Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare Toroidale

audio1984

Postări Recomandate

Nu prea are ce sa strice, trebuie sa-i dea jos secundarul, care e la exterior, sa numere spirele, si cu ocazia asta afla cate spire/volt are secundarul. Apoi sa-l bobineze pentru ce tensiuni si curenti doreste. Ca izolatie poate opta pentru Nomex, kapton sau (desi nu recomand) banda de teflon, in 2-3 straturi. Cu ocazia asta afla si ce e ''suveica'' si cum o foloseste.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

37

• Mircea

12

• validae

11

• BRANCA

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bună seara ! Vă mulțumesc mult pentru deloc puținele sfaturi primite . Voi vedea  , găsesc o soluție și vă anunț ce am ales să fac . Am urmat doi ani la Universitatea Politehnica din Timișoara facultatea de Electronică Și Telecomunicații ... doar primii doi ani deoarece din motive personale nu am urmat și anul 3 ce să spun am fost dezamăgit la cursuri se preda mult , mult prea mult iar la practică se întâmpla să facem ceva ce nu făcusem la curs și invers , personal mi sa părut un mic haos ... in fine prea puțin important . Încă odată țin să vă mulțumesc pentru mulțimea de sfaturi , am să țin seama ... sper să iese ceva ! :)

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 21 minute, KISS a spus:

Pacat...daca terminai Politehnica poate ajungeai si tu in Canada.

Am făcut doar primii doi ani , cât despre Canada nu cred că aș fi ajuns deoarece nu am fost eu vreun student minune . După doi ani la facultatea de Electronică și  Telecomunicații din cadrul Politehnicii Timișoara am fost puțin dezamăgit ... și uite așa vin aici după sfaturi deoarece chiar dacă și cu ani in urma m-am ocupat de electronică , am luat o pauza mai lunga și acum trebuie sa îmi împrospătez cunoștințele și să învăț multe altele . Iar pentru tot ajutorul primit vă mulțumesc mult ! :ewryt45w

Acum 21 minute, KISS a spus:

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Audio.Cunosc două cazuri de emigranţi în Canada,unul inginer şi celălalt lăcătuş.Ambii lucrează la munca de jos şi nu se plâng.Deci nu trebuie să fii student "minune"!

Izolaţia exterioară la trafurile toroidale e pentru protejarea mecanică a sârmei bobinaj şi ceva la umiditate.Ar merge şi fără.

În general se preferă materiale ce rezistă la temperatură şi conduc relativ bine şi căldura.

Ideale ar fi benzile neadezive înguste,sunt mai uşor de bobinat pe tor.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, BRANCA a spus:

Audio.Cunosc două cazuri de emigranţi în Canada,unul inginer şi celălalt lăcătuş.Ambii lucrează la munca de jos şi nu se plâng.Deci nu trebuie să fii student "minune"!

Izolaţia exterioară la trafurile toroidale e pentru protejarea mecanică a sârmei bobinaj şi ceva la umiditate.Ar merge şi fără.

În general se preferă materiale ce rezistă la temperatură şi conduc relativ bine şi căldura.

Ideale ar fi benzile neadezive înguste,sunt mai uşor de bobinat pe tor.

Bună dimineața , e foarte bine că se caută români în tehnologie peste ocean , deoarece se demonstrează că nu doar acum , ci întotdeauna noi am avut o țară care a avut oameni cu o minte ageră și ca atare capabili de multe lucruri bune ! Când construiam un transformator de rețea clasic , cu tole , am izolat sârma cu un tip de hârtie impregnată cu ceva ulei , eu reciclam hârtia de la transformatorul ce-l rebobinam sau de la altele , am avut rezultate foarte bune .

O duminică plăcută și multă sănătate ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 8 minute, BRANCA a spus:

Audio.Hârtia,folia aceea se găsea în condensatoarele de la lămpile cu neon,dacă bine ţin minte.Foarte bună.

Buna idee , am sa caut condensatori din aceia și am să le scot acea hârtie , știu de care spuneți , am mai văzut asemenea condensatori . Mulțumesc de sfat !

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 13 ore, audio1984 a spus:

Am urmat doi ani la Universitatea Politehnica din Timișoara facultatea de Electronică Și Telecomunicații ...  ce să spun am fost dezamăgit la cursuri se preda mult , mult prea mult i

Ce-mi plac mie studentii!!! Pai ai fi vrut sa se predea mai putin cand tu nu stii formula puterii si nici diferenta intre fi si pi! Oricum, pe vremea mea, in primii doi ani de poli se facea aceiasi materie si la mecanica si la electro.

Link spre comentariu

Offtopic !

Karl Popper spunea : " Adevărata ignoranță nu este absența cunoașterii , ci refuzul de a o dobândi "

În timp ce Maică Tereza afirma că : " Indiferent de ce spune lumea , zâmbește și du-ți misiunea mai departe " 

Atât am avut de spus !

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 9 minute, merck a spus:

Marea problema este tensionarea spirei bobinate ca sa nu bazaie traful. Sarma fiind mai groasa in secundar ... o sa faci besici la degete. 

Bună seara ! Vă mulțumesc mult , am să urmăresc clipurile și cu siguranță am să îmi fac o idee cât mai exactă . Încă odată mulțumesc , o seară bună și y sănătate ! 

Acum 7 minute, Mircea a spus:

Interesanta ideea, eu folosesc o suveica. Si, da, fac basici la degete, dar cum bobinez unul la 10 ani, nu prea conteaza.

Bună seara ! Îmi imaginez că nu e ușor și nu se compară cu cele cu tole clasice însă și satisfacția e pe măsură !

Seară bună și multă sănătate !

Editat de audio1984
Link spre comentariu

@Mircea Uneori se merită reciclate clasice cu tole sau toroidale , mai greuț dacă trebuie modificate dar "there's gold in there them things" :d iar colegul @KISS ma făcut să râd de m-am spart cu doar două bobinate ! :d

Oricum vă mulțumesc tuturor pentru ajutorul acordat , mi-e de mare folos . Trafurile clasice le fac ușor dar cu toroidalele e mai greu dar nu ... imposibil ! :ewryt45w

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Audio.Nu e chiar aşa grea bobinarea torului dar trebuie atenţie max la distribuirea uniformă a spirelor.

Pt orientare e bine să tragi câteva linii cu markerul la interior.Asta ca să mergi cu bobinajul perpendicular.

Să ai şi un scotch de hârtie,pentru fixare temporară bobinaj.Asta când faci pauze...

Pentru curenţi mai mari e bine să faci înfăşurările cu 2 fire mai subţiri.Se mulează mai uşor...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Era un video cu un francez care facuse ceva simplu pentru bobinat trafuri toroidale folosind o janta de bicicleta, dar nu-l mai gasesc. :84

Ceva de genul asta:

avantajul fiind ca nu se mai bobina in prima faza sarma pe janta de bicicleta si ramanea pe un mosor.

3834fb2b6396006d2653a5ae28a45168.jpg

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări