiar imi amintesc ca a mai fost cel putin un topic si a murit repede si acela.

Publicatiile lui sint cele care se stiu, iar ca om, tinind cont ca a trait relativ izolat, fara familie si prieteni, sint sanse minime ca cineva de pe forum sa-l fi cunoscut personal!

Omul a avut un realt talent pedagogic, a avut un start bun, acces la mijloace de documentare cum nu aveau altii, dar s-a plafonat la nivelul pe care l-am vazut in cele publicate de dumnealui!

Toti am inceput, cred, cu receptoare cu 1-3 tranzistoare si preamplificatoare de microfofon, dar nu am ramas (iarasi cred) la acel nivel intreaga viata!

Amintiri, nu numai ca l-am cunoscut dar am avut norocul sa ma invete cum sa leg niste sarme si sa le fac sa cante........GDO a murit in 1998 accidentat de o masina, casa unde a locuit a fost devalizata si ulterior daramata nu a mai ramas nimic .....decat amintiri.....ca fapt divers a facut mai mult decat montaje cu 3 tranzistori......a conceput si construit un XEROX/COPIATOR dar bineinteles au venit baietii cu ochi albastri si aparatul a fost distrus.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Seara buna, 

Intrucat am vazut un interes deosebit pentru cartile maestrului G.D. Oprescu, m-am gandit sa-l rog pe amicul Funkmuseum sa scoata de la naftalina colectia acestuia. 

Iata asadar, cea mai mare parte a cartilor scrise de G.D.O. :

Carti-GDOprescu.jpg

Click pe poza ptr. a accesa link-ul catre carti. Stati linistiti, mediul nu este virusat, e o zona sigura. 

In speranta ca cel putin unora le-am facut o surpriza placuta, grupul YO3KXL va ureaza toate cele bune!

Cu stima, 

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Desi putine le am in format fizic, apreciez efortul de a le scana si generozitatea de a le oferi celor interesati. Am salvat cateva si in format electronic, multumesc.

Link spre comentariu
Acum 19 ore, yo3fhm a spus:

Seara buna, 

Intrucat am vazut un interes deosebit pentru cartile maestrului G.D. Oprescu, m-am gandit sa-l rog pe amicul Funkmuseum sa scoata de la naftalina colectia acestuia. 

Iata asadar, cea mai mare parte a cartilor scrise de G.D.O. :

Carti-GDOprescu.jpg

Click pe poza ptr. a accesa link-ul catre carti. Stati linistiti, mediul nu este virusat, e o zona sigura. 

In speranta ca cel putin unora le-am facut o surpriza placuta, grupul YO3KXL va ureaza toate cele bune!

Cu stima, 

Cezar YO3FHM

Mii de multumiri si sanatate maxima !

Link spre comentariu

@grosu99

Se vede ca nu ai crescut cu aceste carti ale Dumnealui.

Aceste carti, si altele, au canalizat mii de copii spre electronica. Eu am fost unul dintre ei.

Daca nu stiii, nu huli!! Asa spune si Biblia.

Edit: a nu huli= a nu iti bate joc, a nu lua in deradere, a nu a lua la misto. 

Pentru asta iti propun:

- rasfoieste acele cati,

- analizeaza posibilitatile materiale de la acea vreme in materie de componente electronice 

- care au fost solutiile lui de realizare a acelor montaje

- care au fost procedurile de verificare si reglare a acelor aparate produse de el

- care sunt recomandarile date pentru realizarea acelor montaje.

Astazi lumea lucreaza cu Arduino...Rib...etc...   Nu mai vrea nimeni sa faca un cablaj....sa lipeasca niste piese...sa alimenteze...sa iasa fum din ceva.......si sa o ia de la capat.

Scuze de OFFtopic.

Stima.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

@grosu99

Același lucru care este de o importanță infinită la învățătorul (sau învățătoarea noastră) din clasa întâi: ne-a pus creioanele în mâini, ne-a învățat scrisul, cititul și socotitul, ne-a corectat, ne-a valorizat și ne-a încurajat. Într-un cuvânt, ne-a dat aripi.

Asta ne-a învățat și G.D. Oprescu prin cărțile lui: că se poate. Că nu trebuie să descurajăm atunci când eșuăm, că nu trebuie să fim savanți în teorie pentru a reuși practic un montaj electronic. Și că mereu se poate mai bine. Și că mereu ai câte ceva de învățat. Că Electronica este un lucru curat, frumos, îngrijit și complet, chiar dacă nu-i musai complex. Că e foarte important în viață să faci ceea ce îți place, indiferent că îți câștigi pâinea din asta sau e doar un hobby. Și că lucrurile mărunte pot aduce satisfacții uriașe. De aceea, noi, cei care am crescut "cu" și "prin" cărțile dumnealui (și ale altora) vom prețui mereu ce am primit și nu vom da uitării niciodată oamenii providențiali din existența noastră, care au ales să ne dăruiască și nouă din experiența lor și mai ales din bucuria nemărginită a acestui domeniu deosebit: Electronica.

Link spre comentariu

@grosu99

Păi cine-a spus că am rămas cu toții la nivelul copilăriei, când activam la Cercul de Electronică de la Casa Pionierilor?

Stai liniștit, că fiecare a evoluat de atunci, fie ca meserie, fie ca hobby.

Era vorba despre niște cărți care ne-au ajutat pe mulți dintre noi să luăm startul cândva, demult. Și pentru asta îi apreciem pe autorii acestora și le suntem recunoscători, printre ei aflându-se și G.D. Oprescu. 

Și ce înseamnă că "e timpul să evoluăm"? Să ne inventăm fiecare câte un alt trecut, câte o altă copilărie, cu alte cărți de electronică și cu alți oameni inimoși care ne-au deschis ochii și ne-au îndrumat pașii? Astea au fost timpurile, astea au fost cărțile, ăștia au fost oamenii. Dar asta nu înseamnă că noi am stagnat la montajele din cartea "Un tranzistor, două tranzistoare" a lui Ilie Mihăescu.

Link spre comentariu

Pina la urma, multe din schemele lui G.D.O. ar pune in dificultate mare parte din absolventii liceelor sau chiar facultatilor de profil. Nu mai vorbim de Racheta sau Start spre viitor. Cele doua reviste sint destul de interesante daca citim cu atentie articolele de acum 40-50 de ani. Multe par de actualitate! Ma refer la articolele tehnico-stiintifice publicate in reviste, nu la schemele electronice! Citesc aici adesea postari de viitori ingineri care nu au cunostinte elementare de elctronica! si apoi injura guvernul si se mira ca ajung sa puna marfa in raft la Lidl!

Acum 9 minute, Eugen2 a spus:

Dar asta nu înseamnă că noi am stagnat la montajele din cartea "Un tranzistor, două tranzistoare" a lui Ilie Mihăescu.

Incepatori se nasc mereu, prin restul lumii inca apar carti pentru acestia, cu scheme simple cu 1-2-5 tranzistoare. Si sint scumpe foc, chiar daca internetul e plin de scheme!

Link spre comentariu

Aici trebuie sa remarc rolul cluburilor de electronica unde copii sa fie indrumati,unde sa ai pe cine trage de maneca daca nu sti ceva. Utile ar fi si niste "sirene wau-wau " pe care sa le poata cumpara tinerii.

Link spre comentariu

Marele Savant

Foarte bine punctat!

Dar eu am răspuns strict comentariului colegului grosu99, care a spus că e timpul să evoluăm. Cum să evoluăm, să ne inventăm un alt trecut? Ăsta a fost, cu bune și cu rele! Cu cărțile astea am crescut, din ele am învățat, dar de atunci lucrurile s-au schimbat pentru noi toți.

Că sunt absolvenți de liceu sau (mai grav!) de facultate de profil,  pentru care schemele GDO reprezintă misterele din Triunghiul Bermudelor, asta e altă poveste. :limb:

Și da, pentru începători, cărțile de acest gen sunt aur curat. Păcat că nu prea mai apar și nu mai sunt nici Cercuri de Electronică unde copiii să se inițieze în tainele acestui minunat domeniu...

pan widget

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări