Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare Toroidale


audio1984

Postări Recomandate

Buna ziua ! Am doua transformatoare toroidale unul mare , baban și unul mai mic . Pe cel mare scrie că în secundar  are 200 VA cu o tensiune de 22 V iar pe cel mai mic scrie o putere de 50 VA cu o tensiune de 12 V . Deoarece nu cunosc calculul transformatoarelor toroidale ( Doar al celor clasice de ex. E+I ) as vrea să știu câți amperi au în secundar cele două ! Dacă am postat unde nu trebuie , îmi cer scuze . Multă sănătate și o zi bună ! 

Editat de audio1984
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 102
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • audio1984

    37

  • Mircea

    12

  • validae

    11

  • BRANCA

    10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atât de simplu :56 ? Eu cunosc și am făcut destule transformatoare clasice , dar sincer nu am mai deloc cunoștințe despre cele toroidale ! Va mulțumesc și o zi bună ! 

Link spre comentariu

Atît de simplu. :)
Clasic, toroidal, R-core etc - toate folosesc acelaşi principiu şi li se aplică acelaşi formule (în mare).

Link spre comentariu

Vă mulțumesc mult ! Eram sigur că la cele toroidale metodele de calcul al puterii funcție de tensiune și curent , numărul de spire in primar/secundar și alți factori se face diferit fata de cele clasice ... cu tole . Multă sănătate ! 

Link spre comentariu
Acum 10 minute, yo8tot a spus:

@merck

Totusi cred ca comentariul meu nu merita sters intrucat avea informatii potential utile in contextul topicului. Ai putea sa mentii sters comentariul tau eventual, care era intradevar deplasat.

Nu vreau sa creez dispute Doamne ferește nu acesta mi-e scopul ! Însă nu înțeleg cum după redresare+filtrare să scadă curentul in sarcina ? Multă sănătate !

Link spre comentariu

Calculele de la pag. 10 a acelui pdf sunt fara condensator, scrie asta acolo. 

Daca vorbiti despre redresare si filtrare atunci ce scrie acolo devine irelevant.

Acel "coeficient" este raportul dintre amplitudinea de varf si cea rms a unei unde sinus, este fix, deci nu poate fi influentat de valoarea tensiunii in sine.

Influente pot fi de la calitatea sinusoidei in sine ( cat de aplatizat e varful, cat de deformata e... ).

 

Link spre comentariu

 Yo.N-am pre înţeles "miezul" problemei...E vorba de cădere tensiune în sarcină mare,după redresare?Totul merge după legea lui Ohm.Traful are şi el o rezistenţă ohmică a înfăşurării secundare.De asemeni are o reactanţă inductivă în secundar.Ambele se însumează şi dau o impedanţă a secundarului.

 Cu creşterea curentului consumat automat creşte şi căderea de tensiune în secundar,direct proporţional cu impedanţa.

 

 

Link spre comentariu

Cred că aţi intrat în nişte amănunte pe care iniţiatorul nu le-a cerut, mai ales partea cu filtrarea.Tot ce voia să afle e că toroidalele se calculează cu aceleaşi formule. Că au nişte caracteristici mai bune faţă de cele cu miez compus E+I, L+L sau I+I e altă discuţie, dar formulele de bază sunt aceleaşi.

Link spre comentariu

 Validae.Cred că eu am înţeles bine.Omul se întreba "de ce scade curentul în sarcină"...Întrebare care cred că s-a vrut "de ce scade tensiunea în sarcină".

Link spre comentariu
5 hours ago, yo8tot said:

        Dupa redresate tensiunea de cc creste cam de 1.4. Ma rog, si aici e o poveste. La transformatoarele de la Petra de exemplu, din ce am constatat eu,  coeficientul respectiv variaza putin in functie de tensiune, intre 1.2 la tensiuni mici si urca pe la 1.35 la un traf de 800V. Nu stiu de ce.

 

Acum ca sa ma aberez offtopic, dar de data asta pe bune, puterea in curent continuu este de 1.4 ori mai mica decat puterea aparenta (in VA) :) Bine de stiut

 

 @franzm a pus un link in care vedem:

Quote

Transformer Utilization Factor (TUF) of Bridge Rectifier

The average value of load current and voltage for bridge rectifier is same as that for center tapped type. Therefore, the dc power output will also be same.

DC Power Output, Pdc = (2Im/π)(2Vm/π)

                                     = (4ImVm )/π2

Let us now find the VA rating of transformer. Here we need not to find the VA rating of transformer primary and secondary separately. I hope you know why? This is because current is flowing in the entire secondary winding during positive and negative half cycle.

Since the voltage and current at transformer secondary terminal is sinusoidal, therefore their rms values will be (Vm/√2) and (Im/√2) respectively.

VA Rating of Transformer

= rms Voltage x rms Current

= (Vm/√2) x (Im/√2)

= VmIm/2

TUF of Bridge Rectifier

= [(4ImVm )/π2] / [VmIm/2]

= 8/π2

= 0.8106

Si apoi in tabel apare:

Rectifier Type TUF Required VA Rating of Transformer for 100 watt Load
Bridge Rectifier 0.8106 123 VA

 

Deci nu stiu de unde ai scos 1,4 ca in teorie este doar 1,23. 

In plus tu ai spus ca in CC curentul scade (ai reusit sa il bagi in ceata pe @audio1984, de aia te-a si intreba daca scade sau nu curentul). @BRANCA vine apoi si crede ca @audio1984 a vrut sa intrebe:

Quote

Întrebare care cred că s-a vrut "de ce scade tensiunea în sarcină".

si asa iese ciorba romaneasca. Totusi @BRANCA a explicat corect:

Quote

E vorba de cădere tensiune în sarcină mare,după redresare?Totul merge după legea lui Ohm.Traful are şi el o rezistenţă ohmică a înfăşurării secundare.De asemeni are o reactanţă inductivă în secundar.Ambele se însumează şi dau o impedanţă a secundarului.

 Cu creşterea curentului consumat automat creşte şi căderea de tensiune în secundar,direct proporţional cu impedanţa.

Nici pomeneala de scaderea curentului de care faci tu vorbire (bine ca nu mai este acel post sa induca lumea in eroare). 

 

P.S. Eu inteleg ca la mijloc sunt polite de platit si esti orbit de din aceasta cauza (asa de orbit, incat nici nu vezi ca sunt un user simplu si nu moderator! :57) dar nu mai complica lucrurile doar de dragul unui flame. 

@validae a scris clar: 

Quote

Cred că aţi intrat în nişte amănunte pe care iniţiatorul nu le-a cerut

si tu ai fost cel care ai inceput!

De ce tot vreti unii dintre voi sa treceti o batranica strada daca batranica nu vrea sa treaca strada?  

Editat de merck
Link spre comentariu

@merck, curentul scade in sarcina, cum sa nu, odata cu scaderea tensiunii. Sunt convins ca vorbim de o sarcina de tip impedanta constanta, nu de o sarcina de tip putere constanta.

Link spre comentariu

Curentul este un efect al sarcinii, deci n-are logica sa spui ca acesta ar scade in sarcina. In parametri descriptivi ai unui traf ( sau la evaluarea lui ) se da sau se determina un curent maxim pe care traful il poate suporta cu un randament minim acceptat. Curentul ala poate fi obtinut indiferent de variatiile tensiunii cu sarcina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări