Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recuperare corectă componente de pe pcb


audio1984

Postări Recomandate

Bună ziua ! V-aș ruga să-mi explicați și mie metodele corecte de recuperare a componentelor electronice de pe plăcile pcb , componente care urmează să fie refolosite in alte montaje ? Mai exact , cum extragem componente pasive RLC precum și tranzistorii dar si circuitele integrate astfel încât să nu se defecteze in procesul dezlipirii ? Eu am recuperat cu pompa , am încercat și cu tresă dar nu-mi prea reușește . Vă mulțumesc și multă sănătate ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • BRANCA

    4

  • audio1984

    3

  • validae

    2

  • grosu99

    2

Top autori în acest subiect

Acum 22 ore, audio1984 a spus:

Bună ziua ! V-aș ruga să-mi explicați și mie metodele corecte de recuperare a componentelor electronice de pe plăcile pcb , componente care urmează să fie refolosite in alte montaje ? Mai exact , cum extragem componente pasive RLC precum și tranzistorii dar si circuitele integrate astfel încât să nu se defecteze in procesul dezlipirii ? Eu am recuperat cu pompa , am încercat și cu tresă dar nu-mi prea reușește . Vă mulțumesc și multă sănătate ! 

Cu stație cu vacuum dar bănuiesc ca nu ai. 

Link spre comentariu

Dacă circuitul de pe care recuperezi componente e simplu placat, e uşor de scos cam orice.Important e să încălzeşti pe cât posibil simultan toţi pinii componentei dacă e tranzistor sau integrat.Rezistorii şi condensatorii se pot scoate prin extragere pe rând a unui terminal.Cel mai greu e să scoţi de pe circuite dublu placate, terminalele fiind trecute prin tubuleţe de cupru şi uneori acelea ies cu tot cu terminal de pe placă, mai ales dacă terminalul a fost îndoit înainte de lipire.Trebuie să ai grijă să nu supraîncălzeşti componentele, la extragere trebuie ţinut de pin chiar deasupra capsulei cu o pensetă, pentru a disipa căldura pinilor.Eu la extragere folosesc cel mai mult tresa absorbantă, pompa o folosesc doar când sunt lipituri masive cu mult fludor depus.Sfatul meu e să-ţi comanzi şi o staţie de lipit portabilă de la chinezi, costă cam 150 Lei cu tot cu transport.Este utilă pentru componente SMD, atât la recuperare cât şi la schimbare de integrate cu mulţi pini (rework).Ceva de genul ăsta am comandat recent:

https://www.aliexpress.com/item/4000387876437.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.6fe64c4dxpWgd9

Link spre comentariu

 N-ai precizat ce recuperezi,componente THT sau smd?Pt smd-uri merge excelent scula recomandată de Validae.

 Pt THT folosesc fie pistol lipit,fie letcon clasic la 40-60 w.La circuitele integrate merge ca anterior să mai pui cositor pe terminale.Se asigură astfel ca să preia şi să menţină căldura mai bine,local.Chestia asta merge şi la utilizare pompă.

 La pompă se poate utiliza un capişon din furtunaş de la perfuziile medicale.Se trage peste vârful de teflon.De regulă acest vârf se uzează şi nu mai poţi aspira bine.Furtunaşul se schimbă când se uzează.

 Şi mai bune sunt furtunaşele termorezistente de la drujbe,motocoase...

 La utilizare letcon clasic recomand să foloseşti prinderea unui terminal cu pensetă port-ac.Ceva de genul din link.E cu autoblocare.

https://instrumentemedicale.ro/product/port-ac-derf/

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Bună ziua și mulțumesc pentru sfaturi ! Eu până acum am folosit letconul clasic și pompa de cositor , am folosit și penseta căci știam de supraîncălzirea componentelor , tresa in schimb am folosit cu mai mult timp în urmă și nu prea mi-a mers cu ea ! Încă odată mulțumesc , o zi bună și multā sănătate !

Link spre comentariu

Se poate dizolva sacâz pisat în alcool rafinat şi se înmoaie tresa în soluţie.Eu practic altă metodă, spăl bine tresa (recuperată de la perii industriale uzate)cu alcool şi o pun pe o bucată de colofoniu, apoi cu ansa încălzită o ,,scufund,, în sacâzul topit.Apoi e numai bună de folosit.Fără sacâz tresa nu absoarbe bine.

Se poate folosi pe post de tresă şi ecranajul cablurilor de microfon deteriorate, lăutarii schimbă periodic cablurile ce se rup des din cauza mişcării repetate...

Dar cum am mai scris, eu caut perii de cărbune uzate folosite la motoare de mare putere, le recuperez tresa şi o refolosesc.De multe ori m-a ajutat tresa mai mult decât pompa de cositor.Ţin minte că prima ,,pompă de cositor,, am confecţionat-o dintr-o pară de cauciuc recuperată de la o pompă de sân (!!!) la care am adăugat un tub strunjit din textolit.Când se umplea vârful, îl curăţam cu o tijă de oţel potrivită cu diametrul găurii vârfului absorbant.Am folosit ceva ani improvizaţia aia, recuperam uşor cositorul care cădea în para de cauciuc, sub formă de bobiţe.Am renunţat la ea când s-a rupt cauciucul...

Link spre comentariu

Pentru componente cu dimensiuni mici (smd) si medii (tranzistoare THT, sau alte componente THT care nu au un plan de masa exagerat de mare) o suflanta cu aer cald face minuni, pana de curand si eu tot letconul obisnuit, pompa manuala si tresa foloseam insa cate o data ma chinuiam mult si bine mai ales cand vroiam sa recuperez ceva mufa sau sir de pini duble/triple cu multi pini, mergea greu, pompa nu tragea tot si mai ramanea un pin lipit iar cand trageam de componenta se mai indoieau terminalele sau chiar se rupeau din plastic de la supraincalzire, mai ales la sirurile de pini plasticul se topeste destul de usor. De curand am luat si eu o suflanta similara cum a propus si @validae si e alta viata, poti incalzii mult mai uniform si mult mai multe terminale de odata, plus ca se incalzeste si placa si ajuta sa tina terminalele calde cat timp plimbi suflata peste toate terminalele componentei, nu m-as mai intoarce la dezlipit componente mici si medii cu letconul clasic.

 

Eu l-am luat pe asta:https://www.aliexpress.com/item/4000275616170.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.4e7b2d45hdXAXg&algo_pvid=33bd0742-f739-4ac8-a981-fc562fc917a1&algo_exp_id=33bd0742-f739-4ac8-a981-fc562fc917a1-9

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Sau pui placa pe un preheater si ridici usor temperatura pana la punctul de topire al cositorului si incepi sa culegi cu penseta. Daca sunt terminalele indoite pe spate mai trebuie ceva sa tii de placa 

Link spre comentariu

 Hvoicu.Metoda e eficientă dar aş zice că nu e prea "sănătoasă"...Componentele se încălzesc un timp îndelungat şi posibil să-şi piardă din caracteristici.

 Similar am văzut un ins care "cocea" plăcile în cuptor electric,la temperatură fixată.Plăcile erau cu faţa cu componente în jos.După un timp cădeau piesele pur şi simplu...

Link spre comentariu

Si cand inlocuiesti un bga nu se incalzesc componentele? Te duci cu temperatura cat sa se topeasca cositorul. E cea mai usoara metoda de a schimba un soclu pci-agp-isa 

Link spre comentariu

Foarte util e sa ai aliaj de lipit cu bismut ( low melt solder ). Se topeste pe la 130 grade celsius si amestecat cu aliajul fara plumb de pe placile comerciale face minuni. Eu as zice ca e chiar indispensabil in unele situatii. E mai scump, dar nu ai nevoie de cantitati mari.

Link spre comentariu

Ideea e ca dupa ce ai scos-o sa mai fie buna piesa pentru refolosire. A trecut ceva timp de cand scoteam piese de pe placi si degetele erau cel mai bun termometru.Sau scoteam integratele DIL pe cate o parte cu penseta indoita (si acum se mai intreaba nevasta-mea ce s-o fi intamplat cu ea ! ).N-am folosit metoda "aragazul " niciodata pentru ca mi se pare barbara !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări