Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu zgomot de fond constant

Postări Recomandate

Buna ziua, am primit un amplificator Sansui model au317, care are in permanenta un zgomot de fond, pe ambele canale, si care ramane la fel indiferent de pozitia potentiometrului de volum. Sunetul redat pare si putin distorsionat si nu se aude la intensitatea care trebuie, adica este mai redus in raport cu pozitia butonului de volum. Am schimbat tranzistorii finali si prefinali, toti condensatorii electrolitici de pe partea de amplificare, dar zgomotul de fond este in continuare prezent. Amplificatorul nu se incalzeste, nu are cablaje sau componente afumate.

Nu am multe cunostinte in acest domeniu, dar imi place sa mesteresc si sa invat.

Ce anume ar trebui sa mai verific si sa inlocuiesc?

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

6 minutes ago, sesebe said:

Il duci la un depanator care stie sa-l repare pt ca tu sigur nu stii daca pt zgomot de fond schimbi finali.

Am schimbat acele componente, pt. ca pe langa acel fasait permanent, dupa cum am spus, sunetul redat era si distorsionat....

Link spre comentariu

Distorsiunile provin din reglajul incorect al curentului de repaus.Înainte de a schimba ceva trebuie făcute măsurători, altfel poţi să strici şi mai mult performanţele..

Ca să depistezi sursa fâsâitului, decuplezi preamplificatoarele pe rând, selectorul de cale audio şi laşi doar etajul final cu intrarea legată la masă.

Link spre comentariu
11 minutes ago, validae said:

Distorsiunile provin din reglajul incorect al curentului de repaus.Înainte de a schimba ceva trebuie făcute măsurători, altfel poţi să strici şi mai mult performanţele..

Ca să depistezi sursa fâsâitului, decuplezi preamplificatoarele pe rând, selectorul de cale audio şi laşi doar etajul final cu intrarea legată la masă.

Am descarcat manualul service si am reglat biasul dupa specificatiile de acolo. Continui cu recomandarile dvs. Multumesc.

Link spre comentariu

Daca spuneti ca ati descarcat manualul urmariti scema bloc [ pag 3 ], dupa pot de volulm [dat pe minim], e ampificatorul de ton, iesirea amplificatorului de microfon/ pre amp out- power amp in...pentru a localiza zgomotul se fac operatiile :

1. desfac legatura pre amp out- power amp [puntile de la spate] in daca zgomotul dispare atunci ampliful final e ok, daca nu se inlocuiesc si tranzistorii din diferential si VAS...

2. Zgomotul apare cand se face legatura dintre pre amp out- power amp in defect in amplificatorul de tonuri sau amp mic...

3. Zomotul poate sa provina din ampliful de microfon, ori potentiometrul volum microfon nu e pe minim ori este defect pentru verificare se desface iesirea amp microfon de la  [pre amp out ]...

Editat de okean
Link spre comentariu

Verificați și integritatea componentelor mari (potențiometre, claviaturi, comutatoare,

conectoare, mufe, etc.). Acestea pot fi afectate de condițiile ambientale.

Recent, într-un amplificator care (brusc) a prezentat zgomot de fond, am găsit în interiorul

potențiometrului de volum, un păianjen, ce-și stabilise domiciliul acolo.

În urmă cu mai mult timp, într-un amplificator care a stat 3 zile pe o scenă în aer liber,

am găsit sub un cablaj, o colonie de insecte, un fel de musculițe. Cred că vă dați seama

ce-au făcut acolo. Remedierea acelei plăci a fost foarte dificilă, dar s-a rezolvat.

Link spre comentariu
2 hours ago, viobio1 said:

Depinde de ariciul buzunarului  celui care are aparatul, am depanat, restaurat n astfel de aparate vintage, unii au impresia că o să îi coste 50lei reparația, de asta sunt refuzați. 

Multe aparate ajung la diverși Dorei, nu le dau de cap sau le fac praf.... la final aparatul poate deveni donator de componente sau va costa mult mai mult depanarea. 

Interesant... in urma cu vreo 2 ani am dus la un atelier de reparatii un amp. cam din aceeasi perioada cu acest Sansui, am fost refuzat, explicatia:  este cu tranzistori si nu sta nimeni sa-i imperecheze, daca era cu integrate se rezolva...recent l-am trimis la cineva din zona Bucurestiului (mester gasit pe facebook cu tot felul de prezentari de reparatii), "reparat", dar dupa cateva minute se incalzeste ca un calorifer, deci m-am cam lecuit. Inutil sa spun  cat au costat taxele de transport prin curier. In seara asta am sa mai mesteresc la el,tinand cont de toate recomandarile dvs. Multumesc.

Link spre comentariu

Doar ca idee, "in zona Bucurestiului" exista (si cunosc) cativa mesteri foarte buni, dar care, asa cum scria si Viobio, isi apreciaza munca la adevarata valoare, asa ca taxele de transport prin curier devin prea putin semnificative.

Acum depinde si daca aparatul merita (valoric) o interventie care poate depasi de 2-3-4 ori costul unuia similar SH.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări