Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre impamantare si legaturi de masa

KISS

Postări Recomandate

Cablajul lui @valderama eu zic ca este executat corect.

Aveti mai jos o poza cu amplificatorul Y de la un osciloscop.Se observa cum circuitul de masa inconjoara toata placa pe margine si absolut din toate laterale...dar absolut din toate.... pleaca trasee de masa catre componente. Se mai poate observa ca circuitul de masa este complet inchis pe toate laturile placii. Acolo la cablajul lui valderama nu este nici bucla de masa. V-ati luat de el degeaba.

Poza.

IMG-1144.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• KISS

16

• Mircea

15

• sesebe

9

• Marian

4

Top autori în acest subiect

Dle @mac01, nu s-a luat nimeni de @valderama, s-au facut comentarii la ce s-a postat. Daca nu esti deschis discutiei, atunci fa-ti blog fara comentarii.

Nu confundati bijuteria din poza dvs cu montajul posibil nesecuritar (printre altele) al colegului din discutie. Eu sunt convins ca orice parte metalica ating la acel osciloscop (cu toate panourile inchise, evident) nu mi se intampla nimic. As vrea sa cred acelasi lucru despre varianta romaneasca de amplif cu lampi, unde preferam sa nu legam la impamantare ca sa evitam buclele de masa (sic!).

Link spre comentariu
Acum 5 ore, mac01 a spus:

Cablajul lui @valderama eu zic ca este executat corect.

...

Acolo la cablajul lui valderama nu este nici bucla de masa.

Da, cablajul este executat corect.

Dacă acești experți în cablaje

@Mircea

@KISS

@sesebe

@Marian

consideră că nu este executat corect pot genera aici  ca termen de comparație un cablaj corect (două canale L+R) pentru această schemă simplă (amintesc ne aflăm pe secțiunea audio pe tuburi).

cablaj-cerut.gif

LE O situație specială @sesebescurt primat-secundar transformator de ieșire(Rdc primar 100Ω, Rdc secundar 0,5Ω).

SESEBE.gif

SCURT.gif

Unde ajunge +Va ?!, sau +Va încetează să mai existe ! în situația dată.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

D-le @valderama va informez ca eu nu sunt nici @KISS, nici fostul @popa Marius, nici @sesebe si nici altcineva ca sa va tolerez ifosele de adolescent. Ce am scris eu au fost simple observatii tehnice, si imi place sa cred ca am fost destul de politicos insa daca insistati sa fiti ursuz si nejustificat de arogant, promit sa va facilitez eu plecarea de pe forum!

Link spre comentariu
On 7/11/2021 at 3:10 PM, valderama said:

@Mircea

Câte cablaje ai proiectat-corodat-plantat-finalizat în trecut când nu exista soft dedicat ? unu-două-99 etc.

Am omis sa răspund la aceasta întrebare. Răspund acum pentru ca o noua idee este propagata, cică circuitul de masa se proiectează altfel la tuburi...

1. Am proiectat câteva cablaje de amplifuri si preamplifuri de la ‘90 încoace, exclusiv pentru uzul personal. Unele aveau brum, nu ascund si nu ma ascund după șura de coceni.

2. Nu știu de unde impresia ca un soft dedicat ar ajuta la concepția unui cablaj in funcție de aplicație. Eu nu cunosc softuri care sa te ajute sa faci un traseu de masa pentru audio. 

Ma întreb dacă Dvs credeți tot ce afirmați sau pur si simplu va ghidați după principiul “dacă nu-i poți convinge, zăpăcește-i”.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mircea a spus:

Si dacă e executat corect, cum se explica reticenta de a conecta împământarea la montaj? Bâzâie dacă o conectezi, nu-i așa?

Unde vezi reticența ?,arată. Nu bâzâie domnule.

De unde știi că nu a fost conectată împământarea la final ?!(am mai scris lucrul ăsta aici de câteva ori).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 minute ago, valderama said:

De unde știi ca nu a fost conectată la final ?!

Dvs aveți un stil... toate sunt altfel decât prezentate. Care e scopul Dvs, sa creati trafic si discuții aiurea? De ce prezentați chestii incomplete? 

Link spre comentariu

@valderama...daca o sa citesti vreodata pdf_ul ala de la valvewizard, desi ma indoiesc ca o poti face fara translator, o sa vezi de ce se conecteaza masa intr-un singur punct la chassis. Si, poate afli, ca pentru evitarea ground loop_ului la conectarea cu alt aparat, punctul de conectare la carcasa este apropiat de mufa de intrare semnal. Se observa de la o posta ca n-ai vazut niciodata vreun amplificator comercial si mesteresti dupa cum iti trece prin minte. Un exemplu e si lipsa totala a impamantarii. Sa nu mai zic de faptul ca ai lipit traful de retea de unul de iesire si afirmi ca n-ai brum deloc. Nici macar nu ai ecranat traful de alimentare, si nici pe cele de iesire, in schimb ai bricolat (tot din cablaj) un ecran peste ele care n-are nici o treaba cu campul electromagnetic. Per ansamblu, constructia aia e de nivelul incepator, ceva de genul clasa a-8a, cand entuziastul nu a auzit de norme de electrosecuritate si radiatii electromagnetice perturbatoare.

Ar trebui sa-ti dea de gandit faptul ca mai multi colegi de forum ti-au spus aceleasi lucruri, si nu din rautate, ci pentru ca altii care vor citi aici sa invete si sa nu faca aceleasi greseli.

Editat de KISS
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări