Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul inductanta fazare monopoli colineari


ndor

Postări Recomandate

Salutare colegii.

Am o problema la care nu am gasit  un raspuns . Sau nu am stiut eu unde sa caut !

Se da urmatoarea configuratie de doi monopoli colinineari care trebuiesc sa lucreze in faza.

- la baza ,4 radiali in lambda/4 fiecare, urmat pe verticala cu un monopol in lambda /4 , cuplat cu un monopol  lambda 5/8

cei doi monopoli se cupleaza intre ei printr-o inductanta....bobina pentru a putea lucra in faza . Deci o antena verticala cu radiali

Intrebarea ar fi urmatoarea, care poate fi valoarea inductantei in functie de frecventa de lucru astfel ca cei doi monopoli sa lucreze in faza .

Practic castigurile lor sa se insumeze.

Teoretic lungimea bobinei ar trebui sa fie de 1/4 lambda, in realitate apare ca fiind 0.15 - 0.2 lambda.

Factorul de calitate al bobinei poate fi undeva situat la 2 - 300 .

Deci cum pot afla valoarea inductantei de cuplaj pentru o anumita frecventa de lucru a antenei asfel sa fiu sigur ca monopolii sunt in faza si au transfer maxim . Si daca conteaza numarul de spire a bobinei .

Pun si o poza sa se inteleaga mai bine :

 

 

coliniar monopol.jpg

Editat de ndor
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ndor

    3

  • gica70

    3

  • +_Florin_+

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sau aici: https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=679#comentariu

La 25.06.2021 la 21:51, ndor a spus:

Teoretic lungimea bobinei ar trebui sa fie de 1/4 lambda, in realitate apare ca fiind 0.15 - 0.2 lambda.

Dupa cum vezi nu este asa, este vorba de 5/8 lambda, vezi articolul si ai sa te dumiresti. Citeste si comentariile, sunt multe lucruri de invatat, pe de alta parte se zice acolo asa: "Aceastã antenã 5/8L are cîºtigul scontat doar dacã ºi radialele au aceastã lungime (+5%). In literaturã apar antene 5/8L cu radiale de 1/4L, dar care nu funcþioneazã la parametri clamaþi. De asemenea, cîstigul maxim se obþine cu 4 radiale montate deasupra solului" Deci atentie!.

 

Editat de gica70
Link spre comentariu

@yo8tot , mersi pentru sugestie .

 

@gica70 , nu vad legatura cu postarea mea . Mai mult, vad ca ma citezi cand spun de lungimea bobinei dar tu i-mi dai exemplu cu lungimea radialelor . Dipolul in 5/8 e una , iar inductanta de fazare de 1/4 e cu totul altlceva. Ca sa mai zic ca pe mine ma interesa calculul acelei inductante functie de frecventa .

O fi ceva care-mi scapa mie !

Acel dipol de 5/8 este un pur exemplu ca sa se inteleaga mai bine ce doresc .

La fel de bine putea fi si 1/2....3/4....7/8...etc.

Link spre comentariu

Nu ai inteles, in exemplul dat de mine, in acel articol, gasesti si varianta fara acea bobina de scurtare a elementului radiant. Toate dimensiunile sunt in raport de lambda (si cablu de 50 ohmi). Pana acum nu am vazut vreun tabel sau formula in care sa se calculeze inductanta aia de scurtare NUMAI in functie de frecventa. Tot acolo zice ca nu se "pupa" ca radiantul sa fie un raport al lungimii de unda iar radialele alt raport. Deci exemplul dat nu este cel mai bun. Odata zici de impendanta dupa care zici de lungimea bobinei, nu mai spun ca acel "imi" este scris gresit!

 

 

La 25.06.2021 la 21:51, ndor a spus:

 

 

Editat de gica70
Link spre comentariu

@ndor,  aș porni de la premiza că cele două elemente radiante sunt în fapt circuite oscilante cu constante distribuite iar bobina dintre ele face parte din ambele. Deci acea bobină (inductanță suplimentară) va avea efect de "lungire", mai precis lungimea fizică a celor 2 elemente radiante va trebui să fie mai mică decât lambda/4 sau 5lambda/8.

Apoi, bobina respectivă va introduce un defazaj (între tensiune și curent) mai mic de 90 grade, funcție de factorul  ei de calitate.

 

Nu putem calcula pe hârtie, cu suficientă  precizie, toți parametrii acestor 2 circuite oscilante cu constante distribuite (alias elementele radiante) sau parametrii bobinei din mijloc. Adică inductanțe, capacități,  rezistențe de pierderi (în conductori & prin radiație), etc.

Pentru că toți acești parametrii sunt foarte dependenți de realizarea practică (fizică) a antenei și bobinei, deci de o mulțime de variabile.

De aceea cred că nu găsim pe net informații/rețete clare în acest sens. 

.............................

Părerea mea (fără pretenții de adevăr absolut) e că aducerea în parametrii optimi a acestui tip de antenă e posibilă dar necesită multe teste în condiții reale, ocazie cu care mai tăiem din elementele radiante și  din spirele bobinei.

Inițial aș face elementele radiante cu cca 3 ... 5% mai mici decât l/4 sau 5l/8 iar lungimea fizică a firului din bobină egală cu l/4. Lungimea bobinei cam 0.15 l. 

Apoi aș începe să tai din ele, începând cu bobina.

Antena atacată cu câțiva W la frecvența de lucru iar la 20 ... 50m de antenă un indicator de nivel al câmpului electromagnetic (nu-i greu de făcut).

 

Dacă colegii au alte opinii (soluții) mai bune ...

 

 

Link spre comentariu
Acum 38 minute, yo8tot a spus:

Nu cred ca pe autorul topicului il intereseaza bobina de scurtare. Bobina respectiva se doreste sa aiba alt rol.

Multumesc . Pana acum esti singurul care a inteles ce doresc .

 

Cred ca trebuia sa formulez mai simplist ca sa se inteleaga problema .

Ceva de genul , cum sinfazez doi dipoli coliniari !

 

Pentru unii colegi care-i doare mai mult de gramatica decat de subiectul postarii , pun un link ca sa se vada ca problema e destul de studiata . Nu cer eu imposibilul .

http://on5au.be/content/a10/vhf/cc.html

 

@Florin :aplauze

Editat de ndor
Link spre comentariu

Din Regulamentul nostru: "3.13 -In postarile voastre incercati sa scrieti CORECT Romaneste.." "Cratima este dușmanul unora, chiar dacă nu este cazul, mulți o folosesc ,,pentru a da bine”. Sau o folosesc luati de valul media iar greseala "prospera" unde instructia e slaba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări