Усилитель Postat Iulie 1, 2021 Partajează Postat Iulie 1, 2021 14 minutes ago, yo8tot said: Nu vrem sa fortam batranica. Doar sa ii aratam unde e gura de canal fara capac. Acord distinctia :zicala saptamanii! Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 2, 2021 Partajează Postat Iulie 2, 2021 Întrebarea mea e cine a şters o parte din discuţie şi de ce? Link spre comentariu
validae Postat Iulie 3, 2021 Partajează Postat Iulie 3, 2021 Eu, dar se vede că degeaba.Iniţiatorul sunt convins că şi-a pierdut interesul după ce a aflat ce voia.Adică faptul că toroidalele se calculează în mare ca şi celelalte, nu sunt guvernate de alte legi.Uneori întreabă cineva o chestie simplă, dar se găseşte întotdeauna alcineva să o devieze în altă direcţie, gen Bodegă... Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 3, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2021 (editat) Acum 15 minute, validae a spus: Eu, dar se vede că degeaba.Iniţiatorul sunt convins că şi-a pierdut interesul după ce a aflat ce voia.Adică faptul că toroidalele se calculează în mare ca şi celelalte, nu sunt guvernate de alte legi.Uneori întreabă cineva o chestie simplă, dar se găseşte întotdeauna alcineva să o devieze în altă direcţie, gen Bodegă... Bună seara ! @validae nu mi-am pierdut deloc interesul față de trafo. toroidale , am aflat acum că se aplica practic aceleași principii că și la cele clasice cu tole cu diferite forme . Oricum nu cred nicio secunda in idea că , curentul scade in sarcina ... la fel și cu acea cădere de tensiune nu-mi era de folos la momentul respectiv . Nu am vrut prin postarea mea sa creez divergențe sau neînțelegeri și îmi cer scuze . Mi-e clar că toate elementele VA / V~ / A~ sunt aceleași . Ce-mi mai rămâne e sa incep sa bobinez câteva și să le bag in priza și să trec la măsurat ! O seara buna și multa sănătate ! Editat Iulie 3, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2021 (editat) La 01.07.2021 la 11:55, ratza a spus: P = U*I =>I = P/U Bună ziua ! Am așadar un transformator toroidal de 200 V.A. (W) și 22 V în secundar conform calculului îmi iese un curent de 9A . Sârma din secundar e groasă nu glumă , iar dimensiunile lui sunt relativ mari , plus că e greu . Întrebarea este chiar poate duce 9 A ? Dacă poate cu , siguranță va fii folosit la un amplificator audio de putere ... nu foarte mare , câțiva zeci de W ... să zic 2 x 30 W . Îi fac mai târziu o poză și o postez . Un weekend plăcut și multă sănătate ! Editat Iulie 24, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
validae Postat Iulie 24, 2021 Partajează Postat Iulie 24, 2021 Nu confunda VA cu W....fiindcă VA se referă la sarcini pur rezistive.Deci puterea reală în cazul sarcinilor reactive va fi mai mică decât cea rezultată din relaţia VxA. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2021 (editat) Acum 2 ore, validae a spus: Nu confunda VA cu W....fiindcă VA se referă la sarcini pur rezistive.Deci puterea reală în cazul sarcinilor reactive va fi mai mică decât cea rezultată din relaţia VxA. E a treia oară când "încurc oalele" asta este "we are humans after all" ! . Da V.A. este puterea aparentă P= V × A atunci de ce nu au trecut pe etichetă puterea activă ... reală care da e cu totul altă "mâncarea de pește" W = U × I × Cos π (sper că mai țin bine minte) . E un transformator dintr-o combină audio ce are că finali acele integrate STK... Ce mi se pare mult mai ușor mie e să-ți calculezi și construiești propriul transformator . Am făcut destule pe tole E+I , L+ , I+ etc. și mi-au mers ...toroidal ăsta mă enervează ! Editat Iulie 24, 2021 de audio1984 Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2021 Niște poze cu cel care mă scoate din sărite ! https://ibb.co/n3kY7Rf https://ibb.co/RgkLbyb https://ibb.co/9NjJh8n Link spre comentariu
modoran Postat Iulie 24, 2021 Partajează Postat Iulie 24, 2021 Acum 12 minute, audio1984 a spus: E a treia oară când "încurc oalele" asta este "we are humans after all" ! . Da V.A. este puterea aparentă P= V × A atunci de ce nu au trecut pe etichetă puterea activă ... reală care da e cu totul altă "mâncarea de pește" W = U × I × Cos π (sper că mai țin bine minte) . Pentru ca e o valoare intotdeauna mai mare, asa functioneaza marketingul. Daca nu exista o marime fizica se inventeaza alta, obligatoriu cu cifre mult mai mari. Oricum transformatoarele nu-s pentru publicul larg. Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2021 Acum 5 minute, modoran a spus: Pentru ca e o valoare intotdeauna mai mare, asa functioneaza marketingul. Daca nu exista o marime fizica se inventeaza alta, obligatoriu cu cifre mult mai mari. Oricum transformatoarele nu-s pentru publicul larg. Înțeleg perfect ce spuneți , dar totuși pentru a putea fii depanat un sistem audio de la o companie ce se vrea a fii cu istorie și performanță , ar trebui să pună datele reale nu date fictive . Mai ales atunci când , după cum și dumneavoastră ați spus , nu toată lumea deschide aparatul așa cum o facem noi amatorii ! Multă sănătate ! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 24, 2021 Partajează Postat Iulie 24, 2021 P(W)= U x I x Cos φ Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 24, 2021 Partajează Postat Iulie 24, 2021 (editat) Acum 41 minute, modoran a spus: Pentru ca e o valoare intotdeauna mai mare, asa functioneaza marketingul. Daca nu exista o marime fizica se inventeaza alta, obligatoriu cu cifre mult mai mari. Oricum transformatoarele nu-s pentru publicul larg. Îmi pare rău dar nu pot fi de acord . Transformatoarele sunt clasificate după VA încă de mult timp, pe când marketingul nu domina încă totul. Tot în VA (mă rog, kVA sau MVA) sunt clasificate și transformatoarele mari din sistemele de transport al energiei electrice - caz în care se presupune că clienții nu sunt păcăliți de cifre mincinoase. Dar explicația este de fapt una foarte tehnică - transformatorul este caracterizat de tensiunea efectivă din secundar ( V ) și de curentul efectiv din secundar ( A ) nu de tensiunea și curentul care rezultă după redresare, filtrare sau mai știu eu ce prelucrare a respectivului curent. Fabricantul ”răspunde” de ce construiește el nu de ce faci tu cu transformatorul. Pune în secundar o rezistență și vei obține ceea ce dorești - câți VA atâția W. EDIT @validae E adevărat dar numai în regim nedeformant . În cazul la care ne referim aici - transformator urmat de redresor și condensator de filtraj defazajul este neglijabil . Dacă te uiți pe osciloscop o să observi că vârful curentului și al tensiunii coincid aproape. Aici contează factorul de putere determinat de distorsiuni care este foarte scăzut în acest caz. Factorul de putere(FP) = FP_Defazaj * FP_Distorsiuni unde FP_defazaj este, cum ai zis, cos φ iar FP_Distorsiuni este √(1/(1+THD2)) Editat Iulie 24, 2021 de UDAR Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2021 Acum 2 minute, validae a spus: P(W)= U x I x Cos φ Da am comis-o din nou ... puteam să bag mâna-n foc pentru π , oricum văd ce face mârlanul ăsta iar dacă nu-mi convine , am să trec la calculat și bobinat transformatoare clasice cu tole frumos întrețesute la exact curentul , tensiunea și evident puterea reală de care am nevoie . Vă mulțumesc pentru corecție privind calculul . Multă sănătate ! Link spre comentariu
audio1984 Postat Iulie 24, 2021 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2021 Acum 6 minute, UDAR a spus: Îmi pare rău dar nu pot fi de acord . Transformatoarele sunt clasificate după VA încă de mult timp, pe când marketingul nu domina încă totul. Tot în VA (mă rog, kVA sau MVA) sunt clasificate și transformatoarele mari din sistemele de transport al energiei electrice - caz în care se presupune că clienții nu sunt păcăliți de cifre mincinoase. Dar explicația este de fapt una foarte tehnică - transformatorul este caracterizat de tensiunea efectivă din secundar ( V ) și de curentul efectiv din secundar ( A ) nu de tensiunea și curentul care rezultă după redresare, filtrare sau mai știu eu ce prelucrare a respectivului curent. Fabricantul ”răspunde” de ce construiește el nu de ce faci tu cu transformatorul. Pune în secundar o rezistență și vei obține ceea ce dorești - câți VA atâția W. Mulțumesc mult pentru răspunsul primit de la dumneavoastră , am să-l încerc , am să-l măsor , pe săptămână viitoare și revin cu un rezultat ! Multă sănătate ! Link spre comentariu
validae Postat Iulie 24, 2021 Partajează Postat Iulie 24, 2021 Cum bine spunea @UDAR mai sus, producătorul n-a minţit cu puterea în VA.Că tu vei obţine prin bobinare proprie o putere mai mare folosind fie un miez mai mare şi sârmă mai groasă, fie doar sârmă mai groasă dacă spaţiul de bobinat al tolei folosite permite, e altă problemă.Dar şi traful tău are o putere aparentă exprimată tot în VA, fiindcă nu ai de unde şti factorul de putere al sarcinii pe care o va alimenta traful la un moment dat.Când specifici puterea unui traf, tot în VA o dai. Avertizarea mea era faţă de faptul că un amplificator nu e în niciun caz un consumator pur rezistiv... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum