Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

George Dan Oprescu şi cărţile lui de iniţiere în electronică

audio1984

Postări Recomandate

Nu, dar am aflat de mic cum functioneaza si cum se face. A fost prima carte de GDO pe care am citit-o. Dupa celelalte nu m-am înghesuit pt ca am primit carti din RFG.

@okeanMultzam pt link.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 129
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

14

• icar

12

• doru3160

12

• Mircea

9

Top autori în acest subiect

Printre noi erau mai populare cataloagele Oppermann sau RIM. Ce ma deranja la ele, era faptul ca nu aveau mare lucru în domeniul radio.

Link spre comentariu

Pentru subiectul recepţiei posturilor străine înainte de 90, vă rog să postaţi pe topicul pe care l-am făcut prin despărţirea postărilor ce nu aveau legătură cu GDO.Aici să discutăm doar de subiectul dedicat.Vă mulţumesc pentru înţelegere.

Link spre comentariu

Pai despre GDO nu prea sint multe de spus, chiar imi amintesc ca a mai fost cel putin un topic si a murit repede si acela.

Publicatiile lui sint cele care se stiu, iar ca om, tinind cont ca a trait relativ izolat, fara familie si prieteni, sint sanse minime ca cineva de pe forum sa-l fi cunoscut personal!

Omul a avut un realt talent pedagogic, a avut un start bun, acces la mijloace de documentare cum nu aveau altii, dar s-a plafonat la nivelul pe care l-am vazut in cele publicate de dumnealui!

Toti am inceput, cred, cu receptoare cu 1-3 tranzistoare si preamplificatoare de microfofon, dar nu am ramas (iarasi cred) la acel nivel intreaga viata!

Link spre comentariu

Mare Savant.Până la urmă omul a făcut ce a ştiut,adică "şcolarizare" începători.Nu cred că a avut pretenţia de-a fi un guru la nivel profesionist!

Similar,în revista Radio sovietică,la rubrica începători a publicat un ins,parcă Stepanov,ani de zile.Omul se ocupa strict de "abc" în electronică şi avea priză...

Link spre comentariu

Cred că se va mai discuta destul pe forum despre contribuţia lui GDO la iniţierea începătorilor în electronică, dat fiind că încă mai sunt tineri care îi redescoperă cărţile.Ar fi bine să mai avem electronişti cu astfel de talent pedagogic precum răposatul GDO, care să te facă să te îndrepţi spre acest domeniu cu montaje simple, dar care stau la baza electronicii.

Link spre comentariu

Si poate, mai mult de-atat, a incurajat tinerii sa abordeze si montaje mai pretentioase. Am mai spus, am construit acea superheterodina pe UUS (cu trz.) si a functionat ani intregi.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, validae a spus:

Ar fi bine să mai avem electronişti cu astfel de talent pedagogic precum răposatul GDO, care să te facă să te îndrepţi spre acest domeniu cu montaje simple, dar care stau la baza electronicii.

Asta am vrut si su sa intreb la un moment dat, cati dintre cei, care-l ''injura'' si ii considera articolele niste jucarioare de casa pionierilor, au contribuit si scris macar pe sfertul lui ?

Link spre comentariu

Maxente, am incercat, impreuna cu Serban Naicu si inca citva entuziasti, sa scoatem o revista de electronica, Radio se numea, mai pentru incepatori, dar si pentru avansati. Din pacate, a sucombat foarte reoede, din lipsa de musterii si...bani. Intre timp, a aparut internetul si tata Gugle. Cine mai cumpara reviste si carti cind, cu un clic, obtii sute de pagini de montaje, la toate nivelurile si o gramada de tutoriale.

Link spre comentariu
5 hours ago, validae said:

... care să te facă să te îndrepţi spre acest domeniu cu montaje simple, dar care stau la baza electronicii.

Nu cartile au indemnat tinerii sa construiasca, altele erau vremurile, altele erau obiceiurile/interesele si posibilitatile. 

Au apus de mult vremurile cand nu aveam acces decat la 2-3 carti si cateva piese. Acum ai acces la atata informatie cat nu-ti ajunge o viata sa o citesti macar. Nu zic ca e mai bine sau mai rau acuma, depinde de situatia fiecaruia. 

11 minutes ago, icar said:

Cine mai cumpara reviste si carti cind, cu un clic, obtii sute de pagini de montaje, la toate nivelurile si o gramada de tutoriale.

Exact. Plus accesul la simulatoare si conceptie PCB. Cate piese salvate in urma unei simulari... 

Istoric vorbind, video a distrus radioul, internetul a distrus ziarele/cartile, samd. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, BRANCA a spus:

Mare Savant.Până la urmă omul a făcut ce a ştiut,adică "şcolarizare" începători.Nu cred că a avut pretenţia de-a fi un guru la nivel profesionist!

Similar,în revista Radio sovietică,la rubrica începători a publicat un ins,parcă Stepanov,ani de zile.Omul se ocupa strict de "abc" în electronică şi avea priză...

NU am negat asta! si eu am inceput excat cu o carte a lui!

Dar ''geniu''???

Link spre comentariu

Da Mircea, despre asta e vorba. Au trecut, totusi, aproape 60 de ani de atunci. Pot sa zic ca sunt dinozaurul care a folosit dioda cu sulfura de plumb si castile, lampile, tranzistoarele cu germaniu si siliciu, circuitele integrate logice si operationale, montaje "in aer",  pe placa de lemn, pe sasiu de aluminiu si fier, circuite imprimate pe textolit si sticlotextolit, simplu si dublu strat, rezistente si condensatori cit o caramea, tranzistori cit o moneda, dar si SMD-uri si tranzistori cit un purice. 

Acum 12 minute, Marele Savant a spus:

Dar ''geniu''???

Mare Savant, o sintagma izvorâta mai degraba din entuziasmul admiratiei fața de G.D. Oprescu, decit din realitate.

Editat de icar
Link spre comentariu
La 24.07.2021 la 17:16, icar a spus:

Maxente, am incercat, impreuna cu Serban Naicu si inca citva entuziasti, sa scoatem o revista de electronica, Radio se numea, mai pentru incepatori, dar si pentru avansati. Din pacate, a sucombat foarte reoede, din lipsa de musterii si...bani. 

Cred că mai am aproape toate numerele, mi-a plăcut revista.

Link spre comentariu
La 24.07.2021 la 2:43, Marele Savant a spus:

Dar ''geniu''???

Un mic geniu dar in ale didacticii, a explicarii functionarii circuitelor si al amanuntelor de constructie. Imi mai placea si chestia aia cu "50 la suta in plus sau in minus"!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări