audio1984 Postat Iulie 26, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2021 Acum 1 oră, BRANCA a spus: Audio.Nu e chiar aşa grea bobinarea torului dar trebuie atenţie max la distribuirea uniformă a spirelor. Pt orientare e bine să tragi câteva linii cu markerul la interior.Asta ca să mergi cu bobinajul perpendicular. Să ai şi un scotch de hârtie,pentru fixare temporară bobinaj.Asta când faci pauze... Pentru curenţi mai mari e bine să faci înfăşurările cu 2 fire mai subţiri.Se mulează mai uşor... Bună dimineața ! Explicația este una foarte practică și extrem de utilă . Vă mulțumesc mult pentru sfaturi , îmi sunt de mare folos ! O zi bună și multā sănătate ! Acum 19 minute, merck a spus: Era un video cu un francez care facuse ceva simplu pentru bobinat trafuri toroidale folosind o janta de bicicleta, dar nu-l mai gasesc. Bună dimineața ! Cu siguranță a fost o metodă interesantă , păcat că unele clipuri sunt șterse de pe YouTube . O zi bună și multā sănătate ! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Probabil ca sunt impotriva "curentului" din topic insa nu ma pot abtine sa intreb oare mai merita bobinate manual toroidalele? Hai ca cele EI sau alte geometrii mai prietenoase cu bobinatorul mai mult mai mai putin amator, sunt alta poveste, insa la traful toroidal nivelul de munca e mult mai mare si mai dificil, si merita el tinand cont ca preturile unora noi nu mai ruineaza pe nimeni? Pana si cele de la Mivarom ar trebui sa fie utilizabile cu ceva eventuale precautii ( gen ventilatie, sarcina redusa, etc... ). Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 26, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2021 1 oră în urmă, merck a spus: Era un video cu un francez care facuse ceva simplu pentru bobinat trafuri toroidale folosind o janta de bicicleta, dar nu-l mai gasesc. Ceva de genul asta: avantajul fiind ca nu se mai bobina in prima faza sarma pe janta de bicicleta si ramanea pe un mosor. Arată inovativă metoda dar pregătirea pentru bobinarea in sine e mai greuț , în rest e super ok ! Acum 43 minute, Marian a spus: Probabil ca sunt impotriva "curentului" din topic insa nu ma pot abtine sa intreb oare mai merita bobinate manual toroidalele? Hai ca cele EI sau alte geometrii mai prietenoase cu bobinatorul mai mult mai mai putin amator, sunt alta poveste, insa la traful toroidal nivelul de munca e mult mai mare si mai dificil, si merita el tinand cont ca preturile unora noi nu mai ruineaza pe nimeni? Pana si cele de la Mivarom ar trebui sa fie utilizabile cu ceva eventuale precautii ( gen ventilatie, sarcina redusa, etc... ). Nu sunteți "Împotriva Curentului" deoarece da cele cu tole gen E+I și alte forme sunt clar mult mai ușor de bobinat . Totuși nu trebuie să aruncăm la gunoi nici pe cele toroidale , deoarece (și sunt sigur) pot fi mult mai sigure in exploatare comparativ cu cele de la mivarom cum ați exemplificat dumneavoastră ! O zi bună și multā sănătate ! Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Marian.Ai dreptate,însă dacă se rebobinează numai secundarul e mai acceptabil.Numai în varianta asta aş recomanda. Am bobinat unul mic în tinereţe,total, şi mi-a crescut barba!...Nu mai zic că am şi înădit firele de câteva ori... La torurile mari,cu interior generos,e mult mai uşor de bobinat,faţă de cele mici. La cele cu tensiune mai mare se pot face prize pe secundar bobinat original.Asta în caz de utilizare ca sursă laborator.Trebuie un pic de îndemânare şi o bună izolare locală. Mai e un caz cu intervenţie minimă atunci când adaugi o înfăşurare de "serviciu",de ex pt 5V.Spire puţine şi diametru mic la fir. Link spre comentariu
KISS Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Merita doar alea care au primarul facut bine, adica nu baraie, bazaie. Eu am bobinat traf de Burmester 877, turnat in rasina speciala, copie 1:1 cu originalul, pentru 1.000€. Mai am inca matritza de turnare, e facuta din Latex. Cand ajung la depozit ii fac o poza. Asta de Burmester e foarte dificil de facut pentru ca e mic si daca nu ai miezul exact nu poti aseza cele trei secundare. In plus, daca nu asezi bine sarma nu mai intra in forma de turnat. Mi-a luat doua zile sa desfac originalul, care e turnat in rasina, folosind aer cald, ca sa numar spirele si sa vad ce miez are. Printre altele a fost o provocare sa fac replica asta. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 26, 2021 Partajează Postat Iulie 26, 2021 Masina de bobinat toroidale. In poza un CT de 47kA si 1600mm diametru. Chestie elvetiana... Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 29, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2021 La 26.07.2021 la 17:01, KISS a spus: Merita doar alea care au primarul facut bine, adica nu baraie, bazaie. Eu am bobinat traf de Burmester 877, turnat in rasina speciala, copie 1:1 cu originalul, pentru 1.000€. Mai am inca matritza de turnare, e facuta din Latex. Cand ajung la depozit ii fac o poza. Asta de Burmester e foarte dificil de facut pentru ca e mic si daca nu ai miezul exact nu poti aseza cele trei secundare. In plus, daca nu asezi bine sarma nu mai intra in forma de turnat. Mi-a luat doua zile sa desfac originalul, care e turnat in rasina, folosind aer cald, ca sa numar spirele si sa vad ce miez are. Printre altele a fost o provocare sa fac replica asta. Cele două pe care le am nu au nici un zgomot la punere în funcție , îmi imaginez că e foarte dificil procesul de scoatere a bobinei și de rebobinare ... totuși se merită să ai parte de acea satisfacție ! La 26.07.2021 la 18:57, Mircea a spus: Masina de bobinat toroidale. In poza un CT de 47kA si 1600mm diametru. Chestie elvetiana... Ca de obicei , un lucru elvețian e un lucru bine făcut ... oricum foarte interesantă instalația ! Am calculat la transformatorul toroidal de 22 V și o putere aparentă de 200 VA , puterea activă ar fii de 178 W ... asta doar dacă n-am greșit eu ceva ! Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Dle, puterea activa e a sarcinii, nu a trafului. Un traf de 200VA e un traf de 200VA. Link spre comentariu
merck Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 (editat) Acum 21 minute, audio1984 a spus: Cele două pe care le am nu au nici un zgomot la punere în funcție , îmi imaginez că e foarte dificil procesul de scoatere a bobinei și de rebobinare ... totuși se merită să ai parte de acea satisfacție ! Nu-ti trebuie mana de neurochirug pentru asa ceva. Secundarul il scoti in cateva minute (ai nevoie de spatiu sa nu agati cu sarma lucrurile din jur), apoi folosind suveica (singura metoda la indemana) incepi sa pui spire pe tor si sa tii apasat cu degetul ultima spira bobinata. Cand incepe sa te doara degetul de la atata apasat, iei o banda adeziva si dai cateva ture peste ultima parte de bobinaj si astepti pana cand esti apt sa bobinezi din nou . Mare filozofie nu-i, insa trebuie sa fie tensionata spira bobinata (tragi de suveica ca sa tensionezi bine spira si apoi apesi cu degetul). Cu cat vrei mai mult curent in secundar=> cu atat firul va fi mai gros => durere mai mare la degetul cu care apesi . P.S. Pentru a confectiona suveica cauta o sipca de lemn dintr-o esenta tare (este important sa nu se indoaie) care sa aiba cam 4-5mm grosime, latimea sa fie cu 5mm mai mica decat diametrul gaurii de la traful toroidal si lungimea sa fie in jur de 20 cm, si ii face la capete, pe mijloc, doua crestaturi in V si apoi bobinezi sarma in cele doua V-uri. Editat Iulie 29, 2021 de merck Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 29, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2021 Acum 5 minute, Mircea a spus: Dle, puterea activa e a sarcinii, nu a trafului. Un traf de 200VA e un traf de 200VA. Na fain iar m-am dat cu șutu-n fund @Mircea aici am ajuns datorită unor colegi care m-au băgat în ceață ... mă pun să citesc (recitesc) niște elemente de electrotehnică de prin anul 1 de facultă ... știu că acolo am făcut pe acolo ceva (Bazele Electrotehnicii) . Să-mi fie rușine Acum 2 minute, merck a spus: Nu-ti trebuie mana de neurochirug pentru asa ceva. Secundarul il scoti in cateva minute (ai nevoie de spatiu sa nu agati cu sarma lucrurile din jur), apoi folosind suveica (singura metoda la indemana) incepi sa pui spire pe tor si sa tii apasat cu degetul ultima spira bobinata. Cand incepe sa te doara degetul de la atata apasat, iei o banda adeziva si dai cateva ture peste ultima parte de bobinaj si astepti pana cand esti apt sa bobinezi din nou . Mare filozofie nu-i, insa trebuie sa fie tensionata spira bobinata (tragi de suveica ca sa tensionezi bine spira si apoi apesi cu degetul). Cu cat vrei mai mult curent in secundar=> cu atat firul va fi mai gros => durere mai mare la degetul cu care apesi . Am înțeles , pare relativ ok d.p.d.v. practic ... îmi duc degetele la "sală" Mulțumesc de sfat ! Link spre comentariu
icar Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Ca tot vorbiti de rebobinare traf toroidal. Am un traf toroidal, la care vreau sa mai adaug o bobina de 5V. Problema e ca fostl deținator, a turnat rasina in gaura centrala! Cum pot scoate acel dop de rasina, fara sa aduc daune trafului? Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Icar.E f greu.Dacă poţi estima bine grosimea torului poţi da o gaură cu un burghiu de diametru mare.De tipul celor pentru lemn.Apoi cu un raşpel ajustat până aproape de suprafaţă. Altfel dat o gaură central la un fi 10 mm şi încălzit cu pistol cu aer cald.Scobit încet cu o "daltă" confecţionată din lemn.Ca să nu zgârâie. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Scosul rasinei poate fi periculos (se pot agata spirele), depinde ce rasina a fost folosita - am intalnit unele tari ca sticla; si in orice caz este dificil. La unele trafuri e mai bine sa nu umbli Poate adaugati un alt traf pt 5V, sau, daca este curent mic, puneti un divizor rezistiv. Link spre comentariu
Mircea Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 Nu scoate totul, daca e traf destul de mare faci o singura gaura langa infasurare si bobinezi local. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 29, 2021 Partajează Postat Iulie 29, 2021 O poză cu traful se poate ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum