Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construcție radiatoare din tablă de aluminiu

audio1984

Postări Recomandate

Acum 8 minute, sesebe a spus:

Nu te mai lua după informații de acum 50 de ani. Am mai evoluat între tip și se pot calcula muuuult mai bine acum radiatoarele. 

Am înțeles , vă referiți la calculatoare online sau ca și programe pe PC bănuiesc ? Cred că pe acea cale am să o iau . Da am evoluat știu dar uneori parcă ramâi blocat o săptămână pe o chestie ce se poate rezolva într-o oră . Aveți dreptate și vă mulțumesc pentru sfaturi !

O seară bună și multā sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

9

• sesebe

4

• validae

2

• zvonacfirst

2

Top autori în acest subiect

Nu, nu la calculatoare online ma refer. Trebuie sa știi sa faci singur calculele și de puteri dissipate și de temperaturi atinse cu Si fără radiatoare. 

După ce știi asta îți vei putea alege calculatoarele potrivite cazului tău. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Am trimis chiar colegului zvonacfirst acu ceva timp unele

De foarte bună calitate radiatoarele dar încă sunt în așteptarea unui proiect potrivit. Nu au fost amândouă pentru capsulă TO-3, unul trebuia modificat și era păcat să-l maltratez. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sesebe a spus:

Nu, nu la calculatoare online ma refer. Trebuie sa știi sa faci singur calculele și de puteri dissipate și de temperaturi atinse cu Si fără radiatoare. 

După ce știi asta îți vei putea alege calculatoarele potrivite cazului tău. 

Așadar aceste calcule mai întâi iar abia apoi folosirea unui calculator "online" ori de altă formă , am înțeles bine ? Vă mulțumesc și multă sănătate !

Acum 47 minute, stryx a spus:

In primul post de de la Sarcina activa reglabila => Proiect didactic @Marian a descris cum se poate determina rezistenta termica a unui radiator recuperat (metoda se poate aplica si la cele confectionat).

Pentru a calcula rezistenta termica a radiatorului necesara pentru racirea componentelor iti recomand sa citesti urmatorul topic:

Mulțumesc mult pentru îndrumare , voi citi articolul vă mulțumesc si multă sănătate ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Daca doresti sa compari ceva DIY cu ceva de origine incerta/chinezism, atunci iti inteleg demersul.

Insa cu tabla indoita nu vei putea nici macar sa speri la ceva cat de cat in aceeasi liga cu ceva facut industrial ca lumea, adica proiectat si optimizat corect.

Tu ai zis ca te referi la puteri medii/mari...

Pentru puteri mici intr-adevar nu sunt avantaje covarsitoare la cele de calitate, deci ceva bricolat ar avea sanse sa se apropie.

Argumentele sunt multiple... si nu sunt legate de cine-stie ce simulari cu softuri dedicate decat intr-o oarecare masura.

Hai sa-ti dau numai argumente logice:

1. convergenta cailor termice

Un radiator peste putere medie are de obicei in zona capsulei de racit o grosime mare incat zona respectiva sa aiba rezistenta termica foarte mica, aici se transfera TOATA caldura. aripioarele in periferie sunt firave; dupa ce converg aripa principala este mai groasa; apoi talpa si mai groasa (ti-a cam zis deja Sesebe asta).

Daca ai grosime constanta (ca tabla) ai grosimea prea mica langa capsula si prea mare in periferie, de pomana maresti suprafata.

Se pot suprapune X straturi de tabla, dar orice TIM ai folosi conductia va fi cu mult mai proasta fata de ceva turnat la grosimea necesara.

2. geometria ideala

Aici ajuta un program puternic care sa optimizeze forma / grosimea / marimea spatiilor intre aripi ... si sunt diferente semnificative daca exista circulatie prin convectie sau fortata, ba mai mult trebuie luat in calcul si fluxul concret de ventilare.

3. aliajul

Daca studiezi niscai date calorimetrice vei vedea ca ai conductie maxima la metalul pur (Cu, Al, Ag... orice).

Imediat ce este impurificat conductia se deterioreaza posibil de mai multe ori.

Daca discutam de aliaje, atunci poti avea conductia termica de zeci de ori mai proasta.

Tabla pe care "o faci rost" nu este de inalta puritate, dedicata radiatoarelor, mai mult ca sigur este un aliaj.

Nu am cifre exacte, dar experienta mea directa imi spune ca aluminul extrudat (ce aliaj o fi ala, probabil cu mare variatie de compozitie intre firme) este probabil de 10 ori mai putin eficient decat aluminul dintr-un radiator bun...

De unde am scos-o?

Pai daca vrei sa racesti leduri (asta o fac destul de des) si incerci profile extrudate vei constata si tu la fel prin comparatie cu radiatoarele dedicate. Sigur ca la puteri mici aluminul extrudat este foarte bun, dar cum cresti puterile devine total neutilizabil.

Link spre comentariu
La 11.07.2021 la 20:31, audio1984 a spus:

În timp ce unele au făcut față fără să facă "figuri" altele mi-au prăjit un final sau chiar mai mulți ,

Nu radiatorul ti-a prajit finalii ci tu!

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Dxxx a spus:

Daca doresti sa compari ceva DIY cu ceva de origine incerta/chinezism, atunci iti inteleg demersul.

Insa cu tabla indoita nu vei putea nici macar sa speri la ceva cat de cat in aceeasi liga cu ceva facut industrial ca lumea, adica proiectat si optimizat corect.

Tu ai zis ca te referi la puteri medii/mari...

Pentru puteri mici intr-adevar nu sunt avantaje covarsitoare la cele de calitate, deci ceva bricolat ar avea sanse sa se apropie.

Argumentele sunt multiple... si nu sunt legate de cine-stie ce simulari cu softuri dedicate decat intr-o oarecare masura.

Hai sa-ti dau numai argumente logice:

1. convergenta cailor termice

Un radiator peste putere medie are de obicei in zona capsulei de racit o grosime mare incat zona respectiva sa aiba rezistenta termica foarte mica, aici se transfera TOATA caldura. aripioarele in periferie sunt firave; dupa ce converg aripa principala este mai groasa; apoi talpa si mai groasa (ti-a cam zis deja Sesebe asta).

Daca ai grosime constanta (ca tabla) ai grosimea prea mica langa capsula si prea mare in periferie, de pomana maresti suprafata.

Se pot suprapune X straturi de tabla, dar orice TIM ai folosi conductia va fi cu mult mai proasta fata de ceva turnat la grosimea necesara.

2. geometria ideala

Aici ajuta un program puternic care sa optimizeze forma / grosimea / marimea spatiilor intre aripi ... si sunt diferente semnificative daca exista circulatie prin convectie sau fortata, ba mai mult trebuie luat in calcul si fluxul concret de ventilare.

3. aliajul

Daca studiezi niscai date calorimetrice vei vedea ca ai conductie maxima la metalul pur (Cu, Al, Ag... orice).

Imediat ce este impurificat conductia se deterioreaza posibil de mai multe ori.

Daca discutam de aliaje, atunci poti avea conductia termica de zeci de ori mai proasta.

Tabla pe care "o faci rost" nu este de inalta puritate, dedicata radiatoarelor, mai mult ca sigur este un aliaj.

Nu am cifre exacte, dar experienta mea directa imi spune ca aluminul extrudat (ce aliaj o fi ala, probabil cu mare variatie de compozitie intre firme) este probabil de 10 ori mai putin eficient decat aluminul dintr-un radiator bun...

De unde am scos-o?

Pai daca vrei sa racesti leduri (asta o fac destul de des) si incerci profile extrudate vei constata si tu la fel prin comparatie cu radiatoarele dedicate. Sigur ca la puteri mici aluminul extrudat este foarte bun, dar cum cresti puterile devine total neutilizabil.

Bună dimineața ! Da pe  lângă lipsa de radiatoare a fost și o dorință personală . Vă mulțumesc mult pentru informații , sunt de mare folos . Am să mai studiez problema !

Multă sănătate !

Acum 9 ore, Kreator a spus:

Nu radiatorul ti-a prajit finalii ci tu!

Bună dimineața !

Din păcate așa este , sper să nu mai trimit la "moarte" și alți tranzistori ! :rade: voi da mai multă atenție acestui subiect .

Multă sănătate ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Un tranzistor îl poţi ,,arde,, şi fără să apuce să se încălzească prea mult.E suficient să-i depăşeşti  tensiunea maximă de lucru, sau curentul suportat.Cu alte cuvinte, poţi să-l foloseşti sub tensiunea maximă de lucru, dar îl arzi prin depăşirea curentului de colector.Niciodată nu trebuie depăşită puterea maximă disipată.

Link spre comentariu

Audio.Nu ştiu ce construieşti tu dar dacă te uiţi pe forum poţi găsi o mulţime de radiatoare la Vânzări.Relativ ieftine...O să observi că au şi găurile pentru fixare tranzistori.Îţi poţi face şi o idee cam cât duc după câţi tranzistori se puteau monta.

Empiric cel mai simplu e să pui radiatorul,să încarci treptat montajul cu sarcini şi să urmăreşti temperaturile pe tranzistori.

Mai apoi vezi de unde iei piesele!Mulţi tranzistori chinezeşti pocnesc urgent chiar la câţiva amperi...La astea nu te ajută nici măcar un radiator "mamut"!

Link spre comentariu
La 15.07.2021 la 9:57, validae a spus:

Un tranzistor îl poţi ,,arde,, şi fără să apuce să se încălzească prea mult.E suficient să-i depăşeşti  tensiunea maximă de lucru, sau curentul suportat.Cu alte cuvinte, poţi să-l foloseşti sub tensiunea maximă de lucru, dar îl arzi prin depăşirea curentului de colector.Niciodată nu trebuie depăşită puterea maximă disipată.

Bună seara !

Sunt sigur că în cazul meu a fost de vină radiatorul ... supraîncălzirea a fost buba . Evident având în vedere metodă de fabricație a celor "originale" Made In China e un alt factor în defectarea componentelor active ... din păcate prea multe firme vând "originale" din astea ! Întotdeauna încerc să nu depășesc tensiunile și sau curenții maximi dar unii , noi chiar sunt praf ... mai bine folosesc vechi făcuți de IPRS ... tancuri nu glumă !

Multă sănătate !

La 15.07.2021 la 9:59, BRANCA a spus:

Audio.Nu ştiu ce construieşti tu dar dacă te uiţi pe forum poţi găsi o mulţime de radiatoare la Vânzări.Relativ ieftine...O să observi că au şi găurile pentru fixare tranzistori.Îţi poţi face şi o idee cam cât duc după câţi tranzistori se puteau monta.

Empiric cel mai simplu e să pui radiatorul,să încarci treptat montajul cu sarcini şi să urmăreşti temperaturile pe tranzistori.

Mai apoi vezi de unde iei piesele!Mulţi tranzistori chinezeşti pocnesc urgent chiar la câţiva amperi...La astea nu te ajută nici măcar un radiator "mamut"!

Bună seara !

Momentan montaje audio modeste , e un sfat bun care , în mod normal așa ar fi trebuit să fac dar...na se mai întâmplă pe la începători ! Metoda nu mi se pare empirică ci mai degrabă una exprimentală bine concepută . Mulțumesc !

Multă sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări