Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare Toroidale

audio1984

Postări Recomandate

Audio1984.Nu'ş ce te enervează la traful ăla.E destul de puternic la 200VA.Vrei traf de sudură?!Se mai pierde cu randamentul,da' puţin.

Da' nu cumva îţi trebuie două înfăşurări la ce lucrezi tu?!...

Trafurile astea sunt mai greu de bobinat,dacă n-ai mai făcut asta.

Pe de altă parte se vând trafuri de amplificatoare "într-o veselie" pe forum.Unele la preţuri chiar f acceptabile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• audio1984

37

• Mircea

12

• validae

11

• BRANCA

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 24 minute, BRANCA a spus:

Audio1984.Nu'ş ce te enervează la traful ăla.E destul de puternic la 200VA.Vrei traf de sudură?!Se mai pierde cu randamentul,da' puţin.

Da' nu cumva îţi trebuie două înfăşurări la ce lucrezi tu?!...

Trafurile astea sunt mai greu de bobinat,dacă n-ai mai făcut asta.

Pe de altă parte se vând trafuri de amplificatoare "într-o veselie" pe forum.Unele la preţuri chiar f acceptabile.

De fapt nu traful mă enervează , mai degrabă toate aceste date , nu am bobinat niciodată toroidale , doar clasice și mi-au mers ... că n-au fost ele tare estetice asta este dar știam V,A,W s.a.m.d. Nu , o singură înfășurare avea și în combină din care l-am recuperat ... alimenta un etaj de putere stereo cu circuite integrate STK... acelea mari , babane . Mie îmi este necesar a alimenta un amplificator de 2 × 30 W cu V+ și GND . Sunt sigur că deși nu sunt multe diferențe , transformatorul toroidal are și alte elemente de calcul și ceva metode mai complexe de bobinare . 

Multă sănătate ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 29 minute, yo8tot a spus:

@validae Aha, deci tu ai voie sa faci "scoala online cu incepatorii" :)

Acum daca ai inceput cred ca pe langa formula aia aruncata acolo mai trebuie sa adaugi si o poveste. Ca omul a inteles ca problema e ca un traf e covrig si altul nu. Succes

Nici chiar așa , nu fac într-un asemenea mod diferența între  diversele  modele de transformatoare . Un pic de bășcălie la adresa mea ... mo umflat râsul ! :d

Editat de audio1984
Link spre comentariu
Acum 32 minute, audio1984 a spus:

Mie îmi este necesar a alimenta un amplificator de 2 × 30 W cu V+ și GND . 

Bănuiesc că nu dorești un difuzor cu impedanță mai mică de 4Ω. În acest caz cu transformatorul ăsta nu obții puterea dorită decât eventual cu o schemă în punte. Cu o schemă clasică nici măcar 20W. 

Link spre comentariu
Acum 10 minute, UDAR a spus:

Bănuiesc că nu dorești un difuzor cu impedanță mai mică de 4Ω. În acest caz cu transformatorul ăsta nu obții puterea dorită decât eventual cu o schemă în punte. Cu o schemă clasică nici măcar 20W. 

E vorba de un amplificator clasic , în clasă AB , tranzistori 2N3055 construiți de IPRS însă noi , neutilizați . Incintele sunt de 8 Ohmi , nu sunt fan al amplificatoarelor în punte . 

Dacă tot suntem la acest subiect , aș dori să știu cu ce material să refac izolația la acest traf toroidal deoarece ce originală , transparentă este uscată și casantă . Lița de cupru e în regulă în schimb , mulțumesc !

Link spre comentariu

Tot legea aia a lui Ohm care se aplica si la transformatoare - printre altele - spune ca nu poti scoate 30W pe sarcina de 8 ohmi la tensiunea ta de alimentare. Trebuie sa ai 15,5V RMS la bornele difuzorului pe care nu ai de unde sa-i scoti.

Link spre comentariu
Acum 19 minute, modoran a spus:

Tot legea aia a lui Ohm care se aplica si la transformatoare - printre altele - spune ca nu poti scoate 30W pe sarcina de 8 ohmi la tensiunea ta de alimentare. Trebuie sa ai 15,5V RMS la bornele difuzorului pe care nu ai de unde sa-i scoti.

Mă gândeam eu că nu prea am șanse , așa că am să construiesc un transformator clasic de la 0 , tole , sârmă , etc. cu redresare și filtrare , folosind cea ce-mi cere amplificatorul V și A la alimentare , apoi voi trece la proiectare sursei , traf. , redresare , filtrare , s.a.m.d. că numa' mă încurcă toroidalul ăsta ... 

Editat de audio1984
Link spre comentariu

Din 200VA, cred ca am scris citet. Daca nu stii, din 31Vdc,  in PP class B, cu interstage si traf de iesire, poate scoate 200W curati, 1KHz pe dummy load, la un consum de cca 260W din retea.

Link spre comentariu
1 minute ago, KISS said:

Din 200VA, cred ca am scris citet. Daca nu stii, din 31Vdc,  in PP class B, cu interstage si traf de iesire, poate scoate 200W curati, 1KHz pe dummy load, la un consum de cca 260W din retea.

Cum trageti dvs 260W dintr-un traf de 200VA din retea?

Legat de solutia propusa... irealizabila de catre colegul de forum si de foarte multi altii.

Link spre comentariu

Conteaza si cum sunt alcatuiti cei 200VA, de aia este impropriu sa spui ca dintr-o putere se poate obtine o alta la o configuratie liniara, pentru ca tensiunea e cea care limiteaza cursa maxima pe iesire, si deci puterea. 

Iar traful de iesire nu-si are rostul in topic, s-a specificat ca se doreste o clasa AB simpla, si @UDAR are dreptate, traful nu-i ce trebui pentru ce s-a solicitat.

Link spre comentariu

Mai bine il lasa asa cum e si il foloseste la o alta aplicatie ( poate o clasa D cu integrate ?) ca daca se apuca sa il desfaca, eu zic ca mai rau o sa il strice.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări