Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre impamantare si legaturi de masa

KISS

Postări Recomandate

Acum 15 ore, valderama a spus:

Foarte multe amplificatoare audio consacrate(chiar de puteri mari) sunt alimentate bifilar fără PE(doar două fire).

1. Am scris în subiect, să vedeam o imagine cu o astfel de situație(des întâlnită).

Câți dintre utilizatorii unui astfel de amplificator(estimativ/informativ) folosesc șurubul  destinat electrosecurități ?

10%...50%...100%

Cine poate certifica dacă respect sau nu norma de electrosecuritate ?

Sansui.jpg

2.În imaginea prezentată(ECL82 în lucru) într-adevăr  mufa de alimentare nu are conectat nulul de protecție la masă.

Cine poate demonstra ca a rămas așa la final ?!

3.Într-o spiră dispusă într-un plan paralel cu planul tolei(e+i) nu se induce.

4.Traseul ăla de masă evidențiat prin culoare portocalie nu introduce brum în montaj de un ordin măsurabil în condițiile de care dispun.

5.Amplificatoarele audio întâlnite în decursul vieți în baza tubului ECL82 cfg.SE aveau zgomot/brum sesizabil cu urechea pe difuzoare cu spl mic de țolaj mic.

6. Sunt curios cât o să măsurați voi tensiunea de zgomot(brum) dacă o să construiți vreodată ceva cu tubul ECL82 în cfg.SE.

7. Constat, o bună parte au deveni experți peste noapte în cablarea amplificatorului cfg.SE cu tubul ECL82. și descoperă brumul de la distanta prin telepatie sau alte mijloace de ei cunoscute.

8. Cât de curând o să șterg acest cont (nu o să mai postez aici).

Pa și pusi !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• KISS

16

• Mircea

15

• sesebe

9

• Marian

4

Top autori în acest subiect

Acum 16 ore, KISS a spus:

Partea aia ''portocalie'' de masa nu isi are nici un rost.

Mai prin anii 80, se spunea ca traseul de masa trebuie sa inconjoare placa de montaj. Cica un ecran...plat!

Acum 13 ore, KISS a spus:

puteai sa legi ''cutia'' aia la PE

Iertat sa-mi fie necunoasterea, ce inseamna, aici, PE?

Acum 11 minute, valderama a spus:

Cine poate certifica dacă respect sau nu norma de electrosecuritate?

Cine nu o face, o face pe barba lui. Cu sau fara brum! Eu, sa fiu legiuitor, nu as permite sa nu ai legatura la masa/impamantare prin cablul de alimentare. Ca poate cineva uita/nu vrea/ii e lene sa lege acel surub la impamintare.

Intrebasem mai sus, care sunt avantajele si dezavantajele (daca sunt) fiecarei tip de conexiune de reactie in parte, nu avantajele reactiei in sine. Dar vad ca discutia scapat in oala cu (im)pamint(are).

Link spre comentariu

@valderama Nu faci decit sa-ti demonstrezi indaratnicia in a discuta amical pe un forum.

Indiferent ca este un amplificator SS sau pe tuburi, o sursa de alimetare sau un preamplificator, regulile de routare sint aceleasi iar daca tu nu vrei sa intelegi asta atunci n-ai decit pt ca tot tu esti cel ce pierde.

Faptul ca eroarea de desenare a cablajului nu este sesizabila (momentan cel putin si utilizind aparatura de masura uzuala) nu inseamna ca desenul placii este facut corect. Cind ai sa intelegi asta vei face un mare pas inainte.

Mie personal putin imi pasa cit de corect faci desenul placii dar daca facem o comparatie cu alte scheme, postate pe forum cel putin, se poate vedea ca schemele cu tuburi au, in general, mult mai putine piese, noduri si traseie, ceea ce inseamna ca un layout pt tuburi ar fi mai simplu de desenat si deci mai simplu de respectat regulile de routare.

Lasind la o parte si acest aspect, daca merge bine si asa poate ramine asa, dar nu trebuie sustinut ca asa este corect.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
1 hour ago, valderama said:

Cât de curând o să șterg acest cont (nu o să mai postez aici).

Pa și pusi !

Chiar nu puteti face diferenta intre critici si obiectii? ( ma refer strict in cazul meu ).

Cum adica sa stergeti contul doar in urma unor simple observatii pur tehnice?

Ceea ce am descris eu sunt chestiuni de buna practica, nu conteaza ca se vad sau nu in masuratori, ci conteaza ca denota o atentie sporita la detalii.

In loc sa fi pierdut atata timp cu polemicile aici ati fi putut rezolva foarte elegant ambele chestiuni.

Pe mufa de alimentare de la retea, ati fi pus un fir la pinul de Impamantare si l-ati fi lipit direct pe carcasa imediat langa mufa.

Iar la traseul ala de masa de langa tubul din stanga il puteati taia cu un cutter pentru a-i intrerupe legatura cu carcasa si l-ati fi putut duce cu un fir micut fix pe borna aia unde e masa comuna cu rosu din zona intrarii.

S-ar fi rezolvat simplu principalele probleme discutate aici, restul erau mai mult detalii care puteau fi ignorate.

PS: Am spus si ma repet, observatiile mele nu au legatura cu tuburile, ci cu niste obiceiuri de bune practici in general.

Nu se poate sa ne suparat atat de rau pentru chestiuni tehnice, nu suntem adolescenti, dar daca e atat de important pentru dvs sa va impuneti atunci prezint scuze ca m-am bagat si promit sa n-o mai fac.

Link spre comentariu
Acum 30 minute, Marian a spus:

Pe mufa de alimentare de la retea, ati fi pus un fir la pinul de Impamantare si l-ati fi lipit direct pe carcasa imediat langa mufa.

Iar la traseul ala de masa de langa tubul din stanga il puteati taia cu un cutter pentru a-i intrerupe legatura cu carcasa si l-ati fi putut duce cu un fir micut fix pe borna aia unde e masa comuna cu rosu din zona intrarii.

S-ar fi rezolvat simplu principalele probleme discutate aici, restul erau mai mult detalii care puteau fi ignorate.

1.De unde știi cum am finalizat lucrarea ca nul de protecție ?.

2.Indiferent ce as fi tăiat cu cutter... nu schimba situația, configurația dată atinsese limita posibilă raport semnal/zgomot ținând cont de alimentarea anodică(filtru CRC) și poziționarea transformatoarelor.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
10 minutes ago, valderama said:

1.De unde știi cum am finalizat lucrarea ca nul de protecție 

In loc sa explicati si sa aratati cum ati procedat de fapt, dati o replica plina de superioritate si dispret.

Am gresit crezand ca sunteti o persoana cu care se poate dialoga constructiv, nu este cazul.

Link spre comentariu
1 hour ago, bogdan546 said:

Eu stiu ca la dispozitivele izolate fata de retea nu este necesara legarea la impamantare a carcasei  ca masaura de electrosecuritate.

Daca discutam de aparate cu izolatie dubla, ceea ce nu e deloc cazul in constructia colegului. 

Pentru cei care nu stiu ce e izolatia dubla: cablul izolat e nivelul 1, orice parte metalica cu care accidental faza poate intra in contact este izolata cat utilizatorul nu o poate atinge este nivelul 2. 

@valderama, nu-mi veniti cu exemple de scule industriale ca sa justificati improvizatia dvs. Dvs nu ati asigurat izolatie dubla si nici nu mai construim ca-n anii 50-60.

Eu sunt convins ca ati optat pentru PE deconectat caci nu intelegeti cum sa tratati o bucla de masa. 

Link spre comentariu

Nu am susținut că am asigurat izolație dublă ! clar da.

(am în dotare un transformator separator pe care-l folosesc ocazional)

Nu am dat exemple de scule industriale "ca-n anii 50-60"(poftim, scule datate 1950-1960), de unde ai scos-o ?!.

Convingerea dumneata nu mă afectează. Trăim în democrație, liber la convingeri exprimate.

Am luat act de viziunea dumneata în raport cu traseul de masă mâzgălit portocaliu.

(pe acel traseu mâzgălit portocaliu se închide la masă exact nimic)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dle @valderama, exact asta am zis si eu, ca nu aveti izolatie dubla. Trafo separator nu asigura dubla izolatie dupa standarde.

Dvs ne aratati aparate fara PE in stecher dar cu surub de impamantare. Dvs cum il impamantati, trageti un fir la calorifer? Asta nu e o impamantare corecta, e doar o falsa impresie ca aveti impamantare. Sa nu vorbesc de implicatiile legale daca trozniti vreun vecin... 

Cred ca s-a zis totul pe acest topic. Unde trancotele sunt laudate mai ceva ca sfintele moaste. 

Link spre comentariu
La 11.07.2021 la 12:27, valderama a spus:

Amplificator minimalist construit în patru zile acum 12 ani cu ce am găsit prin sertare(cost apropiat de 0 lei, sticlotextolit-acid azotic și o mână de componente).

Două reacții negative..., catod tub final(întors semnal din secundar transformator de ieșire) și anod-anod triodă/pentodă.

Răspunsul la frecvență joasă(30Hz-sqw) mai mult decât decent pentru configurația dată și secțiunea transformatorului de ieșire(tolă româneasca E10 X 25mm recuperată).

Desigur am evitat pe cât posibil crearea buclelor de masă(nu cârâie-nu bârâie-nu fâsâie-nu oscilează, amplifică decent pasaje muzicale).

@Mircea

De unde le scoți Mircea ?!, mă uimești continuu !.

Aparatele alea fără PE pot folosi șurubul GND ca împământare sau în alt scop.

Am scris exact așa

Foarte multe amplificatoare audio consacrate(chiar de puteri mari) sunt alimentate bifilar fără PE(doar două fire).

(evident nu am dat exemple din anii 1950-1960)

Personal mă folosesc ocazional de un amplificator Sansui fără PE(risc asumat).

Unde/când am pretins că am izolație dublă ?!

Halal laudă în citat îngroșat.

Nu realizez ce citești sau unde citești. Cine a lăudat ?!, unde a lăudat ?!

Poftim "esența laudei" Amplificator minimalist ...amplifică decent pasaje muzicale.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
14 minutes ago, Mircea said:

Trafo separator nu asigura dubla izolatie dupa standarde.

După astfel de standarde (trafo separator nu este suficient) nu stiu ce mai caută boilere, frigidere sau fiare de călcat prin casă.
Cuptorul cu microunde este deja in afara legii.
Mă gandesc deja la tastatură să-i pun traf separator si împămantare. La mouse o să fie mai greu.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
5 hours ago, valderama said:

1. Am scris în subiect, să vedeam o imagine cu o astfel de situație(des întâlnită).

Câți dintre utilizatorii unui astfel de amplificator(estimativ/informativ) folosesc șurubul  destinat electrosecurități ?

10%...50%...100%

Cine poate certifica dacă respect sau nu norma de electrosecuritate ?

Sansui.jpg

@valderama, surubul ala din poza NU e de ''electrosecuritate''.

Acolo se leaga masa de la PHONO.

N-are ABSOLUT nici o treaba cu electrosecuritatea.

Editat de KISS
Link spre comentariu
8 minutes ago, KISS said:

Acolo se leaga masa de la PHONO.

Este o glumă ?
Dacă pe un aparat electric găsesc un surub cu specificatia GND (GROUND), mă duc sa caut masa de PHONO ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări