Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

George Dan Oprescu şi cărţile lui de iniţiere în electronică

audio1984

Postări Recomandate

La 23.07.2021 la 16:58, Marele Savant a spus:

OK, scoatem superheterodina, ramin restul la nivel de casa pionierilor!

GDO explica si cum sa desfaci un cond. electrolitic, sa-l tai in bucati ca sa faci unele mai mici ori cum sa faci doua rezistente dintr-una!

In revista pioniereasca Start spre Viitor a fost publicat un TRx de amator cu dubla schimbare de frecventa si filtre electromecanice, si chiar si A412 cu filtru SSB cu cristale a fost publicat intr-unul din volumele din seria "Creatiei Tehnico-Stiintifice Pionieresti" de la inceputul anilor '80...

Treaba cu taiatul condensatorilor si rezistentelor este probabil o reminiscenta a unor vremuri si mai de demult, in care componentele se gaseau greu si mai ales unele erau foaaaarte scumpe. Cu ani in urma, un amic radioamator de aici din YO3 mult mai in varsta decat mine, imi povestea din copilaria sa electronica cum elev de liceu fiind, cu banii pe care-i primea de la parinti nu si-a putut permite sa cumpere un electrolitic de filtraj (se foloseau socuri de filtraj in loc), si de abia cand a ajuns angajat cu primul sau salariu s-a dus direct in magazin si si-a cumparat condensatorul electrolitic mult visat. In mod sigur si GDO a prins si el vremurile acelea si probabil de atunci au ramas treburile aacelea de tip Hagi Tudose cu doua rezistente obtinute dintr-una sau cu bobinatul transformatorului de linii TV  acasa.

Nici n-ar fi de mirare asta, deoarece in mod similar cu niste "sechele electronice" am ramas si unii dintre noi astia care din cauza ca in tinerete nu aveam acces la componente si am balit dupa ele, am ramas marcati si am ajuns mai tarziu sa prezentam sindromul acela Homo Electronicus Strangatorus...

Oricum ar fi fost, ca incepator in anii aia sigur treceai prin schemele lui GDO, iar faptul ca inca si azi ne amintim de el, este ceva.

Altfel sunt sigur ca peste 30 de ani nimeni nu va deschide p'aici vreun topic despre veunul dintre noi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

14

• icar

12

• doru3160

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

Da Traian.Peste 30 de ani cred că nimeni nu va mai lipi vreo piesă!...Cel puţin nu în construcţii proprii...

Aţi văzut că şi în depanare se practică..."altă placă în locul celei defecte".

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Traian B a spus:

Nici n-ar fi de mirare asta, deoarece in mod similar cu niste "sechele electronice" am ramas si unii dintre noi astia care din cauza ca in tinerete nu aveam acces la componente si am balit dupa ele, am ramas marcati si am ajuns mai tarziu sa prezentam sindromul acela Homo Electronicus Strangatorus...

Cata dreptate ai. 

Link spre comentariu

In afara de acele montaje electronice scoase de IPRS nu prea aveai acces la piese.Ca sa nu mai zic de documentatii sau date de catalog.Poate in Bucuresti era mai bine din punctul asta de vedere.A,si mai era si televizorul bunicii din care dispareau ca prin minune piese !

Link spre comentariu

Pai nu era pret unic pe tara? In Buc. era 63,50 lei si cand au aparut cele in plastic erau 42 lei.

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu

Oameni buni, sunt vremuri de mult apuse, dar, cei care am trecut prin ele, le privim cu nostalgie. Rezistente sau condensatori, nu am taiat in doua, dar am incercat sa fac un potentiometru din textolit ars si mai, mai ca mi-a iesit!

Parca G.D.Oprescu a avut o carte si cum sa-ti faci un magnetofon, nu? Ori ma insel?

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 35 minute, dumitrumy a spus:

Pai nu era pret unic pe tara? 

Ba da, însă după atâția ani, informația e mult deformata de memorie. Fiecare își aduce aminte cum poate...dacă poate. :rade:

Link spre comentariu

Primul tranzistor achizitionat a fost un EFT 306 cu punct alb, era ceva mai ieftin, parca 56lei...

@icar CONSTRUITI UN MAGNETOFON afost a lui  GEORGE RACZ...

Editat de okean
Link spre comentariu

Nu ,era un P4 mai mic similar ca dimensiuni cu MP25....cel puțin așa îmi aduc aminte , sunt vreo 48 de ani de atunci!....dar, se poate să-mi joace feste memoria!:84

Link spre comentariu

Ăștia rusești erau accesibili și pt ca multe aparate de radio de buzunar erau sortite dezmembrării. Mai târziu au apărut și autohtonele în cantități mai mari pe piata, ca să mai ajungă și câte ceva la dezmembrat. Nu mai rețin prețul pieselor din anii 70, poate și pt ca nu m-am omorât cu cumparatul. Majoritatea erau din dezmembrări, și mai făceam schimburi sau chiar ne împrumutam între noi. Eram un grup de 4 copii ce ne luam la întrecere fiecare ce a mai făcut. Pt încercat un montaj, mergeam cu lista și luam cu împrumut dacă piesa nu era disponibila. Se mai întâmpla să se și ardă câte unul. Atunci se negocia. Mai târziu au apărut kiturile IPRS. Deja era alta treaba cu gasitul de piese. La început majoritatea rezistentelor erau din aparate cu lămpi, cele mai mici erau de 1w. Asta era treaba, astea erau vremurile. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări