Mircea Postat Iulie 21, 2021 Partajează Postat Iulie 21, 2021 Pentru ca cei care publicau erau “aleși”. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 21, 2021 Partajează Postat Iulie 21, 2021 Acum 3 ore, Mircea a spus: Sa nu uitam, ca pe vremuri, nu publica chiar fitecine. In unele cazuri trebuia acordul BOB, in altele sa demostrezi adulatie catre geniul din Carpati, etc... Mai draga, lasa-le naibii de aiureli! Numai de schemele de sonerii electronice din tehnium nu se ocupase BOB! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 21, 2021 Partajează Postat Iulie 21, 2021 Acum 2 ore, icar a spus: Mare Savant, in putine orase erau cluburi sau cercuri de electronica. Dezinteresul era uneori mai mare ca lehamitea autoritatilor de atunci. Apoi, daca nu aveai bon de casa pentru fiecare beculet, rezistenta, condensator, puteai da de necazuri! Casele Pionierilor existau in fiecare oras, cercuri tehnice in scoli si licee apareau daca exista interes. In ce priveste bonurile, si eu le stringeam, ma luasem dupa folclorul care circula in epoca. dar din zeci si zeci de colegi sau prieteni pasionati de domeniu, nu am auzit de niciunul luat la intrebari. Unul singur a avut probleme grave cu militia, dar ala mutase o parte a magaziei inteprinderii la el acasa! Intr-o perioada, acum circa un deceniu stiu ca ajunsese director. La o inteprindere de stat, desigur! Acum 16 minute, Mircea a spus: Pentru ca cei care publicau erau “aleși”. Da, arau ''alesi'' si era foarte bine asa. erau alesi cei care aveau ceva de spus, nu ca acum cind toti analfabetii pot ''publica'' toate aiurelile conspirationiste care le bintuie somnul! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 21, 2021 Partajează Postat Iulie 21, 2021 1 hour ago, Marele Savant said: Mai draga, lasa-le naibii de aiureli! Numai de schemele de sonerii electronice din tehnium nu se ocupase BOB! Mai draguta, nu vorbeste nimeni de sonerii si licurici, vorbesc de carti de literatura. Din care nu poti azi numi nici macar 5 autori romani ai epocii care au mai publicat atunci sau care sunt studiati in scoli. Produsele acelei epoci, "alesii" au fost nuli si uitati de mult. Ce se publica in Romania acelor vremuri? Romane istorice sau drame (atata vreme cat nu tratau istoria vremurilor, sau care erau cosmetizate), SF-uri si actiuni politiste (iar daca vorbeau despre imperialism sau nedreptatea capitalismului... cu atat mai bine), povesti fantastice pentru copii si chestii care nu puneau idei in mintea romanului de rand. Dar, sa ne oprim aici. Asta e topic despre GDO care a publicat ce a publicat, si multi au apreciat opera lui, la nivelul ei. Link spre comentariu
icar Postat Iulie 22, 2021 Partajează Postat Iulie 22, 2021 Acum 6 ore, Mircea a spus: vorbesc de carti de literatura. Sa-mi fie iertat, aici nu vorbeam de carti de literatura, ci de carti legate de electronica sau stiinta in general. La capitolul "literatura", de acord cu tine, erau tarabele pline de gunoaie, in care eroul era omul nou si actiunea indicăți pretioase ale tovarasului. Dar aia e altceva, aici, noi vorbeam de G.D.Oprescu, Bughițoiu, Serban Naicu. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 22, 2021 Partajează Postat Iulie 22, 2021 Spre deosebire de omul de rând, GDO si altii au avut acces la literatura din strainatate (în special periodice), de unde s-au inspirat din greu. Vorba aia, cartile din carti se scriu. Pentru amatorul de rând, fara acces la reviste straine (la mine în sat nici alea românesti, precum Racheta Cutezatorilor, Stiinta si Tehnica sau Tehnium, nu ajungeau regulat, ca sa nu mai pomenesc de alea din tarile pretene) a fost o sursa de inspiratie bine-venita. Numai ca multi au ramas la nivelul ala. Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 22, 2021 Partajează Postat Iulie 22, 2021 Acum 15 ore, franzm a spus: Spre deosebire de omul de rând, GDO si altii au avut acces la literatura din strainatate (în special periodice), de unde s-au inspirat din greu. Vorba aia, cartile din carti se scriu. Pentru amatorul de rând, fara acces la reviste straine (la mine în sat nici alea românesti, precum Racheta Cutezatorilor, Stiinta si Tehnica sau Tehnium, nu ajungeau regulat, ca sa nu mai pomenesc de alea din tarile pretene) a fost o sursa de inspiratie bine-venita. Numai ca multi au ramas la nivelul ala. Am fost putin surprins, am construit o superheterodina cu Ge din "Caleidoscop de electronica" si am regasit schema intr-o alta lucrare dupa cateva zeci de ani. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 (editat) La 20.07.2021 la 21:25, Marele Savant a spus: Cu toata durerea, dar daca vrem sa spunem adevarul, schemele propuse de GDO nu depaseau nivelul de Casa Pionierilor, se adresau incepatorilor! Cei care atunci nu au pus mana pe un catalog Heathkit rasfoindu-l de sute si sute de ori timp de 10 ani cu kile si kile de bale curgandu-le pe fiecare pagina asa precum am avut eu ocazia, aceia nu pot sti cum anume ar fi putut arata electronica lor de amator, cea de dincolo de "Catel Electronic", de "Sirena Uau-Uau" si de "Amplificator audio de 10W". Insa toti privim in urma cu ceva nostalgie, incat oricum ar fi fost atunci, azi avem tendinta sa vedem altfel propria tinerete si copilarie, inclusiv sub aspectul hobby-ului practicat, avem tendinta sa indulcim lucrurile si sa le acceptam, la urma urmei nu mai putem schimba nimic acum... Eu de exemplu, inca imi amintesc de faptul ca nu nivelul schemelor era problema, ci ca nu reuseam sa gasesc de cumparat cartea aia HiFi ABC, ca umplusem doua caiete de 200 de file cu scheme copiate din Tehnium dar unele fiind copiate la lumina lumanarii, inca imi amintesc ca ajunsesem sa plang deoarece era a 3-a saptamana consecutiva in care curentul era taiat si de aceea Cercul de Radio de la CPSP era inchis, si imi amintesc ca pentru a cumpara 8 tranzistoare BC109C si 2N3055 trebuia sa pierd o zi intreaga cu trenul dus-intors 2 x 40km pana la magazinul Crinul din Alexandria, cu riscul de a nici nu gasi acei tranzistori, ori cu riscul ca acei 2N3055 sa fi fost nu /6 ci /5 care nici macar nu-mi erau de folos in amplificatorul din Tehnium 1/82. Chiar si daca cele 8 tranzistoare costau echivalentul unui sfert de salariu, parca tot nu constientizez aberatia acelor situatii daca le privesc prin ochii celui ce eram atunci. Daca insa las deoparte nostalgiile si ma detasez privind azi obiectiv catre situatia de atunci, considerand si alternativele posibile ori faptul ca istoria ar fi putut face incat situatiile aceela sa fi putut continua pana azi, nostalgia este repede inlocuita intai de un sentiment de tristete si revolta, si apoi de compasiune pentru fostii mei colegi si prieteni impreuna cu care frecventam CPSP si care chiar si numai din motive materiale ori din pricina ca aveau parinti tarani cooperatori nestiutori nici macar a se semna, nu numai ca nu au putut reusi sa realizeze si ei nebunia de cheltui un sfert de salariu pe 8 tranzistoare, dar nici macar nu au ajuns sa caute HiFi ABC sau Tehnium... Editat Iulie 23, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
merck Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 Cu postul de mai sus .... ai deranjat multa lume! Pai .... fluieri in biserica??? Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 Nu, de ce ... ? Eu apreciez postul de mai sus. La sfartsitul anilor 70 si inceputul anilor 80 (si mai tarziu, pana prin 89) in Iasi se mai gaseau tranzistori, si MULT mai iefitn decat in magazinele de stat, cel mai simplu la caminele studentesti ale Fac. de Electro. Erau puse anunturi jos la afisier, mergeai la camera indicata si daca mutra iti era acceptata, erai primit si puteai cumpara tranzistorii, tiristorii sau integratele dorite. De cele mai multe ori baietii erau draguti si ne dadeau gratuit si cate o mica lectie de electronica (eram elevi atunci). HiFi ABC circula si xerografiata, dar eu am gasit-o de ocazie la un coleg de liceu. In clasa mea erau cel putin 3-4 exemplare; in general aveam incredere unii in altii si o mai imprumutam pt 2-3 zile cand eram rugati. Link spre comentariu
gica70 Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 Acum 16 ore, Traian B a spus: schemele propuse de GDO nu depaseau nivelul de Casa Pionierilor, se adresau incepatorilor! Nu-i chiar asa, era un nivel ceva mai inalt. Iti explica cu de-amanuntul cum sa aliniezi un amplificator de medie frecventa, cum sa construiesti si reglezi un schimbator de frecventa, chiar si un receptor UUS cu tranzistoare (este si varianta cu tub) usor de construit si reglat (tip pulse-counting) era propus; iti dadea acel sentiment ca nu este greu si te incuraja mereu. Cati dintre voi, pionier fiind, ati construit si pus la punct o superheterodina?! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 OK, scoatem superheterodina, ramin restul la nivel de casa pionierilor! GDO explica si cum sa desfaci un cond. electrolitic, sa-l tai in bucati ca sa faci unele mai mici ori cum sa faci doua rezistente dintr-una! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 (editat) 1 hour ago, gica70 said: Cati dintre voi, pionier fiind, ati construit si pus la punct o superheterodina?! De construit , au construit multi. De "pus la punct" nu cred că au făcut-o prea multi. Vorba aia: "faci superheterodină, dar sti ce faci ?" Editat Iulie 23, 2021 de Vizitator Link spre comentariu
okean Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 (editat) Eu, de exemplu, dupa cartea mentionata... O carte foarte interesanta de acelasi autor cu explicatii la nivel de " saiba "... Lectura placuta ! Editat Iulie 23, 2021 de okean Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 23, 2021 Partajează Postat Iulie 23, 2021 Chiar ai reusit sa faci un televizor ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum