Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VW Sharan aerisire instalatie racire


Gilbert Sparios

Postări Recomandate

In alte topic-uri am incercat sa fiu strict si la obiect, dar am observat ca oamenii vor detalii, si-atunci..sa-ncepem.

 

Am de curand un VW SHARAN 7M (2007), 2.0 TDI 140CP, la care am dorit sa-i repar pre-incalzitorul, un anume Eberspacher D5Z-F. Am inteles ca electronica nu merita reparata pe acest model, am cumparat de la polonezi pe bucati (noi) un D5WZ pentru ca nu mi-a placut deloc proiectarea si design-ul lui D5Z-F, si i-am facut electronica de la zero eu. Comanda releului pompei de apa, am anulat-o cu o rezistenta de 100R pentru ca din nu stiu ce motive practic releul nu se activa in nici o conditie. (pornire motor, pornire climatronic...nimic) . Comanda pompei de apa am preluat-o in ECU facut de mine, si o comand odata cu pornirea pre-incalzitorului dar si la pornire/oprire motor cca 2minute. De asemenea, daca temperatura exterioara e mai mica de 12ºC pompa ramane tandem cu pompa motorului diesel.

 

Bun, toate bune si frumoase, am facut nenumarate teste atat in "galeata" dar si pe auto. Nota 10 cu felicitari, pana la un moment dat cand au incept ceva probleme. Si NU probleme legate de ECU DIY, sau altceva ci o problema care eu incep sa banuiesc ca e o greseala de producator. Explic problema:

 

In mod aleator, preincalzitorul intra in mod OVERHEAT. Modul meu de-a calcula acest overheat, este pe deoparte daca depaseste 100ºC pe de alta parte, din momentul detectiei a flacarii timp de 3 minute se observa cresterea temperaturii pe tur/retur care daca creste prea repede intra in SMOVERHEAT. Am crezut initial ca e vorba de ceva din soft-ul meu dar nu a fost cazul. Pe masuratoare temperatura, in mod aleator temperatura chiar creste brusc si atinge 100ºC cu toate ca pompa pare ca merge. (cu motorul pornit nu are problema asta). Furtunele vibreaza, si pompa isi modifica zgomotul daca "strangulez" un furtun. Dar totusi, aceasta problema se pare ca o au toate pre-incalzitoarele montate pe Sharan/Alhambra, si-atunci ma intreb. Sa fie vorba despre o proasta proiectare a pozitionarii pompei auxiliare ? Dupa parerea mea, e cam sus montata. 

 

Va rog sa aveti incredere in ECU pe care l-am creeat, am destula experienta nu intra in discutie ca Gigel nu stie ce face.  Doar ca nu cunosc si nu am date despre configuratia reala a instalatiei de racire a SHARANului. Nu stiu daca climatronic-ul comanda cu ceva robinet caloriferul spate/fata, daca are robinet sau vana cu 3 cai, nu stiu in ce conditii se poate aerisii zona unde este preincalzitorul si mai ales am ramas perplex, cand in momentul (prima partea) cand am demonatat pe cel vechi, a curs nu mai mult de 300mL antigel. Pai cum asa, e aproape cel mai jos punct al instalatiei si curge doar 300mL ? Cand am schimbat pompa tandem electrica, la fel. Nu a curs mai mult de 100mL de antigel. Cu toate astea..in timpul functionarii (fara motor pornit), furtunele se incalzesc, tevile, vine caldura si in habitaclu..

 

Doar ca uneori...imi da aceasta eroare , si o da pentru ca circulatia apei are o problema. E o problema opaca la propriu, nu se vede prin furtune...si nici nu pot umbla cu furtune transparente pe masina care se fac harcea-parcea incepand cu 70ºC.

 

In acest moment, ma gandesc sa mai adaug o pompa inseriata undeva jos langa preincalzitor, si in paralel electric cu cea originala,  dar ce ma doare mai mult...e ca nu inteleg ce se intampla, si ca poate merge rezolvat cu o anume aerisire.. Eu nu am gasit vreun aerisitor, dar intr-adevar ca n-am deschis la caloriferul din spate, iar cel din bord...nu intra in discutie vreodata.

 

Ce informatii aveti legate despre aceasta poveste, care m-ar putea ajuta ?

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Gilbert Sparios

    6

  • BRANCA

    3

  • sebi

    1

  • sesebe

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

 Sparios.Caută un mecanic bun.Îl întrebi din start dacă are experienţă la Sharan.

 Ca idee,după relatarea ta,nu curge lichid la demontare deoarece n-ai deschis aerisirea.Tehnologic aerisirea se amplasează în punctul cel mai înalt,pe conductă sau vas.Pe acolo ar trebui căutat.

 Aş bănui că pre heaterul tău e inclus în traseul agentului răcire.Ca atare aerisirea s-ar face automat în rezervorul cu antigel.Cât timp lucrează preheaterul acesta încălzeşte agentul,iar când e oprit pur şi simplu trece lichidul prin el.

 Ar trebui să existe un element de control temperatură la încălzire cu preheater.

 La saltul ăla rapid de temperatură menţionat aş bănui un debit insuficient la pompă.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, BRANCA a spus:

La saltul ăla rapid de temperatură menţionat aş bănui un debit insuficient la pompă.

 

mecanic bun..poate de locomotiva in zona mea cel putin.

si eu tot la debit insuficient ma gandesc sau as vrea sa ma gandesc. dar am avut pompa in galeata de proba si ...nu stateau asa lucrurile in probe.

 

am multe log-uri facute de prin galeata, si le-am luat la ochi, si niciodata nu am avut intre tur/retur mai mult de 2ºC in timpul functionarii de 100%. aici pe masina am 4-5º ceea ce confirma oarecum banuiala ta. caloriferele nu sunt infundate, dar garantat sunt inchise, pentru ca fac teste acum la 35º afara cand testez nu e deschisa caldura practic, se invarte pe instalatie. dar tot eu zic. in instalatie este inclus si motorul.. care e un calorifer suficient de mare zic eu. sau poate debitul e prea mic si nu se invarte prea mult in motor...

 

imi e atat de greu pentru ca nu stiu cum e configuratia..mecanic...toti sunt mecanici dar astea sunt lucruri care crezi ca le stie oricine ? tare as vrea sa am pe cine intreba dar ma tem ca nu ar sti vreunul concret sa-mi spuna ceva legat de ce spun aici...

 

practic temperatura nu ajunge totusi la punctul de 100ºC. Doar ca imi creste in 3minute peste 25º si conform testelor facute acolo la galeata unde niciodata nu a crescut in 3 minute mai mult de 15º.. si e totusi galeata care nu are pierderi...

 

mhm...cred ca doar teste si teste si teste pot raspunde la problema asta. intre timp am comandat inca o pompa pe care trebuie sa o inseriez undeva sub masina sa fiu sigur ca se misca apa acolo.

Link spre comentariu

 Sparios.Problema debitului e f complicată...Nici un mecanic bun nu-ţi poate face decât o apreciere "ochiometrică"...Ar trebui măsurat un debit,da cu ce?!Apoi ar trebui comparat,da iarăşi cu ce?!

 Pãnă la urmă efectul o să-l vezi prin experienţele tale.Mai apoi ai şi condiţii nefavorabile.Mă refer la faptul că toate elementele maşinii sunt relativ calde,datorită căldurii de afară.Vor prelua căldura mai greu şi,la fel,o vor ceda tot greu...

 În esenţă preheaterul e destinat încălzirii motorului şi uleiului iarna.Secundar poate servi la încălzirea habitatului.Deci tu faci experienţe pe instalaţie de "frig" în timpul verii fierbinţi!...

Link spre comentariu

nu are legătură sebi, maxim faptul ca webasto evo (cred ca e EVO) are inclusa inca o pompa. m-as fi ferit sa fac asta pentru ca adaug consum de 1.6A..

 

eu pot vedea in timp real tur/retur si mi-a venit o idee. pornesc caldura fără motor și observ diferența între tur/retur cu si fara motor. evident repede sa nu adauge motorul grade ci doar debit. 

 

daca diferența e notabila adaug o pompa.. daca nu modific functia de overheat si-o mai las asa.. 

 

ca tare aiurea imi e ideea sa adaug o pompa, chiar daca forumuri rusești spun ca fara a doua pompa adăugată nu face fata doar ce-au pus ei. 

 

in plus cică varianta originala cu încălzire si in staționare are doua pompe, una tot asa plata chiar la ieșirea din încălzitor. de ce nu pe retur nu știu dar daca e o plasez și eu ca ei. 

Link spre comentariu

20210713_154850_.thumb.jpg.c3b4481ad000f650143364f254bf2116.jpg

 

am montat a doua pompa in sistem. nu sunt deloc multumit ca a fost nevoie de inca o pompa dar per total acum merge in parametrii normali. normal inseamna sa fie nu mai mult de 2.5 grade intre tur si retur la Eberspacher D5W Z/S, D5Z-F, D3WZ, Webasto Thermotop Z/C

Link spre comentariu

 Frumos Sparios!De ce îţi faci probleme de pompă şi curent suplimentar?Dacă ai termocontrol pe preheater e vorba de o acţiune/lucru temporară.

 Bănui că după preîncălzire sistem preheaterul se opreşte,nu-i aşa?

Link spre comentariu

da, se opreste dar...sti cum e. in realitate iarna nu prea are timp sa se incarce, drumuri scurte... si se aduna la pierderi. cam 1.6A in plus nu e mult dar cumulat..cam 3.80 - 4.35A timp de  2x(~12minute)/zi ..plus cele 30-40 secunde la pornire de 10A, plus 20secunde la curatare de 8A...

 

oi vedea eu la iarna daca e fiabil si nu ma lasa fara corent. nu prea am o solutie de incarcare "la scara", fiind un sharan...ar merge un panou solar deasupra sau daca as gasi o ceva nu foarte rigid de minim 2-3A cam cat turela... macar cat pierderile astea sa acopere.. poate visez.

 

 

uite ce ciudat arata inainte sa pun pompa. 

dupa montare, graficul doi arata perfect.

 

line-graph.thumb.png.acd673a7255ca2dba6af7aec88c112dc.pngline-graph2.thumb.png.a0cf8ecf83ee6fc638f5fd2bb0dccc63.png

 

graficul arata cu atat mai ciudat pe cat RETUR-ul apare mai fierbinte decat tur-ul. o alta anomalie facuta de cei de la Eberspacher de data asta, care au declarat RETURUL pe varful flacarii, si turul la baza aproape de evacuare gaze. l-am montat insa conform specificatiilor lor. am facut paranteza asta doar pentru a intelege de ce apare returul mai sus decat turul. e normal pentru ca apa necirculand cum trebuie... returul sare mai sus.

 

de ce oare se intampla sa mearga "omeneste" cam 2:30 minute dupa care o ia pe ulei. din cate am inteles, pentru ca n-am desfacut o pompa de-a lor brushed dar cica paletii sunt angrenati magnetic. ca si cand cumva...magnetii aia sunt praf, si cand creste temperatura isi pierd magnetii isi pierd puterea si "patineaza" cumva.. ca turatie, motorul se invarte constant, debitul insa nu-l vad. in galeata era totusi constant..nu stiu ce sa zic dar...

 

pompa care-am pus-o eu azi e bruhless cu paletii din magnet permanent a lor de langa motor e diferita.

 

thumb?id=9171319&m=1&n=0&lng=ro&ccf=9407

 

ceva teste de la galeata

20210614_035438.thumb.jpg.6c63e7d0d065dac93773e11f4dfa67c6.jpg

 

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Deci sa înțeleg ca întrarea este prin schimbătorul de căldură pe la virful flăcării și ieșirea pe la baza ei? 

Eu consider ca-I normal. Sînt unele motive pt asta și foarte bine ca l-ai montat asa cum recomanda ei. 

Link spre comentariu

da...unele motive ar fi ca de-asta l-am lasat dupa cum spun ei, dar sunt motive si pentru a proteja componentele care stau aproape acolo.. garnituri, oring-uri plus electronica, care...in cazul meu oricum nu mai conta.

dar l-am pus dupa cum ziceau ei. si pompa de apa pe tur..tot cum au spus ei am pus-o...desi mie mi s-ar parea ca are viata mai multa pe retur..

 

doar modul de functionare/pornire/oprire nu l-am lasat deloc ca ei pentru ca scoate fum si se inneaca in general.

Editat de Gilbert Sparios
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări