audio1984 Postat Iulie 7, 2021 Partajează Postat Iulie 7, 2021 (editat) Bună ziua ! Cum se poate măsura factorul de amplificare la tranzistori hfe sau beta folosind doar un multimetru simplu digital ? Are multimetru un fel de tester dar nu nu e ok pentru tranzistori bipolari de medie sau mare putere în capsule gen TO 126 , TO 220 , TO 164 respectiv TO 3 dar de ce nu și de mică putere TO 92 și TO 18 de audio frecventă mai exact ! Mulțumesc , o zi bună și multā sănătate ! Editat Iulie 7, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 Audio.Poate ai un multimetru cu soclu rotund pentru tranzistori.Alea sunt proaste.Făceam un adaptor cu soclu liniar,cu picioruşe,pe care le introduceam în soclul original. Nu e decãt o soluţie viabilă,adică utilizarea unui adaptor consacrat.Vezi de exemplu în link. https://sound-au.com/project31.htm Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 8, 2021 Partajează Postat Iulie 8, 2021 Se poate şi altfel. Foloseşti o sursă de tensiune cunoscută şi o rezistenţă de valoare cunoscută cu care alimentezi baza, iar în colector vei avea curentul din bază înmulţit cu hFE. Avantajul e că poţi folosi orice rezistenţe ai la îndemînă. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 8, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2021 Bună ziua ! Da are multimetrul un soclu rotund , vă mulțumesc pentru sfaturi am să probez metoda . O zi bună și multā sănătate ! Link spre comentariu
audio1984 Postat August 10, 2021 Autor Partajează Postat August 10, 2021 Bună ziua @ratza așadar valoarea Hfe este rezultatul multiplicării Ib x Hfe ? Hfe-ul folosit in calcul este cel din catalog nu ? Mulțumesc și multă sănătate ! Link spre comentariu
vijelie02 Postat August 10, 2021 Partajează Postat August 10, 2021 Ceva nu e bine in exprimarea d-voastra. Acum 9 minute, audio1984 a spus: valoarea Hfe este rezultatul multiplicării Ib x Hfe Hfe=Ic/Ib Link spre comentariu
audio1984 Postat August 10, 2021 Autor Partajează Postat August 10, 2021 Bună ziua ! @vijelie02 ce mai exact ? Eu așa am înțeles varianta de măsurare al factorului beta/Hfe propusă de @ratza , vă rog să mă corectați . O zi bună și multā sănătate ! Link spre comentariu
vijelie02 Postat August 10, 2021 Partajează Postat August 10, 2021 La 08.07.2021 la 8:48, ratza a spus: în colector vei avea curentul din bază înmulţit cu hFE asta a spus colegul @ratza. ceea ce este foarte corect. Recititi ceea ce ati scris d-voastra si comparati. Daca nici d-voastra nu va intelegeti propria exprimare... Link spre comentariu
audio1984 Postat August 10, 2021 Autor Partajează Postat August 10, 2021 @vijelie02 Tot respectul , da acum mi-am dat seama că m-am "încurcat în știință" . Da am greșit , scuze ! Numai bine ! Link spre comentariu
dumitrumy Postat August 10, 2021 Partajează Postat August 10, 2021 Este continuarea circului la alta adresa. Ca fost student ar trebui sa caute pe net cursuri de specialitate nu sa stea sa macereze o luna un raspuns simplificat la minimum. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Link spre comentariu
ratza Postat August 10, 2021 Partajează Postat August 10, 2021 1 oră în urmă, audio1984 a spus: Hfe-ul folosit in calcul este cel din catalog nu ? Mulțumesc și multă sănătate ! Păi măsori sau iei din catalog? hFE = Ic/Ib Ib = (U - 0.6)/Rb hFE = Ic * Rb / (U - 0.6) În loc să tot întrebi şi să iei răspunsurile pe nemestecate, fără să depui cel mai mic efort, ai putea să te foloseşti de propria gîndire. Link spre comentariu
techs Postat August 10, 2021 Partajează Postat August 10, 2021 La 08.07.2021 la 10:14, audio1984 a spus: Bună ziua ! Da are multimetrul un soclu rotund , vă mulțumesc pentru sfaturi am să probez metoda . O zi bună și multā sănătate ! Daca vrei sa vezi care este factorul de amplificare real trebuie sa-l masori asigurand Ic si Vce asa cum specifica producatorul in catalog. Exemplu: pentru 2N3055 factorul de amplificare se masoara la Ice=1A si Vce=4V, cu un multimetru prevazut cu β-metru nu ai ce sa masori la tranzistori de putere sau medie putere. Link spre comentariu
audio1984 Postat August 10, 2021 Autor Partajează Postat August 10, 2021 Chiar acum, dumitrumy a spus: Bună ziua și mulțumesc mult pentru simularea ! Acum 3 ore, ratza a spus: Păi măsori sau iei din catalog? hFE = Ic/Ib Ib = (U - 0.6)/Rb hFE = Ic * Rb / (U - 0.6) În loc să tot întrebi şi să iei răspunsurile pe nemestecate, fără să depui cel mai mic efort, ai putea să te foloseşti de propria gîndire. Acum am înțeles , vă mulțumesc ! Acum 1 oră, techs a spus: Daca vrei sa vezi care este factorul de amplificare real trebuie sa-l masori asigurand Ic si Vce asa cum specifica producatorul in catalog. Exemplu: pentru 2N3055 factorul de amplificare se masoara la Ice=1A si Vce=4V, cu un multimetru prevazut cu β-metru nu ai ce sa masori la tranzistori de putere sau medie putere. Bine de știut , mulțumesc ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum