Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre impamantare si legaturi de masa

KISS

Postări Recomandate

Acum 6 ore, icar a spus:

Iertat sa-mi fie necunoasterea, ce inseamna, aici, PE?

Protective Earth (împământare de protecție)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• KISS

16

• Mircea

15

• sesebe

9

• Marian

4

Top autori în acest subiect

Acum 3 ore, Mircea a spus:

Pentru cei care nu stiu ce e izolatia dubla: cablul izolat e nivelul 1, orice parte metalica cu care accidental faza poate intra in contact este izolata cat utilizatorul nu o poate atinge este nivelul 2. 

Nu este izolata faza ? Faza nu intra in transformator printr-un cablu izolat  ? Daca este asa atunci nu vad de ce nu se poate incadra la dubla izolatie . Sau masa(GND) amplificatorului in acest caz trebuie izolata fata de carcasa ? 

Acum legat de amplificatorul din poza, eu stiam ca la amplificatoare de genul acesta sunt dublu izolate (au marcaj "dublu patrat" Cat II) . Si gnd-ul  acela se lega la impamantare pentru a reduce hum-ul  daca este cumva prezent  .

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
  • Administratori

Acel surub este masa aparatului si pentru securitate contra electrocutarii se leaga la impamantare, cine crede ca este altceva nu are decat sa lege acolo ce masă doreste su sa se spanzure de el ca nu are nici o importanta si nici nu-mi pasă

Link spre comentariu

Iertat sa-fie, pe aici cam pute a orgoliu nemasurat. Parca asist la discutii la Antena 3 sau Realitatea Tv.

Dar, daca stau bine si ma gindesc, nimic nu e offtopic, sunem in tema: reactii.

Pacat.

Link spre comentariu

Cred ca nu faceți comparațiile corecte. 

Voi comparați amplificatoare cu 40-70V pe rail (fata de masa de semnal și fata de masa difuzoarelor) cu amplificatoare ce au tensiuni de alimentare de peste 300V, tensiuni chiar mai mari decit la rețea în unele cazuri. 

În cazul unei defecțiuni (inafara trafului de alimentare) la un amplificator SS vom avea 40-70 V la liniile spre difuzoare, și asta în caz ca nu decupează releul de protecție (multe au asa ceva ce decupează boxele). 40-70V înseamnă o piscătură mica, în caz ca se simte pt ca de multe ori nici nu se simte. 

Daca apare o defecțiune de izolare la un traf se ieșire de la un amplificator cu tuburi exista toate șansele ca să ajungă tensiuni de peste 300V pe firele spre boxe. La tensiunea aceasta dansezi serios chiar și  fără muzica iar riscul de moarte este de sute-mii de ori mai mare. 

Link spre comentariu
Acum 13 minute, sesebe a spus:

Daca apare o defecțiune de izolare la un traf se ieșire de la un amplificator cu tuburi exista toate șansele ca să ajungă tensiuni de peste 300V pe firele spre boxe. La tensiunea aceasta dansezi serios chiar și  fără muzica iar riscul de moarte este de sute-mii de ori mai mare. 

Devine distractivă lectura...,exclus să ajungă tensiuni de peste 300V pe firele boxelor, un capăt al secundarului este conectat la masă.

Studiază scheme consacrate cu tuburi dacă tot scrii pe secțiunea asta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Între firele boxelor poate nu dar între fire și pamint poate oricind cit timp nu ai carcasa și masa conectate la împământare, cum ai tu în schema prezentata. 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, sesebe a spus:

Între firele boxelor poate nu dar între fire și pamint poate oricind cit timp nu ai carcasa și masa conectate la împământare, cum ai tu în schema prezentata. 

Niciodată.Nu poate.

Tensiunea aia de peste 300V invocată este raportată la masă așa cum am precizat deja secundarul transformatorului de ieșire este conectat la masă.

Dacă cedează izolația primar-secundar transformator de ieșire crapă sursa de alimentare anodică.

Nu mai repet recomandarea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
4 hours ago, Mircea said:

Daca discutam de aparate cu izolatie dubla, ceea ce nu e deloc cazul in constructia colegului. 

Pentru cei care nu stiu ce e izolatia dubla: cablul izolat e nivelul 1, orice parte metalica cu care accidental faza poate intra in contact este izolata cat utilizatorul nu o poate atinge este nivelul 2.  

2 hours ago, Liviu.Mihaiu said:

După astfel de standarde (trafo separator nu este suficient) nu stiu ce mai caută boilere, frigidere sau fiare de călcat prin casă.
Cuptorul cu microunde este deja in afara legii.
Mă gandesc deja la tastatură să-i pun traf separator si împămantare. La mouse o să fie mai greu.

Bascalie de autobaza. Citeste, am explicat deja ce inseamna dubla izolatie dupa standardele acceptate international. Ce intelegi dta sau crezi ca intelegi chiar nu conteaza. 

Link spre comentariu
Acum 2 minute, valderama a spus:

Niciodata.Nu poate.

Tensiunea aia de peste 300V invocată este raportată la masă așa cum am precizat deja secundarul transformatorului de ieșire este conectat la masă.

Masa care este flotanta fata de împământare. 

Sper ca doar te faci ca nu înțelegi pt ca altfel e chiar nasol. 

Link spre comentariu

@sesebe, n-are rost...omu' o tine pe-a lui chiar daca n-are dreptate. Nici macar nu stie ca ''surubul'' ala apare doar la preurile/amplificatoarele care au intrari de phono. Acolo se leaga doar firul de la pick_up, nu altceva deoarece faci bucla de masa intre masa de semnal si carcase. Nu cunoaste nici macar normele de electrosecuritate.

Link spre comentariu

@sesebe

Nu contează că masa este flotantă în raport cu împământarea. Repet, atunci când cedează izolația primar secundar transformator de ieșire crapă sursa de alimentare anodică.

Sursa aia de alimentare anodică este pusă în suprasarcină datorită izolației pierdute dintre primar secundar, sursa anodică cedează/crapă.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
5 minutes ago, valderama said:

Nu contează ca masa este flotanta în raport cu împământarea. Repet, atunci când cedează izolația primar secundat transformator de ieșire crapă sursa de alimentare anodică.

Ce vorbesti domnule? Daca ai scurt primar secundar, depinde cum bagi stecherul in priza ca sa ai faza retelei pe masa amplificatorului, mai ales cand ai priza mediana. De aia e obligatorie impamantarea. Sper ca nu vrei sa-ti desenez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări